Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

ÉLETMÓDPROJEKT 2017. | Hol és hogyan kezdd az életmódváltást?

Tags: hogy kell percnap
Tavasszal sokan elhatározzák, Hogy a természet ébredésével egyidőben ők is megújulnak, néhány nap elteltével viszont sokszor minden visszaáll az eredeti kerékvágásba. 
De hogyan érhetjük el, hogy tartósan meg tudjuk változtatni az életmódunkat?
Már régóta szeretnél életmódot váltani, de nem tudod, hogy hol és hogyan kezdj hozzá?
A mai bejegyzésemben gyakorlati tanácsokkal látom el mindazokat, akik szeretnének egy kicsit egészségesebben élni és/vagy megszabadulni a fölösleges zsírpárnácskáiktól._________________________________________________________________
MI JELLEMZI AZ ÉLETMÓDOD JELENLEG?
_________________________________________________________________

A magyar emberek sajnos nem arról híresek, hogy egészséges életmódot folytatnának.
A statisztikai adatok azt mutatják, hogy a világon elsők között vagyunk a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos betegségek, valamint a cukorbetegség okozta elhalálozások számának tekintetében is. Természetesen vannak olyan esetek, amikor a tünetekért a genetikai háttér a felelős, ám ezen (komoly) betegségek kialakulása túlnyomórészt a hibás életmódra vezethető vissza. Az életmódbeli szokásainkat pedig otthonról hozzuk, gyerekkorunkból fakadnak, ha minden jól működne, felnőttként nem is kellene foglalkoznunk a rossz szokásaink kiküszöbölésével, viszont ha jelenleg rossz úton járunk, tudatos munkával sokat javíthatunk a nem túl rózsás helyzeten.

Ha benned megérett az elhatározás a változásra, első lépésként azt javaslom, hogy mérd fel a jelenlegi állapotod! 
Ez azt jelenti, hogy egy teljesen átlagos hétköznapodon számold össze, hogy az alábbi tevékenységekre mennyi időt fordítasz:

1. ülsz az asztal mellett: ..... perc/nap
2. ülsz az autóban, buszon, stb: ..... perc/nap
3. ülsz/fekszel a tv előtt: .... perc/nap
4. ülsz a számítógép előtt: ..... perc/nap
5. a telefonod nyomkodod: ..... perc/nap

Ha ezzel megvagy, azt is vedd számba, hogy milyen gyakran kerítesz sort ezekre a tevékenységekre:

1. aktív tevékenységek (lépcsőzés, sétálás, takarítás, kertészkedés, stb): ..... perc/nap
2. edzés, mozgás (kardioedzés, futás, biciklizés, stb): ..... perc/nap
3. a saját ételed elkészítése: ..... perc/nap
  4. alvás: ..... perc/nap
5. a stressz egészséges levezetése, én-idő: ..... perc/nap


Ha több időt töltesz az első listában felsorolt dolgokra, mint a második lista elemeire, itt az ideje végiggondolnod, hogy valójában mit is szeretnél. Az életmódváltás együtt jár azzal is, hogy több időt és energiát kell szánnod a testedre, azaz: edzened kell, karban kell tartanod magad, és figyelned kell arra is, hogy mit és hogyan főzöl.


 ______________________________________________________
HA A HELYES UTAT SZERETNÉD JÁRNI
______________________________________________________

Ahhoz, hogy a rossz szokásaid átalakítsd, és valóban változtatni tudj az életmódodon, idő kell, ez a dolog nem fog egyik napról a másikra menni. 
Ha a helyes utat szeretnéd járni, legelőször tudatosítanod kell önmagadban, hogy hosszú távra tervezel
Ha fogyni szeretnél - a leadnivaló kilóid számától függően persze -, el kell fogadnod, hogy egy hónap alatt a bikinibody nem fog összejönni.
Jelenleg márciust írunk, nem vagy elkésve semmivel, az életmódváltást amúgy sem egy konkrét dátumhoz kell kötni, hanem egy elhatározáshoz. Méghozzá egy nagyon komoly elhatározáshoz.

 Ha ez megvan, az alábbi dolgokra figyelj nagyon oda: 

 • KERÜLD A CSODASZEREKET!  A rövid határidőn belül látványos fogyást ígérő diétáknak soha ne dőlj be, mert milliószor bebizonyosodott már róluk, hogy hosszú távon működésképtelenek. Olyan tabletta, szirup vagy szer soha nem volt (és valószínűleg soha nem is lesz), ami lefogyna helyetted!
 • NE SANYARGASD MAGAD DIVATOSNAK TŰNŐ DIÉTÁKKAL! Diétát valójában akkor szoktak a szakemberek javasolni, amikor az ember lányának emésztőrendszeri megbetegedési vannak, így ha neked nincs ilyened, nem érdemes diétáznod. Egészségesen táplálkoznod (napi ötször!) viszont kötelező!
 • NE HAZUDJ SAJÁT MAGADNAK! Mielőtt belevágnál az életmódváltásba, őszintén mérd fel, hogy hol tartasz most, mi az, amit szeretsz magadon, és mi az, amin változtatni szeretnél. Ha van rajtad néhány fölösleges kiló, elképzelhető, hogy olyan ruhákat hordasz, amikben elbújhatsz, de olyan is van, hogy nem veszel tudomást a súlytöbbletedről, és egy-két mérettel kisebb darabokba préseled magad. Az életmódváltással párhuzamosan a kilóid száma is csökkenni fog, így valószínűleg új ruhákra is szükséged lesz. Ha meg tudod tenni, hogy olyat választasz, ami az aktuális alakodon előnyös és ami az ízlésednek is megfelel, már sokat léptél előre. Ez már azt mutatja, hogy rendben vagy magaddal.
 • LÉGY TÜRELMES! Az életmódváltás nem arról szól, hogy a segítségével jobban nézz ki! Legalább ennyire fontos, hogy közben jól érezd magad. Ha lépésről lépésre haladsz, akkor a változásokhoz könnyebben tudsz hozzászokni, bár igaz, hogy az eredmény is lassabban fog jönni. De az eredmény minden esetben jön, csak észre kell venned, hogy például több energiád van, jobban alszol, jobb a kedved, stb... Ezek után pedig  a mérleg nyelve is kevesebbet mutat majd. 


Első körben ezeket a gondolatokat szerettem volna megosztani veletek, és nagyon kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is a témával kapcsolatban! Szeretném, ha idén a ti tapasztalataitokra építve tudnánk formálni ezt a sorozatot a blogon.


Ti fogyókúráztatok már?
Milyen eredményt sikerült elérnetek?
Milyen érveitek vannak az életmódváltás ellen/mellett?


  This post first appeared on Fifty Shades Of Women, please read the originial post: here

  Share the post

  ÉLETMÓDPROJEKT 2017. | Hol és hogyan kezdd az életmódváltást?

  ×

  Subscribe to Fifty Shades Of Women

  Get updates delivered right to your inbox!

  Thank you for your subscription

  ×