Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Puutarha Q&A

Tämän postauksen saatesanoiksi haluaisin sanoa, että en ole mikään puutarha-pro, vaan oikeastaan varsin aloitteleva harrastaja. Tämän jutun kysymykset ovat tulleet suoraan teiltä, Muslan lukijoilta Instagramin välityksellä, kun pyysin aiheita ja teitä kiinnostavia teemoja ja kysymyksiä tällaista juttua varten.

Aika moneen kysymykseen löytyy ainakin jotain vastauksia suoraan googlaamalla, mutta oletan, että kysyjät ovat syystä tai toisesta halunneet juuri mun mielipiteen tai näkemyksen asiaan, joten olen rohkeasti ei-mihinkään perustuvalla itseluottamuksella sitten antanut mennä – ja vastannut.

Omasta mielestäni joskus googlaaminen on tylsää ja joskus kokemusasiantuntijan mielipide saattaa olla kiinnostavampi kuin oppikirjan. Lisäksi moni puutarhaan liittyvä kysymys selitetään puutarhajutuissa tosi vaikeaselkoisesti. Kun itse aloitin, en esim tiennyt, mikä on perenna ja miten se eroaa kesäkukasta ja miksi kukaan istuttaisi kesäkukkaa, jos samalla rahalla voi saada monivuotisen kasvin, enkä koskaan oikein löytänyt tähän mistään vastausta. (Perenna on ruohovartinen, monivuotinen kasvi puutarhassa ja kesäkukka elää vain yhden kesän.)

Vaikka kukaan ei kysynyt, Niin voin nyt kokemuksen kautta voin sanoa: perennat kukkivat vain hetken, esim pioni kukkii alkukesästä ja kukinnan mentyä, jäljelle jää loppukesäksi vain vihreä varsi ja lehdet. Kesäkukat puolestaa kukkivat usein koko kesän. Toisaalta varsinkin vanhat perennat vaativat yleensä tosi vähän hoitoa, kun taas kesäkukkia pitää koko kesän ajan lannoittaa ja kuivia kukkia nyppiä irti, jotta uusia kukintoja syntyy. Puolensa ja puolensa siis.

Noniin, mutta nyt teidän kysymyksiin!

Mitä kasvia 50-luvun talon aidaksi?

Aika moni ”mitä minnekkin istuttaisi” -tyyppinen kysymys kulminoituu siihen, millainen paikka on kyseessä: onko istutuspaikka aurinkoinen vai puolivarjoinen? Kuiva? Kostea? Suojaisa? Ja vaikka tämä ei vastaa kysymykseesi, sanon sen silti: kannattaa istuttaa vain sellaisia juttuja, jotka sopivat siihen istutuspaikkaan. Onnistuminen on tärkeää puutarhassa, koska siitä tulee hyvä fiilis. Jatkuvasta epäonnistumisesta ja olosuhteita vastaan taistelemisesta taas tulee paska fiilis.  Vastaan siis, että tarkastele millaiset olosuhteet siellä vallitsee ja ala sitten googlailemaan.

Suosittelen myös vakoilemaan vastaavien talojen istutusratkaisuja ja inspiroitumaan niistä. Rakastan esim Munkkiniemessä 50-luvun talojen pihoja, tee inspiraatiomatka sinne joskus ja kuvaa suosikkisi itsellesi muistiin. Myös Taka-Töölössä ja Kuusisaaressa voisi olla sulle inspiraatiota!

Miten hävitätte kesäkukat ja viljelylaatikkoistutukset multineen syksyllä?

Meillä on sitä varten oma komposti.

Mitkä yrtit pärjäävät puolivarjoisella terassilla?

Ainakin ihanat japanilaiset shiso ja japanin yrttiputki, mutta laita muitakin, kokeile mitä vain! Aika monen yrtin maku hyötyy siitä, ettei yrttiä kasvateta hullussa paahteessa. Rosmariini ja salvia nauttivat sellaisesta megaporotuksesta, niin älä niitä laita.

Miten suunnitella pieni perennapenkki?

Suosittelen tekemään kohopenkin, eli sellaisen korkean. Silloin ei tarvitse kaivaa niin syvää kuoppaa aluksi (laiskana tykkään sellaisesta) ja kohopenkissä kasvit eivät pääse kärsimään liiasta märkyydestä, koska vesi valuu niiden juurilta pois. Sitten mieti mihin kohtaa penkki tulee: onko se aurinkoinen, puolivarjoisa vai varjoinen? Sitten vaan googlailemaan perennoja, kokeile rohkeasti kaikkea mihin ihastut.

Laita taakse korkeampia ja eteen mahdoisesti matalampia kasveja. Kun pohjustaa penkin hyvin, tulee lopputulos varmemmin onnistumaan. Vaikka tekisi mieli oikaista kaivuutöissä – älä tee sitä! (Terveisin: olen tehnyt sen monta kertaa ja aina kaduttaa jälkikäteen.)

Mun mielestä ei kannata laittaa hirveän montaa eri kasvia yhteen penkkiin, vaan tehdä ryhmiä, joissa on samaa kukkaa ryppäinä. Sellaisesta tulee vaikuttavampi. Kun istutat taimia, laita aina vähintään kolme taimea yhteen ryhmään lähelle toisiaan. Ja vaikka usein neuvotaan istuttamaan taimet vaikka 20cm päähän toisistaan, niin minä istutan usein juurikin pienissä ryhmissä ja jätän sitten ryhmien väliin sen tarvittavat 20cm. Näin penkistä tulee nopeammin hienon näköinen ja kasveja voi aina tulevina vuosina jakaa ja harventaa. Tämä tekniikka on toki vähän kalliimpi, koska taimia pitää ostaa enemmän.

Jos haluat oikotien onneen, niin ainakin Viherpeukalot myy valmiita perenna-settejä.

Miten voi poistaa rikkaruohot ilman myrkkyä, jos jokaisen ykisttäinen pois kaivaminen ei ole mahdollista?

Nurmikolla. Jos vaikkapa vuohenputki on vallannut tilaa, voi sitä syrjäyttää näin: kaavi alue rikkakasveista ja avaa maa. Kaada alueelle uutta multaa ja nurmikon siemeniä. Anna siementen itää ja ajele nurmikkoa. Ajan kuluessa nurmikko syrjäyttää rikkakasvit. Myös tukahduttaminen voi toimia: eli pingota alueen päälle pressu ja pidä sitä siinä pari vuotta, kunnes valonpuute poistaa rikkakasvit. Tämän voi toteuttaa myös käyttämällä maisemointikangasta.

Teidän lempijutut puutarhassa?

Se vaihtelee, koska aina se mikä on sesongissa ilahduttaa, mutta kyllä joka kevät pionit ilahduttaa, ne ovat niin muhkeita ja näyttäviä. Myös vadelmapensaista pidän, koska ne tuottavat satoa koko kesän.

Mistä aloittelevan puutarhurin kannattaisi aloittaa?

Siitä mikä sua innostaa!! Mieti, mistä saa kiksit! Mulla on pioneja ihan hirveästi, koska kun aloitin, ne viehätti mua niin paljon. Koska ne kiinnosti aidosti, jaksoin opetella. Vasta myöhemmin olen innostunut keittiöpuutarhan jutuista. Positiivinen porttiteoria! Mieti haluatko kokkailla oman maan antimista? Haluatko sitoa kukkakimppuja? Haluatko, että teidän pihalla/puutarhassa on vilpoisampaa tai vehreämpää? (Vastaan itse kaikkeen kyllä, ja toi vika kohta on nyt akuutein, siksi opiskelen nyt juuri puista ja pensaista.)

Parhaat syötävät kukat?

Mä tykkään kaikkien yrttien kukinnoista ja aika usein annankin kaiken kukkia, vaikka se kitkeröittää yrttien makua. Mehiläiset ja perhoset esimerkiksi rakastaa oreganon kukkia ja on ihanaa, että he viihtyvät siksi yrttipenkissä. Pidän myös samettikukasta, orvokeista ja ruusuista. Ja syreenistä ja neilikoista. Ja kesäkurpitsan kukista! Seljankukkaa meillä ei ole, siitä haaveilen. Teksisin siitä ainakin mehua ja vinegretteä.

Mietitkö lavoihin istuttaessa mitkä kasvit sopivat yhteen tai hyötyvät toisistaan?

En. Kannattaisi varmaan. Mietin vaan, mitä haluan laittaa ja mihin meillä riittää aika.

Parhaat puutarha blogit, -lehdet, -ohjelmat yms?

Mun lempparit ovat Gardener’s World -ohjelma ja lehti ja The Plant magazine, joka ei varsinaisesti ole puutarhajulkaisu. Myös Gardens Illustrated on tosi hyvä!

Mikä on teidän puutarhassa sun silmäterä?

Se vähän vaihtelee. Nyt olen innostunut siitä, että laventelit talvehtii.

Mitkä olis japanilaisen puutarhan 5 must haves?

Ööö, no vaikka sammal, japanin vaahtera, joku hieno havubonsai, joku kivetyshomma ja joku pieni sammalen läpi kukkiva asia. Kiotossa kaikilla oli ihania ruukkuistutuksia jalkakäytävillä, se oli myös tosi kivan näköistä.

Vieraileeko peurat teidän puutarhassa?

Vierailee.

Miten kanavoida puutarhainnostusta ihan pikkuisella parvekkeella?

Kasvattamalla rohkeasti jotain vähän spesiaalia. Jos parveke on aurinkoinen, kokeile tomatilloa ja yrttejä! Jos istuttaa salviaa, voi koko kesän nauttia salvivoista, se ruokkii innostusta. Lisäksi melkein minne vaan sisäpihalle saa ihan varmasti laittaa kasvatuslaatikon, jos pyytää luvan.

Parvekepuutarhavinkit! Jos idätettynä ja taimena löytyy paljon erilaisia asioita, niin miten ne kannattaa istuttaa lavakauluksiin, eli sekoittaa lajeja? Ja montako kasvia per lava?

Tämä on mahtava kysymys, mutta tähän ei ole lyhyttä vastausta. Mietin myös, että tässä sekoittuu parvekeviljely ja lavakaulusviljely, koska parvekkeelle ei ehkä mahdu ainakaan yleensä niitä kauluksia. Voin tehdä oman kokonaisen postauksen tosta lavakaulusviljelystä ja oman parvekeviljelystä, josta mulla tosin on paljon vähemmän kokemusta.

Mutta kuten kaikessa kasvattamisessa, koittaisin kasvattaa jotain, mistä tulee itselle innostunut olo. Jos on paljon esikasvatettuja taimia, voit aina googlata tyyiin: ”tomaatti + kumppanuuslaji”, niin löydät listan sopivista (ja ei-sopivista) kavereista. Toisaalta en itse hirveästi suunnittele tällä hetkellä, vaan istutan sen mukaan, kuinka paljon tilaa ja valoa kasvi tarvitsee. kesäkurpitsa esim. tarvitsee paljon tilaa, sillä sen lehdet kasvavat niin suuriksi. En siis istuta sen viereen mitään. Salaatinlehdet puolestaan hyötyvät kosteasta mullasta ja puolivarjosta, niiden viereen voi siis hyvin laittaa jotain, mikä vähän varjostaa.

The post Puutarha Q&A appeared first on Musla.



This post first appeared on Musla | Musla, please read the originial post: here

Share the post

Puutarha Q&A

×

Subscribe to Musla | Musla

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×