Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Matoilla lisätilaa kotiin ja Joanna Laajisto Q&A

Meille tuli kaksi uutta mattoa ja tuntuu kuin kodin palaset olisivat loksahtaneet johonkin parempaan asentoon. Mattojen mukana tuli lisää tilan tuntua, sillä vietämme nyt enemmän aikaa makuuhuoneessa kuin ennen, koska lattialla on mukava loikoilla. Aiemmin makuuhuoneessa vain nukuttiin ja sen kohdan yli, missä matto nyt makoilee, kuljettiin huoneesta toiseen, ei koskaan pysähdytty kieriskelemään vauvan kanssa tai lukemaan hesaria. Kulkureitistä tuli hengailualue.

Vietämme toki muutenkin entistä enemmän aikaa lattialla, koska taloudessamme on vauva ja vauvat eivät juuri ole kiinnostuneita istumaan sohvalla tai pöydän ääressä. Matto on todellakin ilahduttanut meitä kaikkia.

Makuuhuoneen matto on Roots Livingin Pile Linen -pellavamatto. Pellava on yhtä aikaa hieman karhea, mutta pehmeä, siinä on tosi ihana materiaalin tuntu. Valkoinen matto makuuhuoneessa ei pelota, sillä makuuhuone on tarpeeksi kaukana keittiöstä 😀

Olohuoneeseemme tuli Joanna Laajiston Roots Livingille suunnittelema Wicker-hamppumatto. joka kuuluu Roots Livingin uuteen Designer -mallistoon.

Designer -mallisto on toteutettu yhteistyössä suomalaisten muotoilijoiden Ulla Koskisen ja Joanna Laajiston kanssa. Yhteistyön tarkoituksena on tuoda esiin suomalaista muotoilua yhdistettynä intialaiseen käsityötaitoon.Koska eettisyys ja sosiaalinen vastuu ohjaavat Roots Livingin toimintaa, yritys pyysi suunnittelijoita valitsemaan työlleen myös avustuskohteen, joka toimi samalla inspiraation lähteenä suunnittelussa.

Wicker-hamppumaton kuviointi on saanut inspiraationsa korituolien ja muiden rottinkiesineiden punoksista. Lähtökohtana suunnittelussa oli rento ja kesäinen saaristoelämä. Karhean ja sitkeän hampun luonne muuttuu Wicker-matossa samanaikaisesti rouheaksi ja koristeelliseksi. Osa maton myyntituotoista lahjoitetaan Itämeren suojelun hyväksi.

Pyysin Joannaa, joka on suunniteluut Wicker-maton lisäksi Rock-nimisen villa-bambu maton, kertomaan suunnitteluprosessistaan ja livautin mukaan pari muutakin asumiseen ja suunnitteluun liittyvää kysymystä.

Ensinnäkin upeat matot, onneksi olkoon!  Kun lähdit suunnittelemaan mattoa, mistä suunnittelutyö alkoi? Ajattelitko ensin materiaalia, tuntumaa vai ulkonäköä?

”Kiitos! Molemmissa matoissa suunnittelutyö lähti liikkeelle materiaalista. Mietin mitä materiaaleja matoissa haluaisin käyttää ja miten nämä materiaalit ja niiden erityispiirteet korostuisivat parhaiten. Rock-maton villa-bambu-sekoitus on uskomattoman ihana iholla. Se on pehmeä olematta yhtään liian sliipattu. Itse en esim. ole niin nyt suosiossa olevien viskoosimattojen perään, sillä mielestäni niissä ei ole tarpeeksi materiaalin tuntua. Villa bambu-sekoitteen elegantin olemuksen takia halusin luoda jotain hyvin hillittyä ja jopa klassista. Näin mielessäni kauniin, korkeahuoneisen Tukholmalaisasunnon mattoa suunnitellessani.

Wicker matossa olin inspiroitunut kaikenlaisista koripunoksista, varsinkin vanhoista korituoleista. Halusin, että matto olisi samanaikaisesti rouhea ja koristeellinen. Mielestäni kaikissa kori-esineissä on tämä erittäin kiehtova elementti. Kuvion mittasuhteet ja rytmi oli minulle selkeä nopeasti, mutta toteutustapaa piti miettiä hetken ja siitä teetettiin myös muutama erilainen prototyyppi. Erityisesti kulutusta ja helppokäyttöisyyttä piti miettiä. Matossa reiät, jotka ovat koripunoksessa ominaisia, ovat epäkäytännöllisiä. Niinpä negatiiviset elementit piti kääntää positiivisiksi.”

Olen ihaillut teidän kesämökkiä instagramissa. Onko teillä kotona tai mökillä suunnittelemasi matot?

”Ei ole, olin jo ehtinyt hankkia mökille toisen maton. Mutta nyt suunnittelen pientä vuokramökkiä viereiselle tontille ja sinne olen suunnitellut Wicker mattoa. Mielestäni se on täydellinen mökkimatto!”

(Toim huom: haluamme heti vuokrata tämän tulevan vuokramökin / muuttaa sinne asumaan.)

Olet kestävän designin puolesta puhuja. Mistä tunnistaa ajattoman suunnittelun tai sisustamisen klassikot? Olemme jatkuvasti valtavan kuvatulvan kohteena ja erilaiset trendit hiipivät helposti instagramista moodboardeillemme. Miten voi oppia tunnistamaan ohimenevät trendit klassikoista?

”Trendejä on varmasti mahdoton täysin välttää ja toki haluan myös, että oma suunnitteluni on jollakin tavalla ajassa kiinni. Usein huomaan, että olen fiilistellyt jotain asiaa jo vuosi aikaisemmin ja sitten se on yhtäkkiä kaikkialla.  Mutta kun lähtökohdat ovat tarve, käytännöllisyys ja hyvinvointi ja esteettisyys seuraa itsestäänselvyytenä mukana, olematta pää design driveri, uskon että syntyy pitkäkestoista, niin sanottua klassista suunnittelua. Mielestäni tilan tai esineen kauneus pitää löytyä sen muodosta ja rakenteesta, sen perusolemuksesta. Ehkä tämän ajattelumallin takia olen myös aina laittanut omaisuuksia ihonhoitoon, mutta en juuri ollenkaan meikkeihin. Jos tuotetta pitää lähteä koristelemaan, puuttuu siitä yleensä jotain, tai se on vain huonosti suunniteltu.”

Wicker-matto on mielestäni erinomainen matto lapsiperheeseen, sillä se on helppo pitää siistinä. Ajatteletko tällaisia asioita sisustaessasi teidän omaa kotia? Onko teillä aina siistiä ja harmonista, vaikka teillä asuu myös lapsia ja onko sulla jotain hyviä kids+home -life hacks? 

”Mielestäni avainsana on säilytysratkaisut! Vapaa-ajanasunnollamme on lähes aina siistiä ja harmonista, sillä sinne olin tarkasti suunnitellut säilytysjärjestelmät kynttilälaatikoista pyykkitelineen säilytyspaikkaa myöten. On helppo pitää paikat siistinä, kun tavaroiden paikalle laittaminen on selkeää ja vaivatonta. Myös lapset osaavat laittaa tavarat omille paikoilleen mökillämme.

Mökillä bravuurini oli myös kaiken tekniikan piilottaminen kauniisti ja huomaamattomasti. Talotekniikkasuunnittelijat olisivat halunneet teknisen huoneen, mutta sain mitoitettua kaiken tarpeellisen erilaisten kaappien ja rakenteiden sisälle ja tekniikkatila säästyi vierashuoneeksi.

Kotimme Töölössä on tyypillinen kaupunkiasunto, jossa on aivan liian vähän säilytystä 4hlö perheelle. Kahdeksan vuotta sitten remontoidessani asuntoa, optimoin tilan tunnun säilytyksen edelle – ja nyt kärsin siitä: tavaraa kertyy jokaiselle tasolle ja tuoleille. Motkotan siitä jatkuvasti muulle perheelle. Nyt lähestyvän putkiremontin yhteydessä, olemme remontoimassa asuntoa uudestaan ja tällä kertaa olen miettinyt tavaroiden säilytystä syvällisesti: miten lisätä säilytystilaa ja ennenkaikkea tehdä siitä käyttäjäystävällistä ilman, että tilan tuntu kärsii oleellisesti.

Pintamateriaalien käytössä en ole niinkään miettinyt lapsia. Meillä on molemmissa asunnoissa paljon vaaleaa pintaa, luonnonkiveä ja puuta. Ensimmäiset tahrat ja naarmut harmittavat aina eniten, mutta ajan kanssa ne ihan oikeasti tuovat tilaan omanlaisensa karaktäärin. En voi sanoa, että olisin näiden asioiden suhteen superrento äiti, mutta kyllä tytöt saavat silti syödä iltapalaa meidän melekin satavuotiaan vaalean berberimaton päällä ja laittaa sinitarralla piirrustuksiaan seinille.”

Ihanasti muotoiltu: ”pohtia säilytysratkaisuja syvällisesti”.

”Eilen illalla haastattelin miestäni siitä, minkälaisen oven taakse hänellä olisi mahdollisimman matala kynnys laittaa kannettava tietokonelaukkunsa, joka jää nyt aina nojaamaan makuuhuoneemme seinää vasten. Päädyimme siihen, että makuuhuoneen tulevaan senkkiin tehdään vartavasten oma lokero saranallisella ovella, minne laukun voi sujauttaa nojaamaan. Suunnittelen työssäni paljon kiintokalusteita, joita puusepät toteuttavat, sillä uskon, että räätälöidyin säilytysratkaisuin tiloista saadaan enemmän irti.

Roots Living on kotimainen yritys, jonka tuotteita ja arvomaailmaa ihailen valtavasti. Roots Living toteuttaa vastuullisia arvoja kaikessa toiminnassaan. Vastuullisuus tarkoittaa läpinäkyvyyttä kaikessa toiminnassa: Intialaisten työntekijöiden hyvinvointia, lasten oikeuksien tarkkaa valvontaa (ei lapsityövoimaa), yksinhuoltajaäitien työskentelyn mahdollistamista (!) ja paikallisen koulutuksen tukemista.

Jokaiseen Roots Living -mattoon on kiinnitetty Child Welfare -sertifikaatin todistus, joka vahvistaa, ettei valmistusprosessin missään vaiheessa ole käytetty lapsityövoimaa. Prosessia valvotaan jatkuvasti ja matonvalmistuskyliin tehdään tarkastuskäyntejä ilman ennakkovaroitusta. Yhdessä pitkäaikaisen tuottajansa kanssa Roots Living tukee myös maaseudulla toimivaa koulua koulurakennuksen rakentamisessa ja varustamisessa sekä tyttöjen osallistumista koulutukseen. Lue lisää täältä.

Psst! Myös mattojen suunnittelu juuri omaan kotiin sopivaksi onnistuu. Jos tarvitset tietyn värisen tai mittatilausmitoilla tehdyn maton, se on onnistuu Roots Livingin sivujen kautta täällä.

The post Matoilla lisätilaa kotiin ja Joanna Laajisto Q&A appeared first on Musla.



This post first appeared on Musla | Musla, please read the originial post: here

Share the post

Matoilla lisätilaa kotiin ja Joanna Laajisto Q&A

×

Subscribe to Musla | Musla

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×