Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kotimaiset joulukukat

Tiesittekö, että kaikkia klassisia joulukukkia viljellään Suomessa? Nyt myynnissä olevista hyasinteista, ritarinkukista, eli amarylliksistä ja joulutähdistä noin puolet Ovat kotimaisia.

Miksi sitten valitsisi kotimaisen joulukukan ulkomaalaisen sijaan? Koska on kiva tukea suomalaisia viljelijöitä, ja silloin voi myös olla varma siitä, että kukasta huolehtineet työntekijät ovat saaneet oikeudenmukaisen palkan, ja että heillä on hyvät työolosuhteet. Tämä ei nimittäin aina ole kukkabisneksessä itsestäänselvyys. Kotimainen kukkatuotanto pyrkii myös jatkuvasti ekologisempaan suuntaan ja monissa kasvihuoneissa käytetään esimerkiksi energiaa säästäviä led-valoja. Veden haaskaamista minimoidaan ja monissa kasvihuoneissa on käytössä suljettu vesijärjestelmä, jossa sama vesi kierää vuodesta toiseen. Kun ostaa kotimaisen kukan, ovat kuljetusmatkat myös lyhyempiä ja hiilijalanjälki pienempi.

Kotimaiset klassiset joulukukat ovat myös lähes aina ruukkukukkia, joista on iloa paljon pidemmän aikaa kuin leikkokukista. Tämä tekee niistä ympäristöystävällisemmän valinnan (ja itse säästää samalla rahaa). Hyasintti säilyy viileässä (esim. vetoisalla ikkunalaudalla) useamman viikon, ritarinkukka kukkii helposti kuukauden ja joulutähti voi lähteidemme mukaan oikein hoidettuna säilyä jopa kevääseen asti! Lisäksi jo kerran kukkineet sipulikukat voivat hyvällä tuurilla kukkia uudelleen, jos ne säästää joulun jälkeen ja nakkaa keväällä kukkapenkkiin.

Mistä sitten tunnistaa kotimaiset kukat? Tutkimalla kukista löytyviä lappusia ja etsimällä Suomen lipulla varustetun Kauniisti kotimainen -”sirkkalehtilogon”. Sirkkalehtimerkkiä käyttävät toimijat ovat vielä erikseen sitoutuneet kiinnittämään huomiota ympäristövaikutuksiin sekä henkilöstön hyvinvointiin.

Koristelimme kaikki omat kotimme suomalaisilla joulukukilla, joten kurkataanpa nyt Mian, Ennin ja Kirsikan joulukoteihin.

Minusta onnellisuus tuoksuu hyasintille tai syreenille. Varmasti siksi, että olen yhdistänyt nämä kaksi tuoksua lapsuudesta asti aikaan, jolloin odotetaan jotain ihanaa alkavaksi: joulua ja kesälomaa. Omassa kodissani tuoksuu nykyään marraskuun puolestavälistä eteenpäin hyasintti.

Tavalliset terrakotta-ruukut sopivat mielestäni hyvin vähän maalaismaisen näköisille sipuleille. Käytän hyasinttien ruukkuina myös vanhoja tuoksukynttilöiden purkkeja ja teepurkkeja. Fornasettin luksus-kynttilöiden purnukat sopivat hyasinteille täydellisesti.

Olkkariin toteutin pienen hyasinttiasetelman, sillä mukulat näyttävät hauskoilta myös ryhmänä. Asettelin Svenskt Tennistä ostamaani överiin kultaiseen vatiin neljä hyasinttia ja peittelin ne mökiltä keräämälläni jäkälällä. Kastelu ei tuota ongelmia, sillä hyasintteja ei tarvitse kastella – sipulissa on kaikki, mitä kasvi tarvitsee!

Olkkariin sijoitin myös joulutähden – samaa sarjaa olevaan Svenskt Tenn ruukkuun. Tämä oli ensimmäinen ostamani joulutähti, ja se on myös joulukotini tämän vuoden yllättäjä! Aiemmin en oikein välittänyt kasvista, se oli makuuni vähän liian rönsyilevä. Sitten tajusin, että joulutähtiä on tosi monen värisiä ja rakastuin lohenpunaisiin kukkiin. Ja niitä saa myös keltaisena!

Mitä enemmän tuota joulutähteäni tuijotan, sitä paremmin tajuan sen upeutta. Kukka on peräisin Meksikon alueelta ja punainen versio näyttää minusta ihan joltain Frida Kahlolle sopivalta hiuskoristeelta. Jouluna aion tökätä sellaisen nutturaani! Luulin aiemmin, että joulutähti on myrkyllinen, mutta opin tällä viikolla, että olin väärässä. Se tosin erittää aika paljonkin jotain maitomaista nestettä, kun kukan leikkaa – tiedoksi kaikille muille wannabe Frida Kahloille. Vuoto saadaan kuriin polttamalla kukan vartta hetken kynttilänliekissä.

Joulukodissani on myös aina ritarinkukkia, sillä ne ovat niin dramaattisia ja juhlallisia. Ritarinkukka on mielestäni täydellinen lahja vietäväksi kaikille joulunaikaisten juhlien emännille ja isännille, sillä se on a gift that keeps on giving: omat sipulini ovat kukkineet komeasti jo kolme viikkoa, sillä aina kun yksi kukka kuolee, seuraava nuppu avautuu.

Ritarinkukkia voi myös leikata ja asetella maljakkoon. Silloin varren ympärille kannattaa pujottaa kuminauha, jotta varsi ei pääse avautumaan liikaa, jolloin kukka lakastuu nopeammin.

Olen joulufriikki. Olen kuitenkin huomannut, että pienessä 34 neliön kaksiossa joulukoristeita tulee helposti aivan liikaa, joten olen joutunut opettelemaan koristeiden karsimista. Muutama joulukukka, pieni joulukuusi ja tonttu ruokapöydällä riittää.

Tykkään eniten waka wanhoilta näyttävistä old school-jouluelementeistä, kuten olkikoristeista ja joulutähdistä. Ymmärsin joulutähtien hienouden vasta muutama vuosi sitten Meksikon reissulla, jossa usean puiston istutukset oli tehty pelkistä punaisista joulutähdistä. Niitä oli SATOJA ja se näytti upealta. Sen jälkeen olen ostanut jouluisin nimenomaan klassisen punaisen joulutähden. Tänä vuonna laitoin joulutähden aamupalapöytään ilostuttamaan ja vaihdoin muoviruukun tilalle keraamisen kipon.

Näin muuten juuri Facebookin Huonekasvit-ryhmässä jättisuuren puskan kokoisen joulutähden, jonka eräs rouva oli kasvattanut viime vuonna ostamastaan joulutähdestä. Se kukki tänä vuonna uudelleen. Joulutähti-goals.

Kuorrutan kotini jouluisilla tuoksuilla. Välillä se on glögin mausteinen tuoksu, joskus sitruksiset eteeriset öljyt tai hyasintin tuoksu. Opin juuri, että tummat hyasintit tuoksuvat voimakkaammilta. Onneksi otin kolmen violetin hyasitin asetelman, niin maksimoin mahdollisimman voimakkaan tuoksun. Laitoin hyasintit yöpöydälleni Iittalan suureen Ultima Thulen jälkiruokamaljaan. On ihan turhaa jemmata hienoja lasiesineitä vitriineissä pölyttymässä – mielestäni upeat esineet kuuluu laittaa esille mahdollisimman usein, oli se sitten juhlissa tai arkena kukka-astiana. Hyasintit ovat myös hyviä kukkia kylpyhuoneessa, sillä pienessä tilassa tuoksuva kukka toimii kylpyhuonetuoksun tapaan.

Ostin valkoisen ritarinkukan, sillä ne näyttävät mielestäni upeilta lumikukilta. En halunnut ottaa pois edes valkoista paperia ruukun ympärillä, sillä se sopi lipaston päällä olevaan ”lumiseen” jouluinstallaatioon. Amarylliksen kukintaa on niin mielenkiintoista seurata. Aamuisin herättyäni tutkin kukintojen uusimmat vaiheet. Vaatimattoman näköisistä nupuista ilmestyykin muutaman päivän aikana monta kukkaa, jotka suorastaan räjähtävät hämmentävän suuriksi ja ylellisen näköisiksi kukiksi.

Nyt, kun meillä on lapsi, joulun merkitys jotenkin korostuu.

Tekee mieli tehdä omia perinteitä ja vaalia vanhoja. Käydä katsomassa sukulaisia, olla perheen kanssa. Koska joulu on minusta aina ollut hauskaa, hyvien muistojen aikaa, haluan tuoda sitä tunnelmaa ja arvoja näkyväksi kotonakin.

Meillä vaihdetaan sänkyihin puhtaat joululakanat, olen ostanut riisipuuroainekset, kanelia, sokeria ja manteleita ja Levainista pakkaseen piparitaikinaa. Aion tehdä glögiä mökiltä kerättyjen aroniamarjojen mehusta.

Melkein kaikista jouluaskareista tulee joku hyvä tuoksu.

Joulukatkin ovat perinne. Lämmittää sydäntä asetella valkoiset hyasintit vanhan Lundia-lipaston päälle. Meillä oli tällainen lipasto kotona kun olin lapsi, ja oli ihan varmasti hyasinttejakin ja joulutähtiä.

Kun hyasintit aukeavat kokonaan, saatan leikata ne ja laittaa maljakkoon. Yhdestä kukasta saa ruukku ja leikkoversion. Leikkona hyasintti on yhtäaikaa hienostunut ja kömpelö, liikuttava. Hattivattimainen.

Joulutähti

Ei kestä kylmää, joten suojaa kukka hyvin, kun kannat sen kotiin. Aseta valoisaan, lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Liian vetoisassa paikassa joulutähti tiputtaa helposti lehtensä. Kastele maltillisesti kädenlämpöisellä  vedellä. Mullan pinta saa kuivahtaa kastelukertojen välissä. Less is more, sillä liikakastelu saa lehdet kellastumaan ja tippumaan.

Amaryllis eli ritarinkukka

Liikakastelu on amarylliksen pahin vihollinen! Anna kukan kuivahtaa maltillisten kastelukertojen välissä. Kukat avautuvat nopeammin lämpimässä paikassa, kuten patterin läheisyydessä. Amarylliksiä on saatavilla myös leikkokukkina, mutta silloin ne todennäköisesti eivät ole kotimaisia.

Hyasintti

Hyasintit viihtyvät sekä viileässä että huoneenlämpimässä paikassa. Kukintaa voi pitkittää siirtämällä hyasintin yöksi viileämpään paikkaan. Hyasintti pärjää parhaiten hyvin niukalla kastelulla – liikakastelu venyttää varsia, jolloin ne saattavat tarvita tukikeppejä. Toisaalta silloin kukat voi leikata ja laittaa maljakkoon.

The post Kotimaiset joulukukat appeared first on Musla.



This post first appeared on Musla | Musla, please read the originial post: here

Share the post

Kotimaiset joulukukat

×

Subscribe to Musla | Musla

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×