Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Web Site Tasarlama Adımları

Web Site Tasarlama Adımları ve Geliştirme Süreci

Müşterilerimize site tasarlarken hangi adımları uyguluyoruz ve geliştirme süreci nasıl ilerliyor.
Burada belirtilen bilgiler site tasarlanırken uyulması gereken temel nitelikleri belirttiğinden siz de web sitenizi yaptırırken bu bilgilerden faydalanabilirsiniz.

Web site tasarımı ve geliştirme süreci

Site tasarlamanı birçok adımı vardır, ilk bilgi toplamaktan, Sitenin yaratılmasına ve sitenin güncel  tutulması için düzenli olarak bakım yapılmasına kadar.

İşleyiş her tasarımcıdan tasarımcıya farklılık göstersede temel adımlar aynıdır.

1-  Bilgi toplama

2- Planlama

3- Tasarım

4- Geliştirme

5- Test etme ve yayınlama

6- Bakım

Adım 1 : Bilgi Toplama

Başarılı Bir Web Sitesi tasarlamanın ilk adımı bilgi toplamaktır. Görünüş ve hissettirdiği etkiyi tasarlarken birçok faktörü dikkate almak gerekir, En önemlisi firmanın yaratılma amacının eksiksiz anlaşılması gerekir, iş hedefleri nelerdir, neler amaçlanıyor ve web sitesi bu hedefleri gerçekleştirmede nasıl yardımcı olur.

Web tasarıcısının işinizi ve ihtiyaçlarınızı anlaması açısından birçok soru sorması önemlidir.

Dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Amaç : Sitenin amacı nedir? Eğer bilgi vermek, bir hizmet sunmak veya bir ürünmü satmak istiyorsunuz?
  • Hedef : Bu web sitesini kurarak neyi gerçekleştirmek istiyorsunuz? İki ana hedef genelde ya para kazanmak veya bilgi paylaşmaktır.
  • Hedef Kitle : Sizin ulaşmayı hedeflediğiniz belirli bir kitle var mı? Sitenizi ziyaret etmesini istediğiniz kişinin özelliklerini belirlemek önemlidir. Yaş, cinsiyet ya da ilgi alanları – bu bize en iyi tasarımı belirlemekte yardımcı olacaktır.
  • İçerik : Hedeflenen kitle sitenizde nelere bakıyor? belirli bir bilgi, ürün veya hizmetmi sunuluyor.

Adım 2 : Planlama

Adım 1 deki bilgiler doğrultusunda, sizin web siteniz için bir plan oluştururuz.

Burada bir site haritası çıkarılır – ana başlıkların bir listesi, aynı zamanda alt kategoriler belirlenir, bu bize site içeriğinin nasıl olacağına dair rehber oluşturur.

Site içerisinde ziyaretçi en kolay nasıl dolaşım sağlar ve ziyaretçi sitede aradığı bilgi veya servise rahatlıkla nasıl ulaşır tasarlarız,

Aynı zamanda hangi teknolojilerin entegre edilmesi belirlenir. CMS (içerik yönetim sistemi) WordPress gibi kullanıcak platformlar belirlenir, İletişim formaları gerekiyormu gibi unsurlar planlanır.

Adım 3 : Tasarım

Sitenin görüntüsü ve kullanıcıya verdiği his belirlenir, burada hedeflenen ziyaretçi kitlesi ana faktördür. Örnek olarak gençler için tasarlanan bir web sitesi ekonomi sitesiden farklı özelliklere sahip olacaktır.

Firma logosu veya renkler firmanın kimliğini ortaya çıkarmaya yardımcı olacaktır.

Prototip çıkarıldıktan sonra, siteye erişim veririz, bu tasarım ve geliştirme süreci boyunca değişiklikleri görmenizi sağlar.

En önemlisi tasarımda beğendiniz yada beğenmediniz kısımları belirtmenizi sağlar.

Sizin ihtiyaç ve zevkinize göre sitenin son şeklini almasında karşılıklı iletişim en önemli faktördür, Fikir alışverişi ile tasarımın son aşaması tamamlanmış olur ve geliştirme sürecine geçilir.

Adım 4: Geliştirme

Bu bölüm sitenin yaratıldığı aşamadır. Prototip içerisinden her bir grafik elementini alarak kullanışlı bir web sitesi yaratmak için kullanırız.

İlk olarak ana sayfadan başlayarak diğer sayfalarıda içeren sitede gezinme taslağı belirlenir. Bu taslak sitede dolaşımı sağlayan ana iskelettir. Şema yaratıldıktan sonra tasarımcı sizden aldığımız tüm içerik (yazılar,dökümanlar,resimleri) sitede gerekli sayfa ve bölgelere yerleştirir.

İletişim formaları, e-ticaret alışveriş sepeti vs gibi sistem elementleri eklenerek kullanılır vaziyete getirilir.

Bütün bu süreç boyunca değişikleri izleyebilir ve istediğiniz gerekli düzeltmeleri yaptırabilirsiniz.

Teknik olarak başarılı bir web sitesi; önyüz geliştirme bilgisi gerektirir. Bu günümüz stardartlarına uygun HTML ile kodlama mümkündür. İşlevsellik ve geniş ziyaretçi kitlesine ulaşabilmemizi

Adım 5: Test etme ve yayınlama

Bu noktada son detaylar ve testler uygulanır. Formlar düzgün çalışıyormu? Kodlamada eksiklik varmı?

Farklı browserlarda uygunluk testleri yapılır ve tüm güncel browserlarda düzgün görünmesi sağlanır.

İyi bir tasarımcı günümüz standartlarında web sitesi tasarlarken güncel HTML ve CSS teknolojilerini kullanan ve farklı browserla göre geçerli kodlama yaparak bunları test etmelidir.

Onay alındıktan sonra sitenin yayınlama aşamasına geçilir. Site belirlenen hosting sunucusuna FTP (dosya transferi protocolu) programı kullanılarak sunucuya yüklenir.

Hosting sunucu ve domain name (alan adı) satın alınmasıda tavsiye ve yönlendirmede bulunarak kurulumu yapılır ve site satın alınan sunucuya yüklendikten sonra tekrar test edilir.

Siteye belirlenen eklentiler (pluginler) eklenir. Örnek olarak çoklu dil desteği plugini veya sitenizin google arama motorunda daha yüksek sıralarda gözükmesi için SEO (arama motoru optimizasyonu) plugini gibi eklentiler yüklenir. WordPressin hazır gelen özelliklerinin yanısıra ihtiyaca uygun eklentiler ile sistem geliştirilir.

Not : Web sitesini SEO (arama motorlarına optimizyonu) ya göre düzenlemenin birçok detayı vardır ve diğer makalelerde bu konu kapsamlı olarak ele alınmaktadır.

Adım 6: Bakım

Sitenize ziyaretçilerinizin tekrar gelmesi sağlamak için düzenli aralıklarla sitenin güncellenmesi veya e-ticaret sitelerinde yeni ürünlerin eklenerek güncel tutulması önemlidir.

Birçok tasarımcı güncelleme paketleri sunmaktadır.

Eğer elinizin site içeriği üzerinde olmasını ve kendiniz güncelleme yapmak istiyorsunuz CMS(içerik yönetim sistemi) WordPress ile bunu yapabilirsiniz. Buna planlama aşamasında karar verilir ve tasarımcı size ait online database içerikli yönetim paneli oluşturur.

CMS ile web sitesindeki alanlardaki içeriği  sağlanan text editor ile (Microsoft Word’un ufak versiyonu benzeri) ile kendiniz değiştirebilirsiniz. Hatta yeni sayfalar ekleyebilirsiniz.

Sitenizi kendinizin güncellemesi tamamen sizin seçiminize bağlıdır. Bazıları diledikleri vakit kendileri güncelleme yapmak isterken bazıları web tasarımcıların yapmasını isterler.

Diğer bakım unsurları düzenli olarak sitenin yedeklenmesi, WordPress Sistem güncellemeleri, Eklentilerin güncellenmesi vs gibi sistem bakımıdır.

The post Web Site Tasarlama Adımları appeared first on Egezon.



This post first appeared on Web Tasarım İstanbul, please read the originial post: here

Share the post

Web Site Tasarlama Adımları

×

Subscribe to Web Tasarım İstanbul

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×