Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Federico Fellini 100 Χρόνια - Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος


Federico Fellini 100 Χρόνια

Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 11 - 19 Οκτωβρίου 2021

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, η Πρεσβεία της Ιταλίας στην Ελλάδα και το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών, στο πλαίσιο της πολιτιστικής πρωτοβουλίας Tempo Forte και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Λούτσε Τσινετσιτά, παρουσιάζουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Ιταλό δημιουργό με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του. Θα προβληθούν 17 εμβληματικές ταινίες του Fellini – ανάμεσά τους τα φιλμ: 8 1/2, Γλυκιά Ζωή, La Strada, Νύχτες της Καμπίρια, Roma, Σατυρικόν, Amarcord, Πρόβα Ορχήστρας, Ο Λευκός Σεϊχης και I Vitelloni. Πρωταγωνιστούν μερικές από τις μεγαλύτερες ιταλίδες σταρ: Claudia Cardinale, Anna Magnani, Giulieta Massina - και βέβαια η αξέχαστη Anita Ekberg με τον Marcello Mastroianni στην διάσημη σκηνή της Φοντάνα ντι Τρέβι από το Ντόλτσε Βίτα - την θρυλική ταινία του μαέστρο, από την οποία προέκυψε ο όρος «παπαράτσι» χάρη στο παρατσούκλι ενός σκανδαλοθήρα φωτογράφου που ακολουθεί τον πρωταγωνιστή. Το πρόγραμμα συμπληρώνει το ντοκιμαντέρ Fellinopolis που θα προβληθεί στην πλατφόρμα της Ταινιοθήκης online.tainiothiki.gr.  

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί στις 11 με 19 Οκτωβρίου, στην μεγάλη αίθουσα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος σύμφωνα με το ισχύον υγειονομικό πρωτόκολλο. Τις ταινίες προλογίζουν εκλεκτοί προσκεκλημένοι. H έναρξη του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με το 8 ½ (1963),το μνημειώδες, αυτοαναφορικό αριστούργημα του Fellini με την εκπληκτική μουσική του Νίνο Ρότα και τον Marcello Mastroianni να ενσαρκώνει το άλτερέγκο του σκηνοθέτη εκφράζοντας την βαθιά αγωνία του καλλιτέχνη. Προλογίζει η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα Patrizia Falcinelli, η πρόεδρος της Ταινιοθήκης Μαρία Κομνηνού, και ο μαέστρος Μίλτος Λογιάδης. Όπως σημειώνει η Μαρία Κομνηνού, πρόεδρος της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, «με την επιλογή 17 ταινιών, από την πρώτη του, Φώτα του βαριετέ (1950) μέχρι την τελευταία του, Η φωνή του φεγγαριού, όσες και όσοι αγαπάμε το σινεμά θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τον ονειρικό και μοναδικό κόσμο του Fellini

Στη Ρόμα (1972), αυτή την απόλυτη ενορχήστρωση των διαδοχικών εισόδων τόσο σε πραγματικές όσο και ονειρικές τοποθεσίες, σκηνοθετεί μια συνάντηση με την Anna Magnani, που χωρίς να σταθεί να του μιλήσει, μπαίνει βιαστικά στο σπίτι και του φωνάζει «Φεντερίκο ψεύτη». Αυτή η ειρωνική ατάκα- από την γυναίκα σύμβολο του νεορεαλισμού - σημαδεύει την αυτοειρωνία με την οποία αντιμετώπιζε τον εαυτό του. Παιγνιώδης, στοχαστικός και εκρηκτικά δημιουργικός, μας οδήγησε από την καταγραφή μιας φτωχικής Ιταλίας που μόλις έκλεινε τις πληγές της, στην εκρηκτική ανάπτυξη της δεκαετίας του ‘60, μιας ανάπτυξης που μέσα από το πικρό βλέμμα του Marcello Mastroianni σηματοδοτούσε απανωτά αδιέξοδα. Ο Fellini όμως δεν έκανε κοινωνικό ρεαλισμό, και ας είχε πάντα την αίσθηση του περίγυρου, αλλά με μια λοξή ματιά μας οδηγούσε σε ονειρικούς κόσμους και μας έκανε να στοχαστούμε πάνω την ανθρώπινη μοίρα».

FEDERICO FELLINI (1920-1993) 

Ο Φεντερίκο Fellini, από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, γεννήθηκε στο Ρίμινι στις 20 Ιανουαρίου του 1920. Βαθιά επιδραστικός για τους μεταγενέστερους (επηρέασε μέχρι και τον Scorsese) υπήρξε περισσότερο ένας λαϊκός σκηνοθέτης και λιγότερο ένας auteur με την έννοια των εξεζητημένων δημιουργών του κινηματογράφου. Οι ταινίες του αποτελούν σημείο αναφοράς μέχρι σήμερα. Στην ζηλευτή καριέρα του συνεργάστηκε, μεταξύ άλλων με τον συνθέτη Nino Rota, τον Pier Paolo Pasolini, τον Michelangelo Antonioni, τον Roberto Rossellini, αλλά και τους παραγωγούς της Τσινετσιτά, Carlo Ponti και Dino De Laurentis. Τιμήθηκε τέσσερις φορές με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας: το 1956 για το La Strada, το 1957 για τις Νύχτες της Καμπίρια, το 1963 για το 8 ½ και το 1974 για το Amarcord, ενώ προτάθηκε τέσσερις φορές για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Το 1960 κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για τη Γλυκιά Ζωή. Το 1993 η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου του απένειμε Τιμητικό Όσκαρ για το σύνολο του έργου του. Πέθανε στη Ρώμη στις 31 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς. Στις 30 Οκτωβρίου του 1943 παντρεύτηκε την μούσα του Giulieta Massina, με την οποία έζησαν μαζί για 50 χρόνια, μέχρι το θάνατό του. 

Στην επιτυχία ο Fellini έφτασε αντλώντας έμπνευση αποκλειστικά από την ίδια τη ζωή του, χωρίς να σηκώνει το δάκτυλο. «Οι ταινίες μου δεν είναι φιλοσοφικά δοκίμια», έλεγε. «Το να δημιουργώ ταινίες και το να ονειρεύομαι, για μένα, είναι το ένα και το αυτό. Γιατί τα όνειρα γοητεύουν όσο μένουν στη σφαίρα του μυστηρίου, αν όμως πάει να τα εξηγήσει κανείς, αμέσως γίνονται ανιαρά». Ποιος θα το έλεγε ότι αυτό το νέο παιδί από την επαρχία ήταν γραφτό να κερδίσει τέσσερα Όσκαρ; Και όλα αυτά πάντα μένοντας πιστός στη δική του αλήθεια. «Πάντα αυτοβιογραφούμαι, ακόμα και όταν μιλάω για το τι θα φάω το βράδυ» δήλωσε κάποτε αναφερόμενος με κάποια δόση περηφάνιας αλλά και με πολύ ειλικρίνεια στη δημιουργικότητά του. Το Όσκαρ για το σύνολο της προσφοράς του στην έβδομη τέχνη, το έλαβε το ’93 από τα χέρια της Sophia Loren και από έναν εμφανώς συγκινημένο Marcello Mastroianni. Όλα αυτά έγιναν στο Λος Άντζελες, στο Dorothy Pavillon, ενώ στο κοινό καθόταν και η Giulieta Massina, που δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά της. «Σας παρακαλώ, μην σηκώνεστε, δεν χρειάζεται», είχε πει τότε ο Fellini. «Τι να πω; Ότι δεν το περίμενα; Θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου. Επειδή όμως δεν μπορώ να τους μνημονεύσω όλους, ας μου επιτραπεί να πω μονάχα ένα όνομα, πρόκειται για μια ηθοποιό που είναι και η γυναίκα μου. Ευχαριστώ, αγαπημένη μου Giulieta, και σε παρακαλώ πολύ, σταμάτα να κλαις!». 

Οι ταινίες του κινούνται ανάμεσα στο όνειρο, τα κόμικς, το τσίρκο και τη φαντασία, δηλαδή σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από τη μαγεία. Σχεδόν όλα τα έργα του Fellini ευθυγραμμίζονται με αυτή τη σουρεαλιστική γραμματική, ήδη από το Λευκό σεΐχη, του1952. Ιδιαίτερη ήταν και η σχέση του με τους ηθοποιούς. «Είχα ανάγκη από έναν Ιταλό, από έναν φίλο που να δέχεται σεμνά και ταπεινά να είναι η σκιά μου, που να μην φυτρώνει εκεί που δεν τον σπέρνουν. Έτσι πήρα τον Mastroianni, τον ήξερα ήδη, ήταν καταπληκτικός: αφαιρετικός, διακριτικός, συμπαθής, αντιπαθής, τρυφερός, αλαζόνας. Έτσι κι αλλιώς. Είναι τέλειος», δήλωσε ο Φεντερίκο Fellini για το Mastroianni, πρωταγωνιστή του 8 1/2 και της Γλυκιάς ζωής, τον ηθοποιό - φετίχ του Fellini, το άλτερ έγκο του. Για την τελευταία του ταινία, Η φωνή του φεγγαριού του 1990 πάντως, επέλεξε τον Paolo Villaggio και τον Roberto Benigni. Παρότι επικριτικός με την καταναλωτική κοινωνία, ο Fellini δεν δίστασε να δουλέψει για την τηλεόραση και τη διαφήμιση, που τόσο σιχαινόταν ο Pasolini. Βέβαια, πάντα με το δικό του τρόπο, ονειρικό και συνάμα ειρωνικό και καυστικό, που βρίσκουμε και στα αριστουργήματά του. 

ΤΟ 8½ ΚΑΙ Ο MASTROIANNI 

Η παραγωγή του 8½ ήταν προβληματική. Ο Fellini ως συνήθως δεν είχε στο νου κάτι συγκεκριμένο. Ήθελε μόνο να καταγράψει τις σκέψεις, τη φαντασία και τα όνειρα ενός ανθρώπου. Όλα ήταν προσωρινά, ακόμα και ο τίτλος, που προέκυψε από τις έξι ταινίες που είχε γυρίσει μέχρι εκείνη τη στιγμή συν τρεις «μισές», δηλαδή ταινίες που είχε σκηνοθετήσει μαζί με άλλους. Έπειτα τα ξέχασε όλα. Η ασαφής ιδέα που είχε στο μυαλό του εξαφανίστηκε διαμιάς. Ο Fellini έντρομος προσπάθησε να εξηγήσει στον παραγωγό το αδιέξοδό του, αλλά εκείνη την ημέρα ένας εικονολήπτης είχε γενέθλια και η γιορτινή ατμόσφαιρα διέκοψε τον σκηνοθέτη. Μέσα στο γενικό χαμό, ο Fellini κάθισε σε ένα παγκάκι και βρήκε τη λύση που τόσο επίμονα αναζητούσε: ήρωας της ταινίας θα ήταν ένας σκηνοθέτης που θέλει να γυρίσει μια ταινία αλλά δεν θυμάται ποια. Υπό τέτοιες συνθήκες, η στάση του Mastroianni κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων αποδείχτηκε η καλύτερη επιλογή: χωρίς προκαταλήψεις, ο νους του λες και ήταν άγραφος πίνακας, με μόνη του έννοια να αφήνεται στην καθοδήγηση του σκηνοθέτη. «Στο πλατό εγώ περιμένω, μαζί του περιμένω με μεγαλύτερη χαρά, γιατί όταν πάω στη δουλειά είναι λες και πάω στο θέατρο, και τότε δεν είμαι πια ηθοποιός αλλά θεατής του Fellini». Έτσι ο Mastroianni από φίλος γίνεται άλτερ έγκο του Fellini, αφού μιμείται τέλεια τις κινήσεις του και το ταμπεραμέντο του. Σε μια συνέντευξή του ο ηθοποιός δήλωσε ότι την αληθοφάνεια της ερμηνείας του τη χρωστάει στις μεγάλες βόλτες με το αυτοκίνητο που έκαναν μαζί. Ο Fellini σχολίασε σχετικά: «Χαίρομαι που έγινα φίλος του, που απέκτησα έναν καινούριο φίλο. Έχει κάτι το μαγικό αυτή η ταύτιση μαζί του, σε τέτοιο βαθμό που μερικές φορές όταν κοιτάζομαι στον καθρέφτη είναι λες και βλέπω το πρόσωπό του».

Οι ταινίες της θεματικής ενότητας Federico Fellini και οι ώρες προβολής τους είναι:


8 ½ Οκτώμιση
8 ½ Otto e Mezzo
Μυθοπλασία 1963, Ιταλία / Γαλλία, 139΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά / Γαλλικά / Αγγλικά / Γερμανικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli, Brunello Rondi Φωτογραφία: Gianni Di Venanzo Μοντάζ: Leo Catozzo Ήχος: Alberto Bartolomei, Mario Faraoni Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Sandra Milo, Claudia Cardinale, Rossella Falk, Barbara Steele, Annibale Ninchi, Guido Alberti, Giuditta Rissone, Edra Gale, Madeleine Lebeau, Mario Pisu, Rossella Como, Mario Tedeschi, Elisabetta Catalano, Polidor Παραγωγή: Federico Fellini, Angelo Rizzoli, Cineriz / Francinex Προέλευση κόπιας: Neo Films

Γυρίζοντας μια αυτοβιογραφική ταινία επιστημονικής φαντασίας, ο σκηνοθέτης Γκουίντο Ανσέλμι στερεύει από έμπνευση. Τον παραλύει μια συνολική, υπαρξιακή κρίση σχετικά με τον παραγωγό και τους συνεργάτες του, τη σύζυγο και την ερωμένη του, τον καρδινάλιο και τους κομψούς πελάτες του κέντρου ευεξίας, όπου καταφεύγει. Οι μνήμες και η φαντασία του «στήνουν» ένα υπέροχο καρναβάλι ονειρικών μορφών του ασυνείδητου, οδηγώντας τον στην αμφίβολη συνειδητοποίηση ότι το νόημα της ζωής είναι η αγάπη, ενώ της δημιουργίας είναι η απλότητα και η κοινωνικότητα. Ενσωματώνοντας στη ρευστότητα και τη δεξιοτεχνία της αφήγησης μορφές της κινηματογραφικής πρωτοπορίας και μνήμες της παράδοσης του μεγάλου μυθιστορήματος (Ρ. Μούζιλ, Τζ. Τζόυς), ο Fellini στο μνημειώδες αυτοαναφορικό αριστούργημά του καταφέρνει ό,τι ο ήρωάς του είναι ανίκανος να επιτύχει: την ωραιότερη αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη σε δημιουργικό αδιέξοδο και την «απόλυτη» ταύτιση του σκηνοθέτη με τον πρωταγωνιστή του.

Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ενδυματολογίας, Υποψήφια για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, Καλύτερης Ασπρόμαυρης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

Που και πότε? Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021 στις 20.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας


Νύχτες της Καμπίρια
Le notti di Cabiria
Μυθοπλασία 1957, Ιταλία/Γαλλία, 115΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά / Λατινικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli Φωτογραφία: Aldo Tonti Μοντάζ: Leo Catozzo Ήχος: Oscar Di Santo, Rocco Roy Mangano Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Giulietta Masina, François Périer, Franca Marzi, Dorian Gray, Amedeo Nazzari, Aldo Silbani, Mario Passante, Pina Gualandri, Polidor, Ennio Girolami Παραγωγή: Dino De Laurentis / Les Films Marceau Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Η χαρούμενη και καλόκαρδη πόρνη Καμπίρια σώζεται από πνιγμό, λίγα μόλις λεπτά αφότου ο εραστής της την έχει ρίξει στο ποτάμι, έχοντας κλέψει το πορτοφόλι της. Και ενώ αυτός εξαφανίζεται, εκείνη δεν παύει να τον αναζητεί. Είναι άραγε σύμπτωση ότι όλα τα επόμενα επεισόδια της ζωής της –μια λευκή νύχτα μ' έναν διάσημο ηθοποιό, μια συνάντηση μ’ έναν καλό Σαμαρείτη, ένας καινούργιος έρωτας που τον δέχεται διστακτικά– ακολουθούν το ίδιο σχήμα; Σ’ έναν αμείλικτα ανδροκρατικό κόσμο, θα μπορούσε ποτέ η μικροκαμωμένη, άτυχη με τους εραστές της, Καμπίρια, να συναντήσει την καλοσύνη; Τελικά η αγιογραφία «της ιερής πόρνης», ενσαρκωμένης εξαίσια από τη μούσα και σύζυγο του Fellini Τζουλιέτα Μασίνα, μπορεί μόνο να κορυφωθεί με μια διφορούμενη αποθέωση. Όταν το δράμα της τελειώνει όπως ακριβώς άρχισε, η υπαρξιακά γυμνή Καμπίρια – εγκαταλειμμένη, ανέστια και πένης– βαδίζει προς το άγνωστο, περικυκλωμένη από μια «παζολινική» αλητοπαρέα μηχανόβιων.

Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο OCIC Φεστιβάλ Καννών, Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα

Που και πότε? Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 στις 19.30 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Συνέντευξη
Intervista
Μυθοπλασία 1987, Ιταλία / Γαλλία, 106΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Ιαπωνικά / Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini με τη συνεργασία του Gianfranco Angelucci Φωτογραφία: Tonino Delli Colli Μοντάζ: Nino Baragli Ήχος: Luciano Anzellotti, Massimo Anzellotti, Carlo Baccarini, Sergio Marcotulli, Romano Pampaloni, Paola Verde Μουσική: Nicola Piovani Ηθοποιοί: Federico Fellini, Sergio Rubini, Paola Liguori, Nadia Ottaviani, Antonella Ponziani, Pietro Notarianni, Lara Wendel, Antonio Cantafora, Maurizio Mein, Anita Ekberg, Marcello Mastroianni Παραγωγή: Ibrahim Moussa, για την Aljosha Productions Συμπαραγωγή: Cinecittà και RAIUno Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Τρεις ταινίες μέσα σε ένα ψεύτικο τηλεοπτικό ρεπορτάζ. Ή μάλλον τέσσερα διαφορετικά επίπεδα συνείδησης το ότι ο κινηματογράφος του μεγάλου δημιουργού ήταν ένα μαγικό παιχνίδι κατόπτρων ανάμεσα στην πραγματικότητα του γυρίσματος και τη χίμαιρα της αυτομυθοπλασίας. Ένα συνεργείο της ιαπωνικής τηλεόρασης επιχειρεί να φιλμάρει τον Fellini επί το έργον, αλλά η συνέντευξη παρεκτρέπεται σε μια παιγνιώδη αναπόληση της πρώτης επίσκεψής του στα στούντιο της Τσινετσιτά, μια σατιρική επιστροφή του Μαστρογιάννι και της Έκμπεργκ στους ρόλους τους στην ταινία Γλυκιά ζωή, και μια αγχωτική «ξενάγηση» στο χάος μιας Felliniκής διασκευής της Αμερικής του Κάφκα, η οποία καταλήγει απότομα σε αδιέξοδο. Μοναδική αχτίδα φωτός στο σκοτάδι με το οποίο ο δημιουργός τυλίγει την κατάστασή του αλλά και το μέλλον του ίδιου του σινεμά, ένας προβολέας που ανάβει στο έρημο στούντιο!

Βραβείο 40ης Επετείου Φεστιβάλ Καννών

Που και πότε? Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021 στις 22.00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας


Η φωνή του φεγγαριού
La voce della luna
Μυθοπλασία 1990, Ιταλία / Γαλλία, 118΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Ιαπωνικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, ελεύθερα εμπνευσμένο από την νουβέλα "Il poema dei lunatici" του Ermanno Cavazzoni, με την συνεργασία των Tullio Pinelli και Ermanno Cavazzoni Φωτογραφία: Tonino Delli Colli Μοντάζ: Nino Baragli Ήχος: Tommaso Quatrini Μουσική: Nicola Piovani Ηθοποιοί: Roberto Benigni, Paolo Villaggio, Nadia Ottaviani, Susy Blady, Dario Ghirardi, Marisa Tomasi, Angelo Orlando, Dominique Chevalier, Nigel Harris, Eraldo Turra, Giordano Falzoni, Ferruccio Brambilla, Giovanni Javarone Παραγωγή: Mario και Vitorio Cecchi Gori, C.G. Group Tiger Cinematografica / Cinemax Συμπαραγωγή: RAI Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Στο κύκνειο άσμα του Fellini, ένας πρώην τρόφιμος ψυχιατρείου, ο Ίβο, προσπαθεί μάταια να κατακτήσει την ξανθιά Αλντίνα που την ταυτίζει με τη σελήνη, την αιτία της τρέλας του. Ταυτόχρονα συναντάει τρελούς και φεγγαρόπληκτους και ανάμεσά τους κάποιον Γκονέλα, που τον ρουφάει σε θεωρίες συνωμοσίας. Μαζί χάνονται στην ιταλική επαρχία που άλλοτε αποτελούσε το σκηνικό των ρεαλιστικών μυθοπλασιών του Fellini, και τώρα έχει μεταμορφωθεί σε μια ανοίκεια δυστοπία ξέφρενου καταναλωτισμού, κυριαρχίας των μέσων ενημέρωσης και νεο-ειδωλολατρίας· την αγνώριστη Ιταλία του μπερλουσκονισμού, όπου οι Αδελφοί Μικελούτσι κατάφεραν να φυλακίσουν το φεγγάρι σε αχυρώνα! Παρά το εξαιρετικό κωμικό δίδυμο των πρωταγωνιστών Ρομπέρτο Μπενίνι και Πάολο Βιλάτζιο, η ήρεμη απόγνωση αυτής της χαλαρής ελεγειακής αφήγησης απογοήτευσαν το κοινό προς μεγάλη λύπη του δημιουργού που αγαπούσε την ταινία, όπως ένας πατέρας το «προβληματικό» παιδί του.

Εννέα υποψηφιότητες Βραβείων Donatello, τρεις βραβεύσεις Καλύτερου Ηθοποιού, Μοντάζ και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης

Που και πότε? Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στις 19.45 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας


Σκιές του υποκόσμου
Il bidone
Μυθοπλασία 1955, Ιταλία/Γαλλία, 113΄ Ασπρόμαυρη, Με ήχο, Ιταλικά / Λατινικά / Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli Φωτογραφία: Otello Martelli Μοντάζ: Mario Serandrei, Giuseppe Vari Ήχος: Giovanni Rossi Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Broderick Crawford, Richard Basehart, Franco Fabrizi, Giulietta Masina, Giacomo Gabrielli, Alberto De Amicis, Sue Ellen Blake, Lorella De Luca, Mara Werlen, Irene Cefaro Παραγωγή: Titanius/SGC. Προέλευση κόπιας: Luce Cinecittà - CSC

Τρεις απατεώνες αρπάζουν τις οικονομίες φτωχών, ανήμπορων και θεοφοβούμενων επαρχιωτών με αλάνθαστες σκηνοθεσίες: ξεθάβουν «αμαρτωλούς» θησαυρούς από τα χωράφια τους, «εξαργυρώνουν» καθυστερημένες αιτήσεις για στέγαση, αποσπούν «δάνεια» βάζοντας ενέχυρο φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εκμεταλλεύονται αδίστακτα τα θύματά τους, ταυτόχρονα όμως νιώθουν ότι ο χρόνος τους εξαντλείται. Αντιφατικά συναισθήματα τους τραβούν σε διαφορετική κατεύθυνση από το έγκλημα που «αποδίδει». Ο μεγαλύτερος, ο Αουγκούστο, θέλει να πλησιάσει την κόρη που έχει εγκαταλείψει ο νεότερος, ο «Πικάσο», να μην αφήσει την πιστή του σύζυγο που ανακαλύπτει καθυστερημένα τις κομπίνες του. Κάποιοι θεωρούν αυτή την επιστροφή του σκηνοθέτη στις (νεο)ρεαλιστικές ρίζες του πισωγύρισμα σε σχέση με τη «Felliniκή» φαντασμαγορία του μέλλοντος. Όμως κανείς άλλος δεν θα σκηνοθετούσε τον λαϊκό μικρόκοσμο ενός κοινωνικού «νουάρ», χωρίς να κριτικάρει τα πρόσωπα· με τόση θέρμη, ζωντάνια, ανθρωπιά και κατανόηση.

Υποψήφια για Χρυσό Λέοντα Φεστιβάλ Βενετίας

Που και πότε? Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021 στις 22.15 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας


Η Ιουλιέτα των πνευμάτων
Giulietta degli spiriti
Μυθοπλασία 1965, Ιταλία/Γαλλία, 140΄ Έγχρωμη, Με ήχο, Ιταλικά / Γαλλικά / Ισπανικά / Αγγλικά

Σκηνοθεσία: Federico Fellini Σενάριο: Federico Fellini, Tulio Pinelli, Ennio Flaiano με τη συνεργασία του Brunello Rondi Φωτογραφία: Gianni Di Venanzo Μοντάζ: Ruggero Mastroianni Ήχος: Mario Faraoni, Mario Morigi Μουσική: Nino Rota Ηθοποιοί: Giulietta Masina, Sandra Milo, Mario Pisu, Valentina Cortese, Valeska Gert, Jose Luis de Vilallonga, Friedrich von Ledebur, Caterina Boratto, Lou Gilbert, Luisa Della Noce, Silvana Jachino, Milena Vukotic, Fred Williams, Dany Paris, Anne Francine, Sylva Koscina, Elena Fondra, George Ardisson, Eugenio Mastropietro, Elisabetta Gray, Alberto Plebani, Yvonne Casadei, Mario Conocchia, Federico Valli, Asoka Rubener, Alba Cancellieri, Sujata Rubener, Alberto Cevenini, Cesarino Miceli Picardi Παραγωγή: Angelo Rizzoli, Federiz / Francoriz Προέλευση κόπιας: Neo Films

Βλέποντας το γάμο της να καταρρέει από τις απιστίες του συζύγου της, η συνεσταλμένη μεγαλοαστή Τζουλιέτα Μπολντρίνι (Τζουλιέτα Μασίνα) αποσύρεται στον κόσμο των ονείρων. Με πνευματιστικές και ψυχαναλυτικές συνεδρίες ξεκινάει μια υπαρξιακή αναζήτηση του εαυτού και του νοήματος της ζωής, αποφεύγοντας την πληθωρική γειτόνισσά της Σούζι, που προσφέρεται να τη μυήσει στο οργιαστικό θέατρο των ηδονών. Η επιθυμία του Fellini


This post first appeared on Movies Ltd, please read the originial post: here

Share the post

Federico Fellini 100 Χρόνια - Στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

×

Subscribe to Movies Ltd

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×