Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

רכס הקווקז - גיאוגרפיה


רכס הקווקז - גיאוגרפיה
ערך וכתב: מידן וישינסקי

רכס הקווקז נפרש מהים הכספי שבמזרח ועד לים השחור שבמערב, מורכב מכמה רכסי הרים מקבילים היוצרים מכשול גיאוגרפי כמעט בלתי עביר בין אירופה לאסיה. פסגות הקווקז המרשימות מתרוממות לגבהים של מעל 5000 מטרים – גבוהות יותר מפסגות האלפים באירופה.


עד לעידן המודרני היו דרכים מעטות שחצו את רכס הקווקז מצפון לדרום – דרך אחת הייתה להקיף את הרכס ממערב או ממזרח, במרחבים הצרים שבין הרכס ההררי לבין הים הכספי או הים השחור. הנתיב המזרחי – הנקרא גם "מעבר דרבנט" היה ידוע כבר בתקופות קדומות ושימש למעבר סחורות, אנשים וצבאות בין הערבה הרוסית והמזרח התיכון עוד בהסטוריה הרחוקה. הנתיב היבשתי לאורך הים השחור נפתח רק בסוף המאה התשע-עשרה כשהצאר הרוסי הורה להקים רצועת חוף מלאכותית שתקשר בין אבחזיה לצפון הקווקז – מאוחר יותר נבנתה שם גם מסילת רכבת חשובה.

אפשרות נוספת הייתה לעבור דרך מרכז הרכס – להתחיל מצפון הרכס ולעקוב אחר נהר טרק (Terek) אל תוך היערות והרכס הגבוה, משם להמשיך דרומה דרך נהר אראגבי (Aragvi) – דרך הררית קשה ומאתגרת שמאוחר יותר הפכה ל"דרך הצבאית" (Georgian Military Highway) המקשרת בין וולאדיקווקז (Vladikavkaz) שבצפון וטביליסי (Tblisi), בירת גיאורגיה, בדרום. היו עוד מספר דרכים לחצות את הרכס, אך אלו היו בעיקר דרכי רועים צרות שלא היו עבירות לסוחרים או לצבאות עד בוא העידן הסובייטי.


ערב רב של עמים - הרפובליקות הרוסיות של צפון הקווקז

רכס ההרים מפריד בין הערבה האירו-אסיאתיות מצפון לבין העמקים החקלאיים ורכסי ההרים של הרמה התורכו-אירנית מדרום (הנקראים גם הקווקז הנמוך). המגוון הרב של טופוגרפיות ואקלימים מסביר הרבה מהמגוון הפוליטי והאתני שמאפיין את האזור מאז ימי קדם: עוד בימי הרומאים התלוננו סוחרים שבלתי אפשרי למצוא מתרגמים לאזורים שונים בקווקז.. הגיאוגרפים הערבים קראו לקווקז "ג'בל אל-ליסאן" (הר השפות). עד לימים אלו מהווה הקווקז בית לעשרות שפות, עמים, דתות, תרבויות חומריות ורוחניות והתפתחויות פוליטיות חדשות לבקרים...

אזור צפון מערב הרכס, אזור הררי ומיוער הנמתח אל תוך הערבה הרוסית, מהווה בית למשפחת שפות הנקראת אדיגה (Adyga) כמו גם למספר עמים דוברי שפות תורכיות (Turkic). רבים מעמים צפון-קווקזיים אלו אימצו את תרבות האסלאם.  היום אזור זה מחולק לשלוש רפובליקות רוסיות:  אדיגיה (Adigeya),  קאראצ'אי-צ'רקסיה (Karachevo-Cherkesia) וקברדינו-בלקריה (Kabardino-Balkaria).

(לחץ על התמונה להגדלה)

במרכז הרכס נמצאת הרפובליקה של צפון-אוסטיה (North Osetia) הנפרדת מאזור דרום-אוסטיה (South Osetia) שבדרום הקווקז. אזור זה מאוכלס בעיקר בעמים נוצריים שהובאו לאזור על ידי הרוסים כדי לשמש אזור חיץ בין המוסלמים שממזרח וממערב רכס הקווקז. בהמשך מזרחה נמצאות מספר קבוצות אתניות-לשוניות המהוות שתי רפובליקות נוספות: צ'צ'ניה (Chechniya) ואינגושטיה (Ingushetiya). אזור זה מאופיין גם הוא בשילוב סינקרטי של תרבות האסלאם ודתות מקומיות נוספות.

לבסוף, ממזרח, נמצאת רפובליקת דאגסטן (Dagestan – בתורכית "ארץ ההרים") – המהווה בית לקבוצות אתניות רבות ומפוזרות: אוואריים (Avars), דארגינים (Dargins), קומיקים (Kumyks) לזגינים (Lezgins) ומיעוטים רבים נוספים – בינהם גם היהודים הקווקזיים - אף אחד מהם לא מהווה יותר מ-30% מהאוכלוסייה...

ערב רב של עמים - מדינות דרום הקווקז

בדרום רכס הקווקז נמצאות 3 מדינות לאום מודרניות: אזרביג'אן, ארמניה וגיאורגיה.

אזרביג'אן - האזרים הינם עם תורכמני שנדד לאזור בסביבות המאה האחת עשרה  ולאורך ההסטוריה המודרנית (עד הכיבוש הרוסי) היו בעיקר תחת השפעת הממלכות הפרסיות מדרום – ולפיכך אימצו שילוב מסויים של תרבות האיסלאם השיעית. גם האזורים הצפוניים של איראן מאוכלסים באזרים דוברי תורכית (כ-24% מאוכלוסיית איראן). עם הכיבוש הרוסי של הקווקז בתחילת המאה התשע עשרה קיבלה אזרביג'אן את הגדרתה המדינית הנוכחית.

גיאורגיה - בני העם הגיאורגי מדברים שפה הנקראת קארטולי (גיאורגיה בשפתם נקראת סקרטוולו). זוהי משפחת שפות אנדמית לדרום הקווקז ושייכים אליה הניבים מינגרלית (מערב גיאורגיה), סוואנית (סוונטי) ולאז (צפון-מזרח תורכיה). הממלכות הגיאורגיות נלחמו על מקומם בין הפרסים, התורכים והרוסים, השתלטו על שטחים נרחבים מדרום לקווקז הנמוך אך לבסוף התכנסו לאזורים בהם שוכנת היום גיאורגיה המודרנית - גבולות שבדומה לאזרביג'אן התקבעו עם הכיבוש הרוסי.

ארמניה - מדרום לגיאורגיה, מהווה ארמניה את המדינה הקטנה ביותר מבין מדינות דרום הקווקז. הארמנים מדברים שפה ממוצא אינדו-אירופי קדום, ולמעשה מרכז ממלכתם ההסטורית נמצא מזרחה בגבולות אנטוליה - אזור מזרח תורכיה של היום. הארמנים סבלו תחת ידם של שליטים הלניסטיים, פרסים, תורכים וערבים, גורשו ונטבחו בגבולות האמפריה העות'מנית במהלך מלחמת העולם הראשונה, ורבים מהם חיים בגולה - בעיקר בצרפת ובארצות הברית.



למידע נוסף :
The Ghost of Freedom / Charles King
The Making of the Georgian Nation / R. Suny

לטיולים באזור: טרק בארמניה \ טרק בגרוזיה \ טרק באזרביג'אן \ טיול גיאוגרפי בגרוזיה

meidanv.blogspot.com לגלות את תורכיה אחרת


This post first appeared on לגלות את העולם אחרת, please read the originial post: here

Share the post

רכס הקווקז - גיאוגרפיה

×

Subscribe to לגלות את העולם אחרת

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×