Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Meest voorkomende spinachtigen in Zuid-Afrika Deel 2

In onze vorige blog hebben we gekeken naar een aantal van de meest voorkomende spinachtigen in Zuid-Afrika, zoals de intimiderende Regenspin, de Banded-legged Golden Orb Spider, de Bastspin, de Pantropical Jumping Spider, de Southern Baboon Spider en de meest algemene van allemaal, de Daddy Long Legs. Vandaag, met meer dan 3000 soorten spinachtigen in Zuid-Afrika, gaan we verder met die lijst en kijken we naar de meest voorkomende soorten.

Tuinspin met band - Argiope trifasciata (Niet gevaarlijk)

Ook bekend als de Banded Orb Weaving Spider. Deze soort heeft een ovaal achterlijf en heldere lichaamsmarkeringen. De achterkant van het achterlijf is lichtgeel met zilverkleurige haren en laterale banden met zwarte strepen. Mannetjes Zijn meestal bleker, soms zelfs wit. Volwassen vrouwtjes zijn ongeveer 13 tot 14,5 mm lang en mannetjes bereiken slechts ⅓ van de lengte van de vrouwtjes.

De Banded Garden Spider bouwt een enorm web, meestal zo'n 60 cm in diameter. Het web zelf is kleverig en sterk en kan zeer grote insecten zoals wespen en sprinkhanen vasthouden. Een interessant kenmerk van hun webben is het zogenaamde "stabilimentum", een verticaal zigzagpatroon van dichte zijde. Onderzoekers denken dat dit een manier is om prooien aan te trekken.

Het vrouwtje rust meestal in Het Midden Van het web, met haar gezicht naar beneden. Ze richten hun web van oost naar west om te profiteren van de opkomende en ondergaande zon en hangen in het midden met hun donkere onderkant naar het zuiden. Zo krijgen ze zoveel mogelijk warmte, zodat ze ook later in het jaar actief kunnen blijven.

Deze spinnen bijten zelden mensen en zijn niet agressief. Als ze gestoord worden, kunnen ze zich uit het midden van hun web laten vallen. Ze kunnen bijten uit verdediging als ze worden vastgepakt en lastiggevallen, maar het is onwaarschijnlijk dat de beet meer ongemak veroorzaakt dan een bijensteek.

Gewone tuin ringspin - Argiope australis (Niet gevaarlijk)

Ook wel zwartgele ringspin of tuinwebspin genoemd. Het achterlijf is helder geel en zwart met knobbelige contouren en de poten hebben donkere en lichte banden. Vrouwtjes worden ongeveer 25 mm en mannetjes ongeveer 5 mm.

De gewone tuinwebspin komt veel voor in Zuid-Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij maakt enorme webben die op wielen lijken en die hij meerdere dagen gebruikt voordat hij verhuist en een nieuwe maakt. De webben worden meestal een meter boven de grond gemaakt en verspreid over planten. Ze hebben een efficiënte maar grove manier om hun prooi te verorberen. Om grote prooien te overmeesteren, zoals sprinkhanen, bijen, vliegen, vlinders en libellen, wikkelen ze hun slachtoffer in zijde om het uit te schakelen. Daarna verlammen ze hun slachtoffers door ze te injecteren met gif. Voor het eten injecteert de spin enzymen die de ingewanden van de prooi vloeibaar maken. De spin consumeert dan de vloeistof die overblijft als een soort smoothie.

Bruine weduwe - Latrodectus geometricus (semi-gevaarlijk)

De kleur is gevlekt bruin met zwarte accenten. Aan de zijkanten van het achterlijf zijn er drie diagonale strepen. Deze soort heeft een zandloper zoals de zwarte weduwe, maar die is vaak oranje of geel. De gestreepte poten zijn meestal donkerbruin of zwart met lichtgele banden.

De bruine weduwe gebruikt een neurotoxisch gif, dat pijn, spierstijfheid, overgeven en zweten veroorzaakt. Hoewel ze dodelijk zijn voor hun prooi, zijn de beten van de bruine weduwe vaak veel minder schadelijk voor mensen dan die van de beruchte zwarte weduwe.

Vrouwtjes maken webben op geïsoleerde, veilige plekken in de buurt van huizen en bossen met veel takken. Bruine weduwen kiezen vaak lege containers zoals emmers, plantenbakken, brievenbussen en hoeken van ingangen. Controleer deze plekken dus goed.

Een van de makkelijkste manieren om deze spinnen in Zuid-Afrika te herkennen, is door naar hun eierzakken te kijken. Ze hebben puntige uitsteeksels en worden vaak "pluizig" of "stekelig" genoemd.

Afrikaanse Heremietspin - Nephilingis cruentata (Niet gevaarlijk)

Vrouwtjes worden tot 25 mm groot. Hun lichaam is langwerpig en puntig, heldergeel bij de kop en donkerbruin bij de rug. Mannetjes worden maximaal 4 mm groot en de poten van beide geslachten zijn een combinatie van bruin, rood en zwart.

Afrikaanse kluisspinnen danken hun algemene naam aan het bouwen van trechtervormige schuilplaatsen aan de zijkant van hun web. Ze verbergen zich overdag in de trechters en komen 's nachts tevoorschijn om te jagen. Hun asymmetrische webben zijn meestal te vinden op bomen en struiken in tropische en subtropische klimaten. Afrikaanse Heremietspinnen leven dicht bij mensen en kunnen gespot worden in gefabriceerde constructies op muren en daken.

Als je een Afrikaanse Heremietspin in Zuid-Afrika vindt, is het waarschijnlijk een vrouwtje. Dat komt omdat de mannetjes zo klein zijn, dat je ze bijna nooit ziet. In feite hebben ze de grootste seksuele dimorfie van alle spinnen in Zuid-Afrika. Vrouwtjes zijn tot 14 keer groter dan mannetjes en tot 70 keer zwaarder.

Gemaskerde Vlei Spin - Leucauge festiva (Niet gevaarlijk)

Het lichaam en de ledematen zijn langwerpig, met kleurrijke markeringen. Hun achterlijf heeft bruinachtige zijlijnen, met een verticale zwarte en een gele lijn aan elke kant. Het middelste deel van het achterlijf is groen en de gemiddelde grootte is 8-9 mm.

Gemaskerde Vlei Spinnen maken cirkelwebben in lage vegetatie, ongeveer 3-4 cm boven de grond. Hierdoor bevinden ze zich in de perfecte positie om sprinkhanen te vangen, hun favoriete prooi.

In tegenstelling tot de meeste spinnen in Zuid-Afrika, heeft de Gemaskerde Vlei Spin een aantal gemeenschappelijke neigingen, wat betekent dat tot drie spinnen een web kunnen delen en niet met elkaar lijken te concurreren om ruimte. Let op hun schuine webben, die ze tot een week lang in stand houden voordat ze een nieuw web bouwen.

Korthalsvliegerspin - Gasteracantha sanguinolenta (Niet gevaarlijk)

Ook bekend als de doornspin, de juwelenspin, de sterspin of de vliegerspin.

Vrouwtjes zijn 8-10 mm lang. Ze zijn helder crèmekleurig, wit of geel, rood en zwart. Hun achterlijf is meestal zwart aan de zijkanten en wit in het midden, met rode vlekken, terwijl de mannetjes verschillende keren kleiner zijn en geen felle kleuren hebben. Hun achterlijf is gesclerotiseerd (verhard) met vier zijden en twee rugstekels.

In tegenstelling tot andere spinnen in Zuid-Afrika, wordt deze soort het meest gezien in de winter. Ze planten zich voort in de lente en de vrouwtjes sterven na het produceren van de eierzak, waardoor de jongen zelfstandig opgroeien en zich verspreiden. De korthoornvliegerspin komt meestal voor in groenblijvende bossen, bosgebieden of met struiken begroeide tuinen. Ze gebruiken bomen om hun web te bouwen, minstens een meter boven de grond.

Gelobde Argiope - Argiope lobata (Niet gevaarlijk)

Het achterlijf van het vrouwtje heeft zwarte en witte strepen en lijkt gekarteld of, zoals velen zeggen, "gelobd" terwijl de mannetjes dezelfde kleur hebben maar geen lobben op het achterlijf. Vrouwtjes zijn groot en worden tot 25 mm lang. De mannetjes zijn veel kleiner en meten slechts ongeveer 6 mm.

Het is moeilijk om een vrouwelijke Lobed Argiope te missen als je er een tegenkomt. Ze zijn niet alleen ongelooflijk groot, maar hebben ook een unieke lichaamsvorm en kleur waardoor ze opvallen. Ze worden het meest gezien in struiken in warme rotsachtige gebieden die droog en zonnig zijn.

Zorg ervoor dat je naar het midden van hun web kijkt, want daar zou je een zigzagvormige stabilimenta moeten zien, een zijden webversiering. Wetenschappers geloven dat dit helpt om insecten naar het web te lokken door UV-licht te weerkaatsen. Er wordt gezegd dat E.B. White, nadat hij een stabilimenta in een spinnenweb had gezien, geïnspireerd raakte door het idee van een schrijvende spin voor zijn boek Charlotte's Web. Ondanks zijn intense uiterlijk is het gif van een beet van een gelobde argiope Niet Gevaarlijk voor mensen.

Spinnen zijn ongelooflijk flexibele wezens die erin geslaagd zijn om te gedijen in verschillende omgevingen over de hele wereld. Of het nu gaat om een klein hoekje van je plafond of een uitgestrekte ongerepte wildernis, spinnen spelen een belangrijke rol bij het handhaven van het evenwicht van ecosystemen en het onder controle houden van insectenpopulaties.



This post first appeared on Nhongo Safaris, please read the originial post: here

Share the post

Meest voorkomende spinachtigen in Zuid-Afrika Deel 2

×

Subscribe to Nhongo Safaris

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×