Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Avetik Isahakyan og skaldene fra Scania

Avetik Isahakyan verdsatte og understreket verdenseposenes rolle og betydning gjennom hele sin litterære virksomhet. Blant hans interesser for epos var de litterære monumentene fra den skandinaviske verden og "Nibelungenlied".

Avetik Isahakyan som befant seg i Venezia, skrev et brev til Vahan Zakaryan 6. april 1922, der han ba ham om å inkludere den tyske versjonen av blant de nødvendige bøkene som ble sendt til ham fra Berlin.


I brevet skriver han:

"... du vil ta 60 mark fra følgende bøker, men gjør det på en slik måte at du ikke har reiseutgifter, det vil si at du betaler for alt med pengene mine. Jeg skriver navnene på flere bøker, uten å vite prisene på bøkene, som jeg setter først, det er de viktige fra begynnelsen, resten når pengene vil være nok: — Arnold, Leute Asiens; Byron, Ritte Harold; Indische sprache; Talmud; Nirvana; EDDA; Platon. Phaidros; Ollanta; Chinesche gedichte; Macculag; Gracian; Schelling; Emerson; Davids Badd; Carlyle... ".
( Av. Isahakyan, Samling av sangene 6 vol. s. 186)

Isahakyan neglisjerte heller ikke det karelsk-finske nasjonaleposet "Kalevala". I 1949, i sin tale i forbindelse med hundreårsjubileet for "Kalevala", sier mesteren:
"Det karelsk-finske nasjonaleposet "Kalevala" er allerede utiskutabelt rangert blant slike verdensepos som Homers dikt, "den eldre Edda" og "Nibelungensangen".
(Av. Isahakyan, Samling av sangene 5 vol. s. 262).



For å gjøre Avetik Isahakyans forestillinger om den skandinaviske verden mer generelle, er det nødvendig å lese hans verk om nordboerne på nytt, særlig fortellingen "Om livet til vikingene", skrevet i Venezia i 1924.

Tillat oss å presentere deg på nettsiden vår et utdrag fra Avetik Isahakyans roman "Om livet til vikingene", som vi anså verdig å presentere for dere.

"Skaldene i Skania, de vandrende skaldene, sang på sine bambirer om de mektige vikingenes gjerninger, og generasjoner har overlevert disse mektige sangene til oss ved repetisjon.
Modige vikinger, ærlige og utro, for hvem livet var et eventyr og døden et smil.
De var røvere og skyttere av de vakre borgene til britene og frankerne, Spania og Italia.
Med røde båter uten ror, bygget av de mørke skauenes eldgamle graner, seilte de med åpne armer på de ukjente havene, og på de urolige farvannene bare på jakt etter hvile og glede.
De sang lystig i stormene, og med slagene fra skjoldene sine knuste de skummende fjellene som falt over dem. Når de marsjerte oppover elvene, blåste de i stridstrompeter, og den skingrende klangen fra sverdene deres ga gjenlyd i de befestede byene.

Byer og landsbyer ble brent, plyndret, og de innfødte strendene ble plyndret. Og grensen for deres makt var der hvor havets bølger gikk med hvite slag" ...

I fremtiden vil den skandinaviske verden også reflektere over de udødelige verkene til Avetik Isahakyan, og i stedet for en epilog vil vi absorbere den inspirerende, modige lyden av nordboernes kampsanger...

Vi drømmer...



This post first appeared on Scandinavian World, please read the originial post: here

Share the post

Avetik Isahakyan og skaldene fra Scania

×

Subscribe to Scandinavian World

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×