Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Locuri neprietenoase pentru bebelusi

Tags: sunt doar daca

Sa o spunem dreapt, nu iti prea dai seama de aceste locuri neprietenoase pana nu te confrunti pe propria piele cu incapacitatea/ sau greautatea de a le accesa. Doar ca aceste locuri exista si Sunt multe rau, iar dupa un an si un pic din postura de parinti chiar credem ca Romania, in general, nu este un loc prietenos cu cei mici. Atunci cand zicem in general, ne referim la peste 80% din locurile in care am mers. Si ne pare rau de tot pentru situatia asta generala.

Simtim nevoia a un pic de context, care ne face sa ne miram si mai tare de ce in acest moment nu suntem totusi prietenosi si dornici sa ii ajutam pe cei care sunt proaspat parinti si implicit pe micuti.

Am citit aici o perspectiva interesanta despre scaderea natalitatii la nivel mondial, familile child-free, plafonarea si apoi descresterea numarului total al oamenilor incepand din 2070; migratia care genereaza un spor natural bunicel in tarile dezvoltate; si cateva ipoteze despre cum ar rata lumea fara copii. Concluzia este totusi interesanta si afirma ca Daca de maine nu s-ar mai naste niciun copil pe Terra, si cei care nu isi doresc un copil ar fi depresivi si panicati, idiferent de gradul lor natural e empatie.

In Romania conform sociologului Alfred Bulai avem in prezent cea mai mica natalitate din ultimii 6 ani. Iar World Bank ne ajuta cu o analiza vizuala, dar mai ales sugestiva mai jos.

Iar pe acest fundament venim si ne intrebam urmatoarele lucruri, si o facem fara a lua in calcul politicul. De ce, noi romanii, ii tratam pe noii nascuti astfel?

1. Le dam sa respire un aer poluat in marile orase? Stim ca este foarte nociv, in special pentru ei, dar tratam problema fara leadership si asumare? Daca la Colectiv a ars, aici mocneste, iar efectul este mult mai de masa. Iata pe Airly analiza aerului furnizata de surse independente.

2. Scarile? Oameni buni, ne plac scarile noua romanilor, nu avem lifturi, iar majoritatea rampelor, putine care sunt, sunt o gluma sinistra, facute doar pentru a bifa nevoia legala de a le face. Daca copilasul are la un 1 an, adica vreo 10-11 kg, iar un carucior sport are 9.5kg (cum este al nostru Mutsy Nexo), inseamna cumulat undeva la 20kg macar, daca nu mai luam in calcul micul bagaj pe care trebuie sa il cari cu tine pentru copil. Cand este tatal in ecuatie, hai sa zicem ca percepe proba urcatului scarilor drept una de anduranta, dar ce facem cand sunt doar mamele (si cam sunt de multe ori doar mamele).

3. Bordurile
Am cotizat mult rau pentru toate bordurile puse si repuse in Bucuresti (am cautat, dar nu este publica o cifra estimata), dar niciunul dintre cei care a semnat proiectul/proiectele nu s-a gandit ca ar fi important sa gandeasca niste zone de usoara panta pentru a nu mai ridica caruciorul la fiecare colt de strada. Sunt atat de putine in Bucuresti, incat preferam sa ne asumam declaratia ca nu sunt deloc.


4. Cozile si casle prioritare sunt alt moment in care iti dai seama cat de mult esti bine primit tu ca parinte in tara in care natalitatea nu este prea reusita. Stim ca avem o buna cultura a statului la coada, dar si nesimtirea de a ne baga in fata, aparent nevinovat cu o intrebare. Deci avem coada in ADN, dar atat de bine incat ne asezam si la casele speciale pentru gravide si micuti si tinem de locul prins acolo, chiar daca in spate este o mamica cu puiul ei. Iar daca ne atrage politicos atentia, ne luam marfa de pe banda bombanind. Nu? Hai ca asa facem…

5. Trotuarele? Bineinteles, fiindca atunci cand nu sunt rupte sau denivelate, exista cate un stalp de orice plantat in mijlocul acestora. Ori, daca nu este un stalp sigur este o masina parcata, uneori chiar perpendicular pe calea ta de deplasare. Si fie faci slalom printre aceste obstacole cu caruciorul, fie esti nevoit sa cobori bordurile si apoi sa le urci (doar ca la urcat te lovesti de punctul 3 de mai sus.

Si am luat cele 5 puncte de mai sus si ne-am gandit sa incepem o harta cu locurile in care am ajuns si a fost complicat sa ne descurcam. Nu, nu punem tot Bucurestiul pe harta pentru bordurile neprietenoase, caci ar fi atunci o bulina mare rosie cat capitala si nici pentru trotuarele rupte, denivelate sau blocate de masini parcate. Includem doar locuri publice sau private, in care zicem ca ar putea sa faca mai mult, poate doar din spirit comunitar si si o incercare de empatie. Nu este o harta/ lista cu #hate, este doar un context in care sa va rugam pe voi cei mentionati sa actionati in consecinta.

Daca si tu ai intalnit un astfel de loc, oriunde in Romania, lasa-ne un comment la acest post sau trimite-ne un mail. Il vom vizita si apoi il vom adauga pe harta.

Photo by Markus Birner on Unsplash

Articolul Locuri neprietenoase pentru bebelusi apare prima dată în Gorun's World.



This post first appeared on Gorun's World, please read the originial post: here

Share the post

Locuri neprietenoase pentru bebelusi

×

Subscribe to Gorun's World

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×