Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Els deu parcs eòlics més grans del món

Al 1991 es va crear el primer Parc eòlic marí del món, el de Vindeby. Es va instal·lar a Dinamarca, en aigües del mar Bàltic i tenia onze aerogeneradors. A final de 2014 la capacitat instal·lada d'eòlica marina arribava als 8.771 megawatts (MW). Actualment, l'energia eòlica marina segueix sent una de les més clares apostes de futur per a les renovables, tot i que encara no és una tecnologia rendible.
Però a poc a poc també es va avançant en aquest terreny. L'eòlica marina, segons una nova anàlisi sobre les dades disponibles d'aquest sector a Dinamarca realitzada pel consultor d'energia Mike Parr ja és més barata que les plantes de gas i les noves nuclears. El cost estimat per a tota la vida del parc danès de Anholt és d'uns 71 euros / MWh. Quantitat molt més barata que les 92,5 lliures / MWh a què es pagarà l'electricitat del projecte nuclear de Hinkley Point.
El que està clar és que es tracta d'una forma de produir electricitat que, qüestions econòmiques al marge, està plena d'avantatges. A les que ja ofereix l'energia eòlica terrestre, se sumen les característiques del vent al mar, més constant i menys subjecte a les variacions estacionals que a terra. A més, no té obstacles geogràfics o construccions que salvar, i el mar ofereix molt més espai per instal·lar els aerogeneradors. L'Associació Europea de l'Energia Eòlica (European Wind Energy Association, EWEA) calcula que el 2020 es podrien produir 150 GW en aigües europees, el que cobriria entre el 3% i el 17% de la demanda elèctrica de la Unió Europea.

Europa, el gran mercat
A finals de 2014 hi havia 8.759 MW d'energia eòlica marina instal·lats a tot el món, i el domini absolut d'aquesta tecnologia era, i segueix sent, europeu. El 91% per cent del total -8.045 MW- està instal·lat al nord d'Europa, i la resta és gairebé totalment pertanyent a l'Àsia, amb un important predomini del mercat xinès.
L'eòlica marina europea ha trencat tots els registres anteriors en tancar el primer semestre de l'any amb 2.343 MW de nova capacitat, el triple que en la mateixa data de l'any passat. L'Associació Europea d'Energia Eòlica (EWEA), ha revelat que les instal·lacions construïdes al primer semestre de 2015 van arribar als 2.342.9 MW, triplicant la capacitat connectada a la xarxa del mateix període de 2014 (vegeu el gràfic). Amb la nova potència afegida, la capacitat d'eòlica offshore a Europa arriba als 10,394 MW, a través de 82 parcs eòlics d'onze països.

Els deu parcs eòlics més grans del món

Concretament, 584 aerogeneradors s'han connectat a les xarxes dels Països Baixos, Alemanya i el Regne Unit gràcies a la finalització de diversos projectes importants. Si a això hi afegim la utilització de turbines eòliques més potents, i que l'eòlica marina europea mira més pels seus diners amb cada instal·lació acabada, la grandària mitjana de les turbines instal·lades ha passat de 3,5 MW a 4,2 MW.
Per això no resulta estrany que en el rànquing que presentava al desembre passat El Periódico de la Energía, dels 10 majors parcs eòlics marins del món tots siguin europeus. El Regne Unit lidera el sector a nivell mundial i també dins del top 10 on col·loca un total de sis parcs. La resta el completen dos parcs alemanys, un danès i un belga. Aquests són, ara per ara, els 10 majors parcs eòlics marins del món.

Parc London Array. 630 MW. Regne Unit

Els deu parcs eòlics més grans del món

El parc London Array, amb una potència instal·lada de 630 MW, és el major parc eòlic marí operatiu fins a la data i el sisè major parc eòlic del món en termes generals. El parc està situat en el perímetre exterior de l'estuari del Tàmesi, al Regne Unit, a uns 20 quilòmetres davant de les costes d'Essex. Desenvolupat per un consorci format per Masdar, E.ON i DONG Energy, el parc disposa d'una àrea d'aproximadament 100 km² en què s'han desplegat més de 450 km de cables submarins.
Les instal·lacions comprenen 175 aerogeneradors subministrats per l'alemanya Siemens, una subestació a terra i dues subestacions a alta mar. La primera turbina va quedar instal·lada al gener de 2012, finalitzant 12 mesos després la col·locació de l'última. El London Array es va inaugurar oficialment al juliol de 2013, evitant l'emissió de 900.000 tones de diòxid de carboni a l'any en la seva capacitat actual.

Parc Gwynt i Môr. 576 MW. Regne Unit

Els deu parcs eòlics més grans del món
Siemens és el líder mundial en turbines offshore
El parc eòlic de Gwynt i Môr, localitzat a més de 12 km de la badia de Liverpool, el va inaugurar el Primer Ministre de Gal·les, Carwyn Jones l'estiu passat. Amb una capacitat instal·lada de 576 megawatts (MW), Gwynt i Môr és el segon parc eòlic marí més gran del món. En total, 160 turbines produiran la suficient energia per proveir d'electricitat renovable més de 400.000 llars cada any. La inauguració del parc eòlic, en el qual s'han invertit més de 2.800 milions d'euros, ha suposat un important repte per al grup energètic alemany RWE (propietari del 60% del parc) al costat dels seus socis: Siemens, companyia global líder en tecnologia (10%) i l'empresa municipal de Munic, Stadtwerke (30%).
El parc eòlic s'estén sobre una àrea d'uns 80 quilòmetres quadrats. Les 160 turbines de Siemens, amb una capacitat de 3.6 MW cadascuna i les 160 bases d'acer monopile, algunes amb un pes de més de 700 tones, han estat muntades mitjançant una instal·lació de vaixells sota l'aigua a una profunditat de més de 28 metres. Cada turbina se situa a 150 metres sobre el nivell del mar. A més, RWE i els seus proveïdors van instal·lar dues grans subestacions marines amb un pes de 1,300 tones cadascuna i amb 134 quilòmetres de cable instal·lat a terra.

Parc Greater Gabbard. 504 MW. Regne Unit

Els deu parcs eòlics més grans del món

El parc eòlic marí Greater Gabbard compta amb una potència instal·lada de 504 MW i està situat a 25 quilòmetres de la costa de Suffolk, al Mar del Nord, Regne Unit. El parc és propietat conjunta de Scottish & Southern Energy (SSE) i RWE, projecte que va ser originalment impulsat per una empresa conjunta formada per Airtricity i Flour.
El parc eòlic consta de 140 turbines de 3,6 MW cadascuna, subministrades per l'alemanya Siemens. Les turbines es van instal·lar en monopols d'acer col·locats entre 24 i 34 metres de profunditat, intervenint el vaixell Seajacks Leviathan en la major part de les operacions en alta mar.
L'elèctrica alemanya RWE, s'ha associat recentment amb el britànic Green Investment Bank, Siemens Financial Services i Macquarie Capital per desenvolupar el parc eòlic marí Galloper, un projecte de 1.500 milions de lliures (2.100 milions d'euros) i que és una extensió del parc Greater Gabbard.

Parc Anholt. 400 MW. Dinamarca

Els deu parcs eòlics més grans del món
Parc eòlic marí de Anholt
El parc eòlic marí Anholt compta amb una potència instal·lada de 400MW. És actualment el quart major del món -empatat amb els parcs BARD Offshore 1 i Global Tech I- i el més gran de Dinamarca. Es va inaugurar oficialment al setembre de 2013. L'empresa danesa DONG Energy és la principal propietària del projecte eòlic al costat de Pension Danmark i PKA, essent aquesta primera l'encarregada d'operar les instal·lacions.
Anholt consta de 111 turbines eòliques de Siemens de 3,6 MW cadascuna, amb un diàmetre de rotor de 120 metres. Les bases, les torres i les turbines s'han desenvolupat íntegrament a Dinamarca. Com a resultat de la seva posada en servei, el parc eòlic subministra gairebé el 4% de la demanda total d'energia de Dinamarca.

Parc BARD Offshore 1. 400 MW. Alemanya

Els deu parcs eòlics més grans del món

Bard Offshore 1, situat a 100 quilòmetres al nord-oest de l'illa de Borkum al Mar del Nord, compta amb una potència instal·lada de 400 MW i cobreix una àrea de 60 km² amb 80 turbines de 5 MW cadascuna. El parc eòlic el va portar a terme Bard Engineering, instal·lant l'última turbina a finals de juliol de 2013, que va marcar la finalització de la construcció i la seva corresponent inauguració oficial al mes següent.
Les turbines al Bard Offshore 1 contenen més de 120 mil tones d'acer, incloent una connexió a terra de més de 200 km, sent la més llarga del seu tipus al món. Els primers 40 aerogeneradors del parc eòlic es van instal·lar en un temps rècord de set mesos amb una varietat de plataformes autoelevadoras i vaixells de suport.

Global Tech 1. 400 MW. Alemanya

Els deu parcs eòlics més grans del món

Global Tech I (GTI) és un parc eòlic marí de 400 MW construït al Mar del Nord a Alemanya, situat a la Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) a 180 quilòmetres de distància de Bremerhaven Emden al nord-oest del país. El parc, amb una inversió total estimada de 1,6 mil milions d'euros, és propietat conjunta de HEAG Sudhessische Energy (24,9%), Nordererland Projekt (10,05%), Stadtwerke München (24,9%), Esportes offshore Beteiligungs (10%), EGL Renewable Luxembourg Axpo (24,1%) i Windreich (16,05%).
La construcció del Global Tech I es va iniciar l'agost de 2012 i va acabar dos anys després, a l'agost de 2014. Totes les turbines es van instal·lar en la mateixa data, i s'estima que la connexió a la xarxa es produeixi en l'últim trimestre de 2014. S'espera que el projecte generi 1.400 GWh d'energia per any, suficient per satisfer la demanda elèctrica de 445.000 llars a la regió. Per tant, és capaç de generar energia suficient com per proveir a un milió de persones.
El parc eòlic ha estat construït en un àrea de 41 km² localitzada en alta mar a profunditats que van des dels 38 m a 41 m. Les instal·lacions compten amb 80 aerogeneradors AREVA M5000 de 5 MW cadascun, els quals han estat establerts i acreditats per a parcs eòlics marins. Concretament, les turbines eòliques disposen d'un diàmetre de rotor de 116 m, una alçada de boixa de 90 m i una alçada total de 148 m.Parc West of Duddon Sands. 389 MW. Regne Unit

Els deu parcs eòlics més grans del món
Parc eòlic marí West of Duddon Sands, al Regne Unit. FOTO: Iberdrola
El parc eòlic marí de West of Duddon Sands és la primera aventura en eòlica marina d'Iberdrola i compta amb una potència instal·lada de 389 MW. La instal·lació, que va ser desenvolupada per Iberdrola a través de la seva filial britànica ScottishPower Renewables, en consorci amb l'empresa danesa Dong Energy, va suposar una inversió de 2.000 milions d'euros i es va inaugurar a finals d'octubre de 2014.
Situat a uns 20 quilòmetres de la costa de Barrow-in-Furness, al nord-oest d'Anglaterra, l'emplaçament en en el qual s'ubica West of Duddon Sands cobreix una àrea d'uns 67 km2. El parc disposa de 108 turbines, subministrades per Siemens, la capacitat unitària ascendeix a 3,6 MW i la seva entrada en funcionament ha inclòs la instal·lació de més de 200 quilòmetres de cables submarins.
El primer parc eòlic marí d'Iberdrola serà capaç de produir energia suficient com per cobrir la demanda d'electricitat d'aproximadament 280.000 llars britàniques. L'energia produïda per aquest parc es recull en una subestació offshore, que ha estat dissenyada específicament per la filial d'enginyeria d'Iberdrola de cara a resistir les dures condicions climatològiques de la zona. S'hi eleva el voltatge i, mitjançant dos cables submarins, s'exporta fins a la subestació en terra de Heysham, punt de connexió a la xarxa elèctrica del Regne Unit.

Parc Walney. 367,2 MW. Regne Unit


Els enginyers de DONG Energy han estat els encarregats d'operar Walney, el vuitè major parc eòlic marí del món. Situat al Mar d'Irlanda, a 15 km a l'oest de Barrow-in-Furness, a Cumbria, Regne Unit, el parc eòlic es va construir en dues fases aconseguint una capacitat total instal·lada de 367,2 MW.
Les dues fases del parc eòlic a alta mar es van connectar a la xarxa al gener i novembre de 2011, encara que la seva activitat comercial no va començar fins a principis de 2012. El parc Walney consta de 102 aerogeneradors Siemens de 3,6 MW, 51 instal·lats en cada fase. Està previst que el parc eòlic s'amplïi amb 120 noves turbines, la qual cosa augmentaria la capacitat instal·lada fins a prop dels 1.000 MW.

Parc Thornton Bank. 325,2 MW. Bèlgica


Thornton Bank és el primer parc eòlic marí de Bèlgica, situat al Mar del Nord en aigües amb profunditats de fins a 30 metres i a una distància de 30 quilòmetres de la costa belga. El parc eòlic, desenvolupat en tres fases per una capacitat instal·lada de 325,2 MW, se situa en l'actualitat com el novè major parc eòlic marí del món.
L'empresa C-Power és l'operadora i propietària del parc Thornton Bank, el qual inclou en la seva primera fase 6 turbines REpower de 5 MW, la segona 24 turbines REpower de 6,15 MW i l'última fase, posada en servei al setembre de 2013, disposa d'altres 24 turbines REpower de 6,15 MW, totes elles fabricades per Senvion. Com a resultat, el parc eòlic marí té la capacitat suficient com per subministrar electricitat a prop de 600.000 persones.

Parc Sheringham Shoal. 315 MW. Regne Unit


Sheringham Shoal, situat entre 17 i 23 quilòmetres de la costa de Norfolk, a Greater Wash, Regne Unit, tanca aquest Top 10 dels majors parcs eòlics marins del món. Té una capacitat de 317 MW i està
construït amb un disseny en forma de diamant que s'estén per més de 35 km². El parc eòlic consta de dues subestacions en alta mar, una subestació a terra i 88 aerogeneradors de 3,6 MW cadascun, recolzats sobre bases monopol amb un diàmetre entre 4,2 i 5,2 metres.
Scira Offshore, una aliança d'empreses formada per Statoil i Statkraft, va construir el parc Sheringham Shoal amb una inversió d'aproximadament 1.300 milions d'euros. Encara que actualment Statoil es va encarregar inicialment de l'operació del parc eòlic, els enginyers de Statkraft es van fer càrrec de les operacions a partir de gener de 2014.


Font: El Periódico de la Energía


This post first appeared on Getting Smarter And Smarter..., please read the originial post: here

Share the post

Els deu parcs eòlics més grans del món

×

Subscribe to Getting Smarter And Smarter...

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×