Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Olimpiu Pop, CTO mindit.ro: Dezvoltarea și integrarea soluțiilor AI implică utilizarea unor metode și tehnologii variate

Inteligenţa Artificială (AI) a început să fie folosită în domenii diferite. AI este o oportunitate pe care compania mindit.io încearcă să o fructifice pe cât de mult se poate. Despre cum abordează compania dezvoltarea soluțiilor AI am discutat cu Olimpiu Pop, CTO mindit.ro.

Club IT&C: mindit.io s-a concentrat în acest an pe proiecte legate de AI. Ce anume v-a determinat să vă axați pe acest domeniu și care sunt obiectivele principale ale companiei în ceea ce privește dezvoltarea soluțiilor AI?

Olimpiu Pop: AI nu este nouă pentru mindit.io. Mereu am crezut în potențialul pe care îl are atât pentru avansarea industriilor în care clienții noștri operează, dar și pentru noi, intern, ca și compania. Este adevărat, ultimul an a fost anul Inteligenței Artificiale. Lansarea ChatGPT a însemnat începutul unei noi ere și a unui interes sporit din partea clienților noștri, existenți și noi.
Parteneriatele de lungă durată se traduc în cunoașterea detaliată a produselor și a clienților  noștri. Acest atu se traduce în capacitatea unică de a sugera integrarea inteligenței artificiale în acele părți ale suitei lor de produse software unde ar avea cel mai mare impact.

Club IT&C: Cum ați abordat dezvoltarea/integrarea soluțiilor de inteligență artificială? Ce tehnologii sau metode specifice ați utilizat pentru a crea produsele și serviciile AI?
Olimpiu Pop: În acest moment ne dezvoltăm pe câteva direcții. Una dintre ele se referă la utilizarea AI în facilitarea muncii angajaților noștri, încercând astfel să le permitem tot mai mult colegilor noștri să fie creativi, rutinele fiind automatizate cu ajutorul asistenților virtuali. Alta este transformarea interacțiunii clasice cu aplicațiile software într-o interacțiune mai naturală, bazată pe limbaj natural. La acest moment am folosit doar varianta scrisă, dar pe viitor ne dorim să încercăm și varianta verbală.
Dezvoltarea și integrarea soluțiilor AI la mindit.io implică utilizarea unor metode și tehnologii variate. Folosim o combinație de algoritmi de învățare automată, prelucrare de limbaj natural (NLP), tehnici de viziune artificială și modele de învățare profundă. Echipa noastră colaborează într-o strânsă legătură cu echipa clienților pentru a dezvolta noile aplicații alimentate de AI.

Mai mult decât AI, experiența noastră în zona de procesarea volumelor mari de date ne permite să oferim soluții integrate pentru companii.

Club IT&C: AI este un domeniu vast, cu multiple aplicații. Puteți împărtăși câteva dintre proiectele majore pe care le-ați realizat anul acesta?
Olimpiu Pop: Din punctul nostru de vedere suntem doar la început pe acest drum, însă putem enumera:
• dezvoltarea unui chatbot cu inteligență artificială pentru suportul clienților în sectorul rezervărilor hoteliere sau în susținerea angajaților în generarea de rapoarte;

• Crearea unui motor ce se ocupă de sumarizare de text și încadrarea lui în diferite genuri;
• Implementarea unui sistem de optimizare a fluxului de lucru pentru companii ce activează în domenii unde programările sunt foarte stricte;

Pe lângă acestea mai avem în pregătire aplicații în zona produselor chimico – alimentare sau în zona înțelegerii limbajului tehnic avansat.

Club IT&C: Care considerați că sunt principalele provocări pe care le întâmpină companiile românești în oferirea de soluții AI de top pentru clienții internaționali și locali?
Olimpiu Pop: Companiile românești întâmpină mai multe provocări în furnizarea de soluții AI de top pentru clienții internaționali și locali, printre care:
• Accesul limitat la specialiști talentați în AI și știința datelor;
• Concurența din partea giganților tehnologici globali pe piața AI;
• Asigurarea conformității cu reglementările privind confidențialitatea datelor și preocupările legate de securitate;
• Convingerea clienților cu privire la valoarea și ROI-ul soluțiilor AI.

Club IT&C: Siguranța și etica sunt aspecte cruciale în dezvoltarea tehnologiei AI. Cum se asigură mindit.io că soluțiile dezvoltate sunt sigure și respectă principiile etice?
Olimpiu Pop: Asigurarea siguranței și eticii în dezvoltarea IA este de o importanță crucială pentru mindit.io. Respectăm practicile recomandate și urmăm principii etice în toate proiectele noastre, cu atât mai mult în zona AI. Echipa noastră urmează instruiri regulate privind etica și problemele legate de confidențialitate în AI. De asemenea, efectuăm teste riguroase și validări pentru a ne asigura că modelele noastre AI sunt corecte, transparente și neutre. În plus, ne angajăm să protejăm datele și confidențialitatea utilizatorilor prin măsuri stricte de protecție a datelor.

Club IT&C: Care sunt planurile viitoare ale mindit.io în ceea ce privește domeniul AI? Aveți în vedere dezvoltarea de noi produse sau servicii în acest sector? Dar în alte zone tehnologice?
Olimpiu Pop: Plănuim să ne sporim expertiza atât în zona de dezvoltatori de inteligență artificială, cât și la nivel de consumatori, încercând să augmentăm potențialul echipei noastre în cât mai multe arii. Ambiția noastră este de a augmenta cât mai mult din industriile pe care le cunoaștem, dar și altele.
Mai mult, explorăm maniere noi de a integra orizontal toate ariile de expertiză pe care le avem. Cum putem face legătura între AI, BI și dezvoltarea aplicațiilor.

Club IT&C: Cum apreciați nivelul de adopție al tehnologiilor AI în România și care considerați că sunt principalele bariere în calea adopției la scară largă?
Olimpiu Pop: Nivelul de adopție al tehnologiilor AI în România este în creștere, dar încă mai este loc pentru dezvoltare. În special în sectoarele financiar, medical și de comerț electronic, se observă o creștere a implementării soluțiilor AI. Totuși, adopția la scară largă este încă împiedicată de mai multe bariere. Printre principalele bariere se numără:

• Lipsa de conștientizare și cunoștințe despre beneficiile și potențialul tehnologiilor AI în rândul companiilor și al publicului larg;
• Resurse financiare limitate pentru a implementa și susține soluții AI complexe;
• Accesul redus la expertiză specializată în domeniul AI și lipsa de specialiști calificați în IA și știința datelor;

Club IT&C: În final, dacă ar fi să oferiți un sfat tinerilor specialiști interesați să activeze în domeniul AI, care ar fi acela?
Olimpiu Pop: După lansarea ChatGPT în toamna anului trecut observăm o goană accelerată în această direcție, resursele fiind disponibile aproape peste tot. Dacă aș fi pus în postura să încep pe acest drum aș începe prin utilizarea modelelor deja existente, încercând să le înțeleg limitele și unde le pot folosi. Să îl integrez cât mai mult în rutinele mele uzuale.

Toate acestea trebuie făcute cu atenție, AI uneori „fabulează”, iar pentru a reuși să înțelegem lucrul acesta trebuie să înțelegem ce întrebăm.

Pentru a păși cu adevărat în zona aceasta este nevoie să înțelegem cu adevărat modelele și diferențele între diferitele tehnologii. Pentru asta e nevoie de două lucruri:
• Construiți o bază solidă în matematică, statistici și programare, deoarece acestea sunt fundamentale în înțelegerea conceptelor AI;
• Învață și explorează diverse ramuri ale AI, cum ar fi învățarea automată, prelucrarea limbajului natural, viziunea artificială etc., pentru a avea o viziune cuprinzătoare asupra domeniului;

După crearea unei baze, ar trebui să înțeleagă ce înseamnă aspectele de etică și subiectivitate ale AI precum și partea de securitate. De curând, Open Web Application Security Project (OWASP) a lansat primele sugestii de cum să securizăm aplicațiile bazate pe AI.



This post first appeared on Club IT&C, please read the originial post: here

Share the post

Olimpiu Pop, CTO mindit.ro: Dezvoltarea și integrarea soluțiilor AI implică utilizarea unor metode și tehnologii variate

×

Subscribe to Club It&c

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×