Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

O nouă campanie malware pentru Android

Cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit ZooPark, o campanie complexă de spionaj cibernetic, îndreptată timp de mai mulți ani împotriva dispozitivelor Android aflate în țări din Orientul Mijlociu. Folosind site-uri legitime ca sursă de infectare, campania pare să fie o operațiune sprijinită la nivel statal, care vizează organizații politice, activiști și alte ținte din regiune.

Recent, cercetătorii au primit ceva ce părea o mostră a unui malware necunoscut pentru Android. La prima vedere, malware-ul nu părea să fie ceva important: un instrument foarte simplu din punct de vedere tehnic, creat pentru spionaj cibernetic. Însă  cercetătorii au decis să mai investigheze și au descoperit în curând o versiune mult mai recentă și complexă a aceleiași aplicații, pe care au denumit-o ZooPark.

4626_ZooPark_infographicUnele dintre aplicațiile malware ZooPark sunt distribuite prin intermediul unor site-uri de știri generale și politice, populare în anumite părți Din Orientul Mijlociu. Acestea sunt deghizate în aplicații legitime, cu nume ca „TelegramGroups” și „Alnaharegypt news’, care sunt recunoscute și relevante în câteva țări din Orientul Mijlociu. În momentul unei infectări reușite, programul malware îi permite atacatorului:

Să extragă date:

– Contacte

– Date despre cont

– Istoricul apelurilor și înregistrarea acestora

– Fotografii localizate pe cardul SD al dispozitivului

– Localizare GPS

– SMS-uri

– Informații despre aplicațiile instalate și browser

– Informații tastate și disponibile în „clipboard”

Să aibă funcționalitate de backdoor:

– Trimite SMS-uri în secret

– Face apeluri în secret

– Execută comenzi shell

O funcție malware suplimentară vizează aplicațiile de mesagerie instant, precum Telegram și WhatsApp, browser-ul web Chrome și alte aplicații. Funcția îi permite malware-ului să fure bazele de date interne ale aplicațiilor atacate. De exemplu, raportat la browser-ul web, ar însemna că, în urma atacului, ar putea fi compromise datele de autentificare stocate pe alte site-uri.

Investigația sugerează că atacatorii se concentrează pe utilizatorii din Egipt, Iordania, Maroc, Liban și Iran. Pe baza subiectelor de știri pe care atacatorii le-au folosit ca să își atragă victimele să instaleze malware-ul, se pare că printre posibilele ținte ale ZooPark se află și membri ai UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency).

În total, cercetătorii Kaspersky Lab au reușit să identifice cel puțin patru generații de malware pentru spionaj, care au legătură cu familia ZooPark – activă cel puțin din 2015.This post first appeared on Club IT&C, please read the originial post: here

Share the post

O nouă campanie malware pentru Android

×

Subscribe to Club It&c

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×