Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cum alegem cele mai bune panouri solare apă caldă?

Sfaturi despre cum alegem panouri solare apă caldă

Acum că a venit vara, tot mai mulți oameni se gândesc să își instaleze panouri solare apă caldă. Cu ajutorul lor, doresc să scadă pe cât se poate factura de la utilități precum curent și gaze naturale. Care sunt beneficiile panourilor solare și cum funcționează ele? Toate aceste informații și multe altele vor fi prezentate în continuare.


 

Mod de funcționare

Modul de funcționare al acestor Panouri Solare este unul, în esență, destul de simplu. Ele vin montate pe acoperișul casei sau al blocului în care stai și captează energia solară. Astfel are lor încălzirea apei ce trece prin tuburile panoului, care ulterior este pompată către serpentina unui boiler montat deasupra tuburilor.

Prin intermediul serpentinei respective, apa care se găsește înăuntrul boilerului se va încălzi datorită transferului de căldură. Ulterior, aceasta este transferată spre baie, iar în felul acesta, tu te vei putea bucura de dușuri calde, cu costurile apei reci.
 

Câte tipuri de panouri solare apă caldă există?

Cu toate că pe piață apar de la o lună la alta o mulțime de idei și de prototipuri, în prezent putem discuta despre trei mari tipuri de panouri solare apă caldă:

  • Panouri solare nepresurizate
  • Panouri solare presurizate compacte
  • Panouri solare presurizate tip split

Ele vor fi caracterizate, pe scurt în cele ce urmează.
 

Panouri solare nepresurizate

Aceste tipuri de panouri solare apă caldă sunt și ele de două feluri: cu flotor sau automatizate. Alimentarea cu apă caldă se face în ambele cazuri într-un mod automat, diferența fiind că vasul flotor este înlocuit la cele automatizate cu o valvă de alimentare automatizată, dotată cu un microcip și senzor de temperatură.

Din nefericire, modelele de panouri solare nepresurizate nu pot fi legate cu alte sisteme presurizate, cum ar fi boilerele electrice. Motivul este că presiunea cu care apa vine din panou, diferă de cea din boiler, creându-se astfel pierderi de apă, dacă se încearcă legarea.

Din punct de vedere financiar, aceste variante sunt cele mai accesibile, însă nu pot fi utilizate decât în lunile martie – octombrie.
 

Panouri solare presurizate compacte

Cu toate că în ceea ce privește construcția, vor semăna cu varianta prezentată anterior, modul de funcționare al acestor panouri solare presurizate compacte este diferit. Tuburile vin cu o tehnologie mai nouă – au în componență o tijă de cupru ce preia radiațiile solare, încălzește puternic apa din interiorul ei, ce transmite căldura spre un boiler.

Aceste tipuri de panouri solare apă caldă pot fi cuplate în paralel cu orice tip de boiler sau centrală electrice, datorită faptului că presiunea cu care vine apa va fi una comună. Dacă țeava care alimentează cu apă rece panoul și cea care coboară din el cu apa caldă sunt izolate bine termic, sistemul poate fi folosit 12 luni/an.

După cum probabil îți dai seama și singur, prețul de achiziție al unor astfel de modele va fi mai scump față de precedentele prezentate.
 

Panouri solare presurizate tip split

Folosesc cea mai modernă tehnologie și sunt cele mai bune panouri solare apă caldă. Sistemele conțin inclusiv boiler cu vas de expansiune, pompe, valve și multe alte componente. Panoul va încălzi antigel, nu apă, care apoi va fi pompat în serpentina unui boiler electric și care va încălzi apa din el, creând practic un circuit închis.

După cum îți poți imagina, costul de achiziție va fi cel mai mare dintre toate cele trei variante prezentate, dar vei putea utiliza acest sistem pe toată durata anului, fără probleme, cu condiția să izolezi țevile tur-retur.
 

Beneficiile panourilor solare apă caldă

Principalul avantaj ar fi acela că panourile vor produce apă caldă, la costuri mult mai mici în comparație cu un boiler electric sau cu o centrală termică. Pentru asta, ele vor folosi energie solară și nu resurse precum curent electric sau gaze naturale. Cu toate acestea, în lunile de iarnă, indiferent de sistemul ales, tot va trebui să ai un dispozitiv secundar care să suplinească puterea mică a soarelui.

Dacă alegi panouri presurizate, atunci apa calda va putea fi pompată într-o centrală termică, ajutând la reducerea cheltuielilor lunare cu încălzirea locuinței.

Vei ajuta mediu înconjurător. În comparație cu sursele electrice de încălzire, care sunt foarte poluante – electricitatea încă este produsă în mare parte din arderea cărbunelui – sau cu cele ce folosesc gaze naturale, în cazul panourilor solare, energia solară va fi cea care va duce la încălzirea apei. Aceasta este infinită și 100 % nepoluantă.
 

Articolul Cum alegem cele mai bune panouri solare apă caldă? apare prima dată în Cutiamica.ro.



This post first appeared on Cutiamica, please read the originial post: here

Share the post

Cum alegem cele mai bune panouri solare apă caldă?

×

Subscribe to Cutiamica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×