Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kadına Şiddete Hayııııııır

Erkekleri Eğitemiyoruz, Kadınları Koruyamıyoruz!

Bugün, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü

1960 yılının 25 Kasım’ında Dominik Cumhuriyeti’nde vahşice öldürülen Mirabel kız kardeşlerinin hikayesi hatırlatıldı. Birleşmiş Milletler Üç kadının vahşice öldürülmesinin ardından bu günü Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü olarak seçmişti. 

Diktatör Rafael Trujillo’ya karşıtlığıyla bilinen Mirabal Kardeşler adlı üç kız kardeş, Trujillo’nun “Ülkede iki tehlike var: Kilise ve Mirabal Kardeşler” demecinden günler sonra tecavüz edilerek vahşice öldürüldüler.

Şiddetin Her Türü İlkelliktir!

Ülkemizde ve dünya çapında kadına yönelik şiddet ilk çağlardan bu yana kanayan bir yara. En gelişmiş ülkelerde bile kadına yönelik şiddetin boyutları tedirgin edici noktalarda.

Katliam,

Kölelik,

Toplu Tecavüz,

Eş Şiddeti,

Adaletsizlik,

Haklar,

Tutsaklık,

Zorlama,

Cinayet,

İşsizlik,

Kayıt Dışı işçilik,

Taciz,

Fuhuş,

Korku,

 Şüphe,

5 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde Türkiye’deki tablo, ihtiyaç duyulan mücadelenin boyutlarına dair fikir verici nitelikte. 2010‘dan bu yana en az 1915 kadın öldürüldü. Öldürülen her iki kadından birinin faili kocası veya erkek arkadaşıydı. En az 396 cinayet ayrılık veya boşanma aşamasında gerçekleşti. 355 cinayetin öncesinde kadınlar şiddet, taciz veya tehdide maruz kalmıştı. En az 237 cinayet, kadınların güvenlik endişesiyle resmi bir başvuruda bulunduğu halde işlendi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya genelinde her üç kadından biri hayatında en az bir kez genellikle erkek partnerinden fiziksel veya cinsel şiddete maruz kalıyor. Bu insanda çok derin fiziksel ve psikolojik yaralar açabilen bir deneyim ve uzmanlar insanın sağlığını, onurunu, güvenliğini ve bağımsızlığını ihlal ettiğini, toplumun kumaşını zayıflattığını, kalkınmanın sürdürülebilir ve kapsayıcı olmasının önünü kestiğini söylüyor.

Kadına şiddet küresel bir sorun, sadece birkaç ülkeyi parmakla göstererek çözülebilecek bir durum söz konusu değil en modern olarak gördüğümüz Baltık ülkelerinden, saygıyı ön planda tutan Doğu Asya ülkelerine kadar dünyanın hemen her yerinde kadına karşı şiddet ve suç, korkutucu boyutlarda.

Birleşmiş Milletler’e bağlı UNESCO 25 Kasım kapsamında, dünya genelinde farkındalığın artması için ‘Turuncu giyinin’ dedi. Bende sizin için yazımı ve sitemi turuncu ya çevirmek istedim.

Kadına Şiddete Hayıııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııııır…




This post first appeared on Kadın Gazetesi Gülüşün Dünyası, please read the originial post: here

Share the post

Kadına Şiddete Hayııııııır

×

Subscribe to Kadın Gazetesi Gülüşün Dünyası

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×