Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kördüğüm

‘Öyle Uzak ki Yerim Uzakları Aşıyor’

‘Bütün Özlediklerim Benden Ayrı Yaşıyor’

‘Ya Her Şeyim Ya Hiçim/Sorma Dünyam Ne Biçim/

Bir Kördüğüm ki İçim, Çözdükçe Dolaşıyor’

Şevket Rado Şiiri, ama biz daha çok Hümeyra’nın sesinden aşina olduğumuz o şarkının dizeleriyle başlayıp,  Romanımız öylece de akıyor.  Ayşe Kuli’ni, okudukça her kitabında, bizi eskilerde, köşelerde kalmış tarihimizle tanıtıyor. Bu romanında da Şevket Rado ile tanıştım.

Şevket Rado Kimdir? Şevket Rado 21 Nisan 1913’te Makedonya, Üsküp’te doğmuştur. İstanbul’da Vefa Lisesini bitirmiş ve sonra da Hukuk eğitimi almıştır. Üniversite öğrencisiyken Son Posta gazetesine girerek edebiyatla ilgilenmeye başlamıştır. Daha sonraları Akşam Gazetesine geçmiş ve bu gazetede 25 yıl boyunca muhabirlik, fıkra yazarlığı, yayın müdürlüğü yapmıştır. Gazetecilik mesleği dışında Sosyoloji ve Edebiyat öğretmeni olarak çalışmış, I.Ü.Gazetecilik Enstitüsünde “Yazı Türleri” hocalığı ve 5 yıl süre ile İstanbul Radyosunda her hafta aile sohbetleri programları yapmıştır. Şevket Rado’nun tüm Türkiye tarafından tanınmasını sağlayan asıl çalışması 1956 yılında çıkardığı Hayat dergisi olmuştur. Hayat Dergisi Ilk sayısında 193.000 adet satarak Türkiye’de rekor kırmıştır. Şevket Rado, derginin son sayısına kadar her hafta sohbet köşesinde yazılar yazmıştır. Bu dergi dışında da çok çeşitli dergilerde yazılar yayımlamıştır. 1961 yılında fasiküller halinde yayınlamaya başladığı Hayat Ansiklopedisi de büyük bir olay olmuş ve 150.000 adetten fazla satmıştır. Yazar 9 Nisan 1988 tarihinde İstanbul’da hayatını kaybetmiştir.Edebi yaşamı şiir ve hikâye türleri ile başlamıştır ancak asıl ününü fıkra ve sohbetleriyle sağlamıştır.Varlık dergisinde Şevket Hıfzı adıyla şiirler yayımlamıştır. Burada yazdığı şiirlerle birlikte şiir görüşlerini ve şiir hakkındaki eleştirilerini bir araya toplamış ve bunları “Şiirler” adıyla yayımlamıştır.Yazar, adını duyurduğu sohbetlerinde gençlere doğru yolu göstermeyi gözetmiş ve eserlerini iyimser bir üslupla yazmıştır.Yazdığı eserlerin dili son derece sadedir.Çıkardığı Hayat dergisi ilk sayısında yüz doksan üç bin satarak Türkiye’de bir rekora imza atmıştır.Sohbet, deneme, radyo konuşmaları, gezi notları, fıkra alanlarında eserler vermiştir.Şiir: Şiirler-Kördüğüm ve ÖtekilerSohbet: Eşref Saat, Ümit Dünyası, Hayat Böyledir, Aile Sohbetleri, Saadet Yolu, İnsan Severse YaşarGezi: Amerika Masalı, 50.yılında Sovyet Rusya

Neyse, romana dönelim.
Özel bir psikiyatri kliniğindeyiz. Kim olduğunu, nerede yaşadığını, oraya nasıl geldiğini, adını falan bilmeyen genç bir kadınlayız.

Esrarengiz bir kaza sonucu bellek kaybı yaşayan, bu nedenle “Gizem” adıyla anılan genç kadının tek bir isteği vardır:

kendi gerçeğine ulaşmak…

İlk tedavisini gördüğü hastanede, hemşireler tarafından, kendini hatırlayana kadar, Gizem adı verilmiş, Gizem’in, Gecenin karanlığında, bir ara sokaktan koşa koşa ana yola fırlamış ve gördüğü son şey, müthiş güçlü bir ışık, yani araba farları, olmuş. Gerisini hatırlamıyor.
Zaman geçtikçe, geçmişiyle ilgili bilgi kırıntıları hatırlayan hatta anneannesiyle yaşadığı evi bile bulan Gizem, yavaş yavaş o gece ve ondan öncesinde neler olduğunu çözerken, Gezi olayları sırasında tanışıp sevgili olduğu gazeteci Tarık’ın, nasıl bir işe bulaştığını ve kendisini de bulaştırdığını da anlamaya başlıyor.

Çok sürükleyici ve etkileyici.

Geçmişin kördüğümünü çözdüğünde, hayata yeniden başlarsın.

“Hayatım, beni cehenneme savuran bir rüzgârla altüst olmuştu, böyle olmasında ne suçum ne de katkım vardı. Etrafımda neler dönüyor, bilmiyordum.

Fakat tuhaf bir şekilde içinde bocaladığım çaresizlik duygusu giderek mücadele ruhuyla yer değiştiriyordu…

Gizem, bu kapalı ortamda, hayal bile edemeyeceği travmalar yaşamış genç bir kadınla ve onunla özel olarak ilgilenen doktor Orhan’la ilişki kurar. Zamanla kendinde unutuşun o sımsıkı kilitli kapısını aralayacak gücü bulan Gizem, hatırladıklarıyla kumpaslar, entrikalar ve rastlantılarla örülü, Türkiye’de yaşanan bu karmaşık günleri de içine alan esaslı bir kasırgaya kapılmış gitmekte olduğunu görür. 

Kördüğümün ana karakteri Gizem yani gerçek adı Esra bana da hiç yabancı gelmedi. Çünkü bu karakter, Külin’in bir önceki kitabı, Kanadı Kırık Kuşlar, romanından Esra.  Çok etkiledi eski bir tanıdık gibi.

Bütün özlediklerim benden ayrı yaşıyor.

Beraber Hümeyra’dan Kördüğüm dinleyelim mi?




This post first appeared on Kadın Gazetesi Gülüşün Dünyası, please read the originial post: here

Share the post

Kördüğüm

×

Subscribe to Kadın Gazetesi Gülüşün Dünyası

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×