Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Het SaaS business model

Het Saas Business Model (Software-as-a-Service) is een relatief nieuw bedrijfsmodel.

Een pure SaaS oplossing heeft de volgende kenmerken:

  • Het is een applicatie die wordt gehost op een cloud-infrastructuur.
  • De applicatie kan je benaderen via een webbrowser.
  • Klanten betalen een maandelijkse vergoeding om toegang te krijgen tot deze applicatie.
  • Het abonnement is maandelijks opzegbaar.

Het is een Business Model dat niet zonder internet kon ontstaan. 

SaaS business model leent zich niet voor maatwerk

Je snapt al dat je binnen deze definitie geen maatwerk software krijgt omdat het risico groot is dat dit werk niet wordt betaald. Het gaat dus alleen op voor standaard software die eventueel wel uitgebreid te configureren is.

Veel sofware ontwikkelaars die maatwerk cloud oplossingen aanbieden en een contract voor meerdere jaren aanbieden noemen zich ook SaaS provider. Volgens de ware definitie zijn ze dit echter niet.

Complexe software

Het SaaS business model is een van de meest complexe IT business models. Het vergt een goede hoeveelheid kennis van de klant bedrijfsprocessen, programmacode en cloud omgevingen gecombineerd met een groot aantal gebruikersinterfaceontwerpvaardigheden. Het kost veel inspanning om een SaaS-product echt de moeite waard te maken voor een groot aantal klanten.

Het grootste verschil tussen SaaS-bedrijven en traditionele softwarebedrijven is dat SaaS wordt gehost in de cloud. Hierdoor vervalt de noodzaak om gebruikerslicenties van de software op lokale infrastructuur te activeren. In plaats daarvan host het SaaS-bedrijf een abonnement. De klant hoeft zich alleen maar aan te melden bij zijn account om de volledige toegang te krijgen.

Het waarderen van een SaaS bedrijf

Zoals je je kunt voorstellen, is dit ongelooflijk aantrekkelijke service. Bedrijven die geen grote bedragen willen investeren in een IT-infrastructuur gebruiken vaak een SaaS-oplossing. Vervolgens wordt dat bedrijf ongelooflijk afhankelijk van die SaaS-oplossing. Een voorbeeld hier van zijn verkoopteams die SalesForce gebruiken. De SaaS-oplossing elimineert wel het investeringsrisico voor de klant, die meestal slechts een klein maandelijks bedrag betaalt.

Hoewel er vele manieren zijn waarop een SaaS-onderneming geld kan verdienen, zijn de terugkerende maandelijkse abonnementsinkomsten de hoofd bron.

Het belangrijk om op te merken dat het waardering van een SaaS-bedrijf anders plaatsvindt dan in andere business modellen. Dit komt omdat er vaak enorme herinvestering nodig zijn om een ​​SaaS-bedrijf te laten groeien. Door een betrouwbare, aanhoudende, stabiele groei kopen echter veel mensen SaaS-aandelen. Bovendien is er een sterke klantrelatie waardoor de grotere kansen op upselling in de waardering meegeteld moet worden.

De voordelen van het SaaS business model

Het mooie van het SaaS business model is dat klanten waanzinnig loyaal kunnen worden. Dit geldt met name als het SaaS-product een integraal onderdeel van hun bedrijf wordt. Deze loyaliteit kan klanten creëren die jaren en jaren meegaan, wat bijdraagt ​​aan het snelgroeiende terugkerende inkomen dat SaaS-producten zo winstgevend maakt.

Iedere maand maak je weer een beetje winst aan die klant. Het terugkerende inkomen is vaak de droom van iedereen die zich met online business bezighoudt, en het SaaS business model vormt dit idee de kern.

De nadelen van het SaaS business model

Hoewel het terugkerende inkomen aantrekkelijk is kost het een grote som geld om SaaS-bedrijf te starten.

Er zijn allerlei investeringen die je in het begin moet doen, zoals het inhuren van goede ontwerpers en ontwikkelaars.

Als je eenmaal een product en een handvol klanten hebt zal je waarschijnlijk al je winst opnieuw moeten investeren om het bedrijf te laten groeien. Je zult je bandbreedte, beveiliging en opslag moeten uitbreiden. Je team moet je in stand houden om onderhoud te kunnen plegen.

De andere negatieve kant van SaaS is dat het vaak geen eenvoudig product is. Hoewel het model zelf gemakkelijk te begrijpen is, kan het in stand houden van het product moeizaam zijn, zelfs voor mensen die alle programmacode kennen.

Dit kan het verkopen van een SaaS-bedrijf bemoeilijken, omdat dan blijkt hoe complex de software is en er feitelijk maar smalle selectie van potentiële zakelijke klanten is.

SaaS-groeistrategieën

Er zijn meerdere richtingen als het gaat over het laten groeien van een SaaS-bedrijf. De groeistrategie is afhankelijk van de kerncompetenties van het bedrijf. Hier volgen enkele ideeën die je kunt gebruiken om een ​​SaaS-bedrijf te laten groeien.

Introduceer nieuwe marketingkanalen

Een nieuw marketingkanaal kan zo simpel zijn als het converteren van content naar een YouTube-video. Het is tenslotte de op één na grootste zoekmachine ter wereld, dus het is de moeite waard daar te worden gevonden.

Voeg product-upsells toe

Het is een fantastische optie om bestaande klanten extra functies aan te bieden. Zij worden beter geholpen en jij verdient meer. Deze upsells kunnen extra functies zijn, meer gegevensopslag of andere voordelen. Het kan ook een eenmalige verkoop zijn zoals een training.

Optimaliseren van de software

Wat je kunt doen om de klanttevredenheid en loyaliteit te verbeteren is de software te optimaliseren. De applicatie sneller laten werken kan door slechte programmacode te vervangen door goed geprogrammeerde code. Op deze manier verlaag je tevens de kosten voor infrastructuur en bandbreedte. Deze activiteit kan een enorm verschil maken in het verhogen van de snelheid van je software, waardoor je tevreden klanten krijgt. Het maakt de software Lean, Mean en winstgevender.

Vergroot het organische verkeer

Vanzelfsprekend is dat meeste verkeer de hoogste omzet binnen haalt. Meestal organisch zoekverkeer via Google.

Voeg een partnerprogramma toe

Het toevoegen van een partnerprogramma kan een enorme zegen voor het bedrijf zijn. Vooral als je een lucratief programma aanbiedt dat bekwame partners aantrekt.

Vanwege het SaaS Business model kan je partners een blijvend inkomen bieden dankzij de abonnee inkomsten. Dit is aantrekkelijker dan een eenmalige betaling. Een affiliate-programma kan een geweldige manier zijn om je marketingkracht te vergroten en tegelijkertijd veel van het daadwerkelijke marketingwerk aan partners over te laten.

Discussieer mee op LinkedIn.  

-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • 28 november 2018 De integratie van SaaS en SOA
  • 25 oktober 2018 Het SaaS Business Continuity Plan
  • 6 mei 2017 SISp 4.3 Pilot omgeving inrichten voor proeftuin
  • 28 januari 2018 Wat is Software as a Service (SaaS)?
  • 19 november 2018 Freemium modellen populair bij SaaS bedrijven
  • 10 april 2017 Datamigratie of dataconversie, is er een verschil?
  • 3 september 2018 De 10 grootste SaaS beveiligingsrisico’s
  • 18 oktober 2016 SISP 0.7 SISP fasering
  • 19 december 2016 SISp 2.1 De requirements fase


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Het SaaS business model

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×