Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Wat is Software as a Service (SaaS)?

Zelfs als je nog nooit eerder van de term ‘Software as a Service (SaaS) hebt gehoord, weet je al wat het is. Je gebruikt het nu en ik durf te wedden dat je op zijn minst een paar andere Saas programma’s open hebt staan op een ander tabblad (of in een ander venster). Het gaat om alles, van Google Zoeken tot Facebook tot ITpedia, bekende SaaS voorbeelden. Maar ook om je online ERP-software.
Selectie en implementatie van Standaard pakkettenWaarom krijgt deze software een SaaS stempel opgedrukt? Het zijn allemaal cloud-applicaties, gebaseerd op cloud computing. Dat betekent dat het grootste deel van de opslag en verwerking plaatsvindt op computerservers die eigendom zijn van Google, Facebook, Amazon of een andere cloudaanbieder. Als je verbinding met ze maakt, gebruikt je een tamelijk eenvoudige en algemene client (vaak een webbrowser) om toegang tot de service te krijgen en ermee te communiceren. Het maakt vaak niet uit of die browser op een pc, een Mac, iPhone, Pebble smartwatch of een andere soort computer staat; SaaS zorgt ervoor dat dezelfde cloud-gebaseerde services beschikbaar op een groot aantal apparaten.

Wat maakt SaaS zo geweldig?

Het lijkt eenvoudig genoeg: ontwikkel het grootste deel van de applicatie in de cloud, geef dan toegang via een webbrowser of thin client en je hebt SaaS. Dus wat maakt SaaS krachtig? Als je YouTube of Marktplaats gebruikt, weet je het al. Als alles in de cloud wordt opgeslagen en verwerkt, kunnen duizenden (of zelfs miljoenen) mensen tegelijk met hetzelfde stukje informatie communiceren. Terwijl je de Facebook-post van je vriend in Rotterdam liked, kan haar vriend in Singapore er misschien commentaar op geven.

En nog beter: Software as a Service betekent dat je geen krachtige computer hoeft te hebben om echt krachtige dingen te doen. Je kunt marketing analyses starten vanaf je telefoon, tablet of laptop en tientallen servers in de cloud inschakelen om het antwoord voor je te berekenen. Tot voor kort kon je zelfs Google doorzoeken via sms. Dat betekent dat je met een 25 jaar oude telefoon hebt kunnen gebruiken om een ​​computertaak uit te voeren met duizenden servers!

Wat SaaS betekent voor ondernemingen

Consumenten zijn niet de enige winnaars met SaaS. De groei van SaaS binnen het bedrijfsleven is 50% per jaar en naar verwachting blijft dat cijfer voorlopig in stand. Van Salesforce.com tot Afas Profit zijn nu SaaS applicaties en die geven de manier waarop we werken opnieuw vorm, net zoals Saas de manier waarop we contact leggen heeft gewijzigd. Als je op mij lijkt, gebruik je tientallen applicaties voor werk, de ene handiger en nuttiger dan de andere. Waarom kan ik die viral video in een halve seconde vinden door te googlen op “ketchup robot”, maar kan ik hem niet vinden in dat e-mailtje van vorige week?

De problemen waarmee we tegenwoordig geconfronteerd worden, vereisen samenwerking op een schaal die mensen nog nooit eerder hebben meegemaakt en het is tijd voor SaaS om een ​​wereld te creëeren die verbonden is. Er zijn al meer dan duizenden b2b SaaS applicaties gebouwd om tegemoet te komen aan de veranderende behoeften van organisaties over de hele wereld en er komen er alleen maar meer en meer SaaS applicaties bij.

Hoe selecteer je SaaS Software?

Het selecteren van SaaS software wijkt voor de functionele requirements niet erg af van het selecteren van een software pakket. In alle gevallen gaat het immers om standaard software? De ITpedia reeks Selecteren en Implementeren van Standaardsoftware (SISp) kan geheel worden gebruikt. Accept verschillen zijn er op het gebied van de infrastructuur. Performance van de servers en de storage worden misschien minder belangrijk terwijl de performance van de internetverbindigen juist bepalend voor het gebruiksconform wordt. Ook op het vlak van security moet je andere vragen stellen tijdens de selectie. Software en data zijn immers opgeslagen in de cloud. De meeste cloudaanbieders hebben hun zaakjes tegenwoordig wel goed voor elkaar, maar het is niet verkeerd om er naar te vragen en aan te laten tonen dat alles in orde is.

LinkedIn GroupDiscusseer mee op LinkedIn.Boeken over dit onderwerp

Is Your Company Ready for Cloud?

Auteur: Pamela Isom
Dit is de eerste complete gids voor besluitvorming rond cloud computing. Het is gericht op mensen in een technische en non-technische rol.
Europrijs: 33,95
Bestellen

Cloud Computing

Auteur: Thomas Erl
In dit boek worden bewezen technologieën en practices voor cloud computing opgedeeld in een reeks van goed omschreven concepten, modellen, technische mechanismen- en platforms.
Europrijs: 52,95
Bestellen

-- Printbare PDF-versie --


Gerelateerde artikelen

  • SISp 3.4 Request For Proposal (RFP)22 februari 2017 SISp 3.4 Request For Proposal (RFP)
  • SISP 0.3 Voor- en nadelen van standaard software4 oktober 2016 SISP 0.3 Voor- en nadelen van standaard software
  • SISp 3.2 Longlist kandidaat pakketten15 februari 2017 SISp 3.2 Longlist kandidaat pakketten
  • Kies voor een pilot voor je een pakket invoert6 januari 2011 Kies voor een pilot voor je een pakket invoert
  • De multi-cloud strategie20 oktober 2017 De multi-cloud strategie
  • SISp 4.7 Mijlpaalproducten Proeftuin29 juni 2017 SISp 4.7 Mijlpaalproducten Proeftuin
  • SISp 4.6 Activiteiten en bemensing Proeftuin softwarepakket6 juni 2017 SISp 4.6 Activiteiten en bemensing Proeftuin softwarepakket
  • Kies voor op maat gemaakte software6 december 2017 Kies voor op maat gemaakte software
  • ASL BiSL Foundation3 februari 2011 Cloudy Application Management


This post first appeared on ITpedia, The IT Knowlegde Source, please read the originial post: here

Share the post

Wat is Software as a Service (SaaS)?

×

Subscribe to Itpedia, The It Knowlegde Source

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×