Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Kuliah Ilmu Agama

Kuliah agama ini ringkas sahaja yang menekankan beberapa perkara pokok lalu dihuraikan tentang: 


  • Azan
  • Solat QabliyahBab azan ni sebab khilaf dikalangan Ulama:  1. Pendapat yang mengatakan azan ni sebab masuk waktu 
  2. Azan sebab nak mendirikan solat


Azan


Jadi sepatutnya apabila sudah kuliah walaupun sudah pukul 11 Malam sekalipun,tetap Sunnah Dibang (Azan),bukan iqamah kemudian solat isya..

Tapi namun dengan beralasan "takut nanti orang kampung pelik',atas apa azan lewat pada waktunya misalnya telah habis Kuliah Atau Tazkirah lalu di azan jam 10 malam,boleh melaungkan azan dengan tidak memakai pembesar suara,cukuplah sekadar orang yang ada didalam masjid atau surau sahaja yang mendengarkan azan itu.Solat Rawatib Solat SunatSunat Qabliyah

Berkenaan solat Sunat Qabliyah,selagi mana belum masuk solat subuh selagi itulah *WAKTU* untuk solat Qabliyah tak habis,walaupun dah solat isya sekalipun.

*Kesimpulan*

📌Sunnah diazankan walaupun lewat sekalipun sudah kuliah.

📌Tidak syarat  memakai menggunakan pembesar suara.azan sekadar didengari oleh orang didalam masjid sudah memandai setelah Habis Kuliah Atau tazkirah pada malam itu.
📌waktu solat Sunat Qabliyah isya tidak Habis walaupun Sudah Solat isya sekalipun.Jadi kalau kuliah sudah lewat,Azan di ikuti denganya Iqamah,kemudian mendirikan solat isya,stelah balik rumah nanti atau sesudah solat Isya boleh ditunaikan solat Qabliyah dan Sunat ba'diyah,juga solat witir (penutup).Untuk solat tahajjud perlu tidur walau sebentar.

Allahualam


Sumber Penulisan asal:Naqib Hassim
This post first appeared on Islam Syariah Info, please read the originial post: here

Share the post

Kuliah Ilmu Agama

×

Subscribe to Islam Syariah Info

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×