Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Trojkom za dvojku: Poznati igrali košarku u znak podrške obolelima od dijabetesa

Predstavnici Udruženja Pacijenata sa dijabetesom tip 2, zajedno sa poznatim ličnostima i lekarima, takmičili su se u šutiranju trojki protiv košarkaša Crvene zvezde, sa ciljem da promovišu zdrave navike, fizičku aktivnost i prevenciju komplikacija šećerne bolesti. Važno je istaći da je linija za šutiranje trojke vrlo slična gornjoj granici dobro kontrolisanog šećera (6,75).

Pored brojnih pacijenata sa dijabetesom tip 2, akciji „Trojkom za dvojku“ podržali su i pridružili su joj se i proslavljeni košarkaši Crvene Zvezde, prvotimci i juniori KK Crvena Zvezda, legenda ženske košarke Eleonora Vild Đoković, glumci Milan Bosiljčić, Stevan Piale i Miodrag Dragičević, voditelj Miloš Urošević, pevač Dejan Cukić, novinarke Vesna Dedić i Ana Stamenković, kao i brojni lekari, endokrinolozi.

Zbog savremenog načina života, nezdrave ishrane, stresa, kao i nedostatka fizičke aktivnosti sve je veći broj pacijenata sa šećernom bolešću. U svetu ih danas ima gotovo 500 miliona, a u Srbiji više od 700.000. Takođe, dosadašnji epidemiološki podaci govore da je gotovo trećina preminulih od korone, imalo dijabetes.

Prof. dr Nebojša Lalić, endokrinolog UKC Srbije napominje da je fizička aktivnost, pored zdrave ishrane i redovnog uzimanja terapije, najvažnija mera za dobru regulaciju nivoa šećera u krvi i prevenciju komplikacija dijabetesa

– Poslednjih meseci, zbog izolacije i straha pacijenata da se ne zaraze, veliki broj osoba sa dijabetesom se vrlo malo bavio fizičkom aktivnošću. Takođe zbog ograničenog pristupa lekarima, mnogi od njih nisu kontrolisali svoju bolest. Iz tih razloga, trenutno nam se javlja veliki broj pacijenata sa neregulisanim šećerom i komplikacijama. Akcija „Trojkom za dvojku“ je odlična, jer podiže svest i podseća pacijente sa šećernom bolešću kao i one koji su u riziku, na značaj fizičke aktivnosti. Lekovi za dijabetes su vrlo dobri i korisni, ali nisu svemogući, pa tek sa sa umerenom ishranom i fizičkom aktivnošću daju željeni rezultat-dobru kontrolisanu glikemiju. Takođe, s obzirom da su osobe sa dijabetesom u velikom riziku od teških posledica, ukoliko obole od kovid 19 infekcije, još jednom apelujem na sve njih da se vakcinišu, ukoliko nisu do sada – napominje prof. dr Nebojša Lalić.

Đorđe Branković predsednik Udruženja pacijenata sa dijabetesom tip 2 „Krug dvojke Srbije“ kaže da su odavno želeli da naprave jednu ovakvu akciju kojom bi istakli značaj fizičke aktivnosti kod osoba sa šećernom bolešću

– U prethodnom periodu, epidemija korone, ali i vremenski uslovi nam to nisu dozvoljavali. Međutim, epidemiološka situacija je sada dosta bolja, takođe, svi iz udruženja smo vakcinisani, neki su i preležali koronu, tako da pozivam sve dijabetes pacijente da se vakcinišu, kao i da se bave fizičkom aktivnošću, redovno uzimaju terapiju i idu kod lekara na kontrole. Takođe želim ovom prilikom da se zahvalim KK Crvena zvezda, lekarima, poznatim ličnostima, kao i medijima koji su nam pružili podršku i pomogli da naše poruke dođu do što većeg broja ljudi – zaključuje Đorđe Branković

Poznati muzičar Dejan Cukić pridružio se manifestaciji „Trojkom za dvojku“ u ulozi domaćina i voditelja takmičenja u šutiranju trojki.

– Ukoliko se ne leči i ne obraća pažnja na prevenciju, dijabetes može izazvati velike komplikacije. Upoznat sam sa problemom dijabetesa, u okruženju imam osobu koja je u riziku da oboli i znam koliko pacijent mora biti fizički aktivan i voditi računa o ishrani. Rezultat današnjeg takmičenja u šutanju trojki, će biti u drugom planu, jer nam je cilj da svi zajedno pošaljemo dobre i pozitivne preventivne poruke – rekao je Cukić.

Ispred Košarkaškog kluba „Crvena zvezda“ obratio se generalni direktor Kluba, Filip Sunturlić

– Rado smo se odazvali akciji podizanja svesti o šećernoj bolesti “Trojkom za dvojku”, s obzirom na to da je zdravlje uvek na prvom mestu, a pogotovo u godini koja protiče u znaku pandemije koronavirusa. U vremenu u kom živimo često zaboravljamo na zdrave stilove života. Zbog toga koristim ovu priliku da pozovem sve da vode računa o svom zdravlju i da se bave fizičkom aktivnošću. Ovu akciju podizanja svesti želimo da proširimo i na našu veliku zvezdašku milionsku javnost i naše navijače – rekao je Filip Sunturlić.

The post Trojkom za dvojku: Poznati igrali košarku u znak podrške obolelima od dijabetesa first appeared on Aska.


This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Trojkom za dvojku: Poznati igrali košarku u znak podrške obolelima od dijabetesa

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×