Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Cvet “dan i noć” kao simbol unikatne lepote koja prkosi vremenu i životnim okolnostima

Ovaj Cvet je oduvek važio za simbol jedinstvene, unikatne lepote, one koja prkosi kako vremenu tako i najrazličitijim životnim okolnostima.

Cvet Viola tricolor iliti Dan i Noć u Engleskoj nazivaju “tri lica pod kapuljačom”, ili “zagolicaj mi maštu”, a Šekspir ga je zvao “kupidonov cvet”. Kraljica Titanija, prema verovanju u Engleskoj, ludo se zaljubila zahvaljujući moćnom ljubavnom napitku spravljenom od “kupidonovog cveta”.

U “Rečniku srpskih narodnih verovanja o biljkama”, prema rasporedu latica, ljubičicu dan i noć nazivaju “maćuhica”: “Maćeha sedi na dve stolice, svaka od njenih kćerki ima svoju stolicu, dok obe pastorke moraju da dele jednu stolicu”. Drugi je nazivaju “dikino oko”, zbog osobine ovog cveta da se stalno okreće prema suncu. Biljka je omiljena u celom svetu zbog raznih boja i neobičnih šara na laticama, prenose Novosti.

Dan i noć

Foto: Profimedia

U nekim našim krajevima sačuvalo se verovanje da bi ljubavnici trebalo da sade i neguju dan i noć, jer je simbolika ovog cveta “mislim na tebe danju i noću”. U knjizi “Tajni govor cveća i drveća” Bogomira Mihajlovića navodi se da je žena, koja u mnoštvu cveća izabere dan i noć, romantična i setna.

Kako jedna legenda kaže, tri perioda života jedne devojke Ane se reflektuju u tri kolorita latica cveta dan i noć. Jednom davno ljubazna i naivna devokja Ana živela je u malom selu. Ona je verovala u sve i uvek je pronalazila opravdanja za sve što ljudi čine. Nažalost jednoga dana upoznala je prepredenog zavodnika koji je naveo Anu da se zaljubi u njega koristeći predivne romantične reči i ljubavne izjave. Ana ga je nežno volela. Ona je posvetila svom voljenom celo svoje srce i ceo njen život. Neprođe dugo i on ju je napustio i otputovao u beli svet. Međutim on je obećao da će se vratiti svojoj voljenoj. Ana je čeznula za njim celog njenog života i bila je skrhana tugom. I kada je umrla cveće je izraslo na njenom grobu i to cveće oslikava Aninu nadu, čežnju i tugu. To je bila ruska legenda o tom cvetu.

Pročitaj još:

Cvet Dragoljub vas poziva na susret, a ujedno je jestiv i pun vitamina C

Najstariji cvet na Zemlji: Otmena Magnolija kao simbol vernosti i vraćanja staroj ljubavi

Saznajte sve o Guzmaniji: Ekstravagantni tropski cvet koji svojom pojavom ulepšava svačiji dom!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Cvet “dan i noć” kao simbol unikatne lepote koja prkosi vremenu i životnim okolnostima

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×