Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Da li se i vi zbunite kada vas dete pita “kako se prave bebe”? Evo kako da reagujete u toj situaciji!

Tags: kako pitanja deca

Upravo tu višestruku moć dečjih Pitanja na ranom uzrastu treba iskoristiti za uspostavljanje kvalitetnih odnosa, izgrađivanje poverenja, bliskosti i otvorenosti sa decom. Kroz aktivno praćenje dečjih pitanja odrasli upoznaju dete, spoznaju njegove potrebe, želje i interesovanja i time izgrađuju sigurnu bazu za formiranje zdrave ličnosti deteta.

Već smo vam skrenuli pažnju da ne bi trebalo da budete gluvi na njihova pitanja i da je vaša obaveze da im objasnite sve što ih zanima. Detaljnije o tome čitajte OVDE.

U moru pitanja uvek se nađe odgovor koji bi bio prikladan da Deca shvate suštinu. Ali šta kada krenu škakljiva pitanja?

– Jedan dan me je sin iz čista mira pitao Kako se prave deca. U šoku sam ga pogledala i onako zbunjena rekla “pa decu donose rode”. A onda je on krenuo da ispituje pa kako rode, da li su one i njega donele, gde sam tada bila ja, kako je roda znala da dođe baš do nas… Nekako sam uspela da izbegnem tu temu, a onda sam ukapirala da je uspeo jedan trogodišnjak da me zbuni toliko da ne znam šta da odgovorim – kaže Ivana iz Beograda.

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Njena sreća je što joj je najbolja drugarica dečji psiholog pa je imala sa kime i da se posavetuje. Već pri samom opisu “problema” ukapirala je koliko je loše pristupila.

– Sa decom uvek treba da se priča otvoreno i da se ne izbegavaju teme. Jedino što je potrebno jeste da se odgovor prilagodi njihovom uzrastu. U slučaju koji je imala Ivana je potrebno da ne izmišljamo priče i da pokušamo što jednostavnije da objasnimo, ali ponovo da priča ima suštinu – kaže Dragana B, dečji psiholog.

Ona navodi da deca uzrasta do sedam godina sigurno neće razumeti ako im objasnimo da postoje spermatozoidi i jajne ćelije koje zajedno čine embrion.

– Ne koristite stručne termine, ali pokažite im da deca nastaju iz ljubavi. Objasnite kako se mama i tata vole, grle, ljube i da se ono rodilo iz strasti i velike ljubavi. Ukoliko budete ismejavali temu seksa, kikotali se i pričali kao da je to neki vic, deca mogu da stvore sliku o tom činu kao da je neka glupost. U zavisnosti od individue pitanje je koliko će vremena da prođe pa da dete počne da se interesuje i za seksualni život, budući da mu je u startu taj čin prikazan kao nešto čemu treba da se podsmevamo. Zato budite obazrivi i potrudite se da mu na najbolji način objasnite o čemu se zapravo radi. To je za njegovo bolje sutra – savetuje psiholog.

Pročitaj još:

Upozorenje! Pričajte sa decom o seksu, to nije tabu tema

Pričajte sa ćerkom na vreme: Maloletnička trudnoća, veliki rizik i za majku i za bebuThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Da li se i vi zbunite kada vas dete pita “kako se prave bebe”? Evo kako da reagujete u toj situaciji!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×