Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Askina tribina na Prolećnom festivalu zdravlja: Razgovarali smo o pravilnoj i kontrolisanoj ishrani!

Pod sloganom “Za zdravo potomstvo”, u četvrtak i petak, 12. i 13. aprila u Domu Vojske Srbije u Beogradu, održan je 17. Prolećni festival zdravlja.

Ovogodišnji festival bio je odlično posećen, kao i naša tribina na istom. Tema koju smo obradile zajedno sa našim gostima jeste atraktivna i interesantna, jer je puna predrasuda i “novijih pravila”. Nadamo se da smo uspele da razbijemo mnoge. Ono što nas je posebno obradovalo, jeste činjenica da je i publika sarađivala i bila zainteresovana za postavljanje pitanja i aktivno učestvovanje. Samim tim izgledalo je kao da se vodi lep dijalog između nas i publike.

17. prolećni festival zdravlja

Foto: Dragan Mujan

Gosti naše tribine su imali “pune ruke posla”. Milka Raičević nam je objasnila i kroz praktične primere pomogla da shvatimo kakva je to pravilna ishrana i na koji način je najbolje da izvršimo detoksikaciju organizma u ovom prelaznom, prolećnom periodu.

Nutricionista Milka Raičević

Foto: Dragan Mujan

Pokazali smo da ishrana ne treba da bude bauk niti nešto komplikovano, sve što je potrebno jeste da se podsetimo čemu su nas bake i deke učili.

– Idite na pijacu i sve što tamo vidite treba našem organizmu. Kada pričamo o pravilnoj ishrani važno je da žvaćete, da jedete četiri do pet puta u toku dana, pijete dosta vode i budete fizički aktivni. Ono što mnogi zaboravljaju, a od velikog je značaja, jeste osmeh. Smejte se ljudi, to je moćno sredstvo za nas i naš organizam koji zaboravljamo da koristimo. Preporučujem da spavate šest do osam sati dnevno i da jedete “kašikom” nekoliko puta nedeljno – iskrena je nutricionista, Milka Raičević.

Nismo mogle da ne spomenemo ono što je u poslednje vreme bilo mnogo puta komentarisano u medijima. Kako da se ponašamo ako ugledamo povrće ili voće na kome piše: “Nije za ljudsku upotrebu”? Nutricionista je imala jednostavan savet da tako nešto ne kupujemo i da uvek idemo da pazarimo na pijaci kod proverenih ljudi. Što se tiče detoksikacije, prema njenom mišljenju naša “česmovača” je sasvim pogodna i treba je koristiti (oko dve i po litrre dnevno), kao i glinu i razne detoks čajeve. Smatra se da sve što imamo uzimamo zdravo za gotovo i slabo primenjujemo, a suština je baš u stvarima koju su nam dostupne i okružuju nas.

17. prolećni festival zdravlja

Foto: Dragan Mujan

Pored Milke Raičević, razgovarale smo i sa Anom Ćubelom. Ona nam je približila, odmah na početku, šta je to zapravo hrono ishrana. Iako se često o istoj govori, postoje oni kojima je taj pojam i dalje stran.

– To je najprirodnija ishrana koju smo mi svi primenjivali kad smo bili mali. Dakle, doručak ujutru, ručak u podne, užina posle podne i večera uveče. Postoji tu sistem namirnica koje treba da se unosimo koji je prilagođen svačijem organizmu ponaosob. Pre svega se savetuju ujutru životinjske masti i ugljeni hidrati, jer je to gorivo za naš organizam. Ručak da se dopuni sa povrćem i kvalitetnim poproteinom. Dalje, popodne kada nam malo padne energija treba da unesemo neki šećer, ali kvalitetno zdrav šećer, a uveče nešto što laganije da bismo brže svarili i lepše spavali – objašnjava Ana Ćubela.

Ana Ćubela

Foto: Dragan Mujan

Bila je vrlo rada da nam stavi do znanja da je ovakav vid ishrane pogodan za sve ljude i razne uzraste. Ukoliko je neko u razvoju, treba da mu se Prilagodi Unos Namirnica u dogovoru sa stručnjacima. Ovo je tradicionalna zdrava ishrana na koju smo zabroravili, a zapravo su nam je utkali naše bake od malena. Svako treba da prilagodi unos namirnica svom zdravlju, životnom ritmu i organizmu.

Mi nemamo šta drugo da dodamo osim da se zahvalimo gošćama i svima vama koji ste juče učestvovali na našoj tribini.

Pročitaj još:

Suva glina kao izvor zdravlja

OTKRIĆE Zavirili smo u posnu hrono kuhinju Ane Ćubele: Evo kako da napravite sir od indijskog oraha!

Masna hrana, otrov za celo telo: Kako da očistite organizam od toksina?This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Askina tribina na Prolećnom festivalu zdravlja: Razgovarali smo o pravilnoj i kontrolisanoj ishrani!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×