Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ne shvatajte ovaj virus olako: Kod malih boginja je samo ime malo, a sve ostalo veliko

To je prva žrtva Malih Boginja u Srbiji, a pacijent nije bio vakcinisan. Mladić je na Infektivnu kliniku Kliničkog centra Srbije primljen prošle nedelje sa pneumonijom, odnosno upalom pluća, kao komplikacijom virusa malih boginja. Preminuo je od teškog akutnog respiratornog distres sindroma (ARDS), kada naglo dolazi do popuštanja sistema disanja, koje u kratkom vremenu postaje teško, a pritisak kiseonika u krvi opada.

Male boginje su, kako je naveo direktor klinike Kliničkog centra Srbije Goran Stevanović , zbog uspešne vakcinacije zaboravljena bolest, ali naglašava da je osnovna stvar da je “kod malih boginja samo ime malo, a sve ostalo veliko”.

– To je izuzetno teška bolest koja vrlo često daje smrtni ishod kod osoba koje nisu vakcinisane, jer za njih ne postoji specifična terapija. Jedina zaštitna mera je vakcinacija pre nego što se osoba izloži virusu – izjavio je Stevanović za Tanjug.

“Pre stotinak godina, male boginje su bile najsmrtonosnija dečja bolest i odnosili su milione dečjih života godišnje. To je pre svega zbog visokog procenta dece koja dobijaju bakterijske komplikacije kao što je upala uha i pre svega upala pluća. Upala pluća se javlja kao komplikacija kod oko 30 odsto obolelih i u vreme pre otkrića antibiotika, bila je veoma često smrtonosna (ukupna smrtnost od malih boginja se u to vreme kretala od 10 do 20 odsto). U današnje vreme (nažalost samo u razvijenim zemljama), kada se bakterijske komplikacije uspešno leče antibioticima, smrtnost je znatno manja (kreće se oko 1 na 1000 obolelih) i izazvana je dejstvom samog virusa, pre svega na centralni nervni sistem, odnosno nastaje zbog encefalitisa – upale mozga”. Dr Jovan Raičević

Pedijatar dr Jovan Raičević naveo je važnost MMR vakcine, a osvrnuo se i na simptome malih boginja kao i na ozbiljnost ove bolesti.

– Morbili, u narodu poznati kao male boginje su nimalo bezazlena bolest, uprkos imenu. Počinje respiratornim simptomima: obilna sekrecija iz nosa, kašalj, obilno suzenje i pečenje u očima, grč očnih kapaka (takozvana plačna maska) i povišenom temperaturom (često više od 40°C), a zatim se javlja i intenzivan osip po koži. Relativno često daje komplikacije koje se danas uspešno leče (proliv, upala pluća i upala uha). U preantibiotskoj eri, zbog veoma česte pojave upale pluća (oko 30 odsto obolelih), male boginje su bile jedna od najsmrtonosnijih dečjih bolesti sa smrtnošću od oko 20 odsto. Neke od komplikacija i dan danas mogu biti smrtonosne kao što su akutni encefalitis (upala mozga) i hronični SSPE (subakutni sklerozirajući panencefalitis) koji je redak, ali uvek smrtonosan. Akutni encefalitis se javlja kod 1 od 1000 obolele dece – objašnjava dr Raičević.

Sa navršenih 12 mjeseci, dobija se MMR vakcina (živa vakcina, koja sadrži žive, ali oslabljene viruse malih boginja, zaušaka i rubeole).

On navodi i da se neke bolesti veoma lako prenose na okolinu i izuzetno su zarazne, a najviše od svih male boginje.

– Epidemiološke studije su pokazale da jedna osoba obolela od malih boginja, u nevakcinisanoj populaciji u proseku zarazi 12 do 18 drugih osoba (dok je kod gripa, za koga svi misle da je jako zarazan, taj broj 1-2). Zbog toga je nivo kolektivnog imuniteta neophodan da bi se širenje bolesti zaustavilo izuzetno visok, odnosno oko 95 odsto populacije mora biti vakcinisano da se bolest ne bi javljala – kaže dr Raičević.

Pročitaj još:

Informišite se o MMR vakcini: Male boginje ne ugrožavaju samo nevakcinisanu decu, nego i sve nas

Supruga Dejana Tomašević je pobedila NEIZLEČIVU bolest, a evo i o kakvoj dijagnozi je reč!

Žika Todorović je iznenada izgubio sina: Roditelji, pročitajte objašnjenje pedijatra da ne biste živeli u strahu!This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Ne shvatajte ovaj virus olako: Kod malih boginja je samo ime malo, a sve ostalo veliko

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×