Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Danas slavi 89. rođendan! Ovo su manje poznate činjenice o Mikiju Mausu

Mikija smo upoznali 18. novembra 1928. godine u crtanom filmu Volta Diznija “Parobrod Vili”, koji je ujedno bio i Prvi crtani film koji je imao ton.

Miki je prvi od crtanih likova kojem je Volt Dizni dao glas, a 1935. godine prvi put se pojavio u koloru.

MIki Maus

Foto: Profimedia

Godinu dana nakon što se pojavio na televiziji, Miki je dobio svoje prepoznatljive, bele rukavice, a njegov uticaj je neposredno doveo do toga da se od 1932. godine dodeljuje nagrada Akademije za najbolji animirani film.

Dizni je inspiraciju za lik našao u pravom mišu koji je živeo sa njim u studiju u Kanzas Sitiju u kome su nastali i prvi animirani filmovi.

Miki je lako prepoznatljiv po svom crvenom šorcu, belim rukavicama i velikim žutim cipelama kao i po svojim okruglim mišjim ušima. On često upada u nevolje, što je posledica njegovog nestašluka i zaboravnosti, ali i maštovitosti. Miki ipak ima izvanrednu sposobnost brzog razmišljanja uz pomoć koje se lako izvuče iz svake nevolje pre nego što stvari krenu izvan kontrole.

MIki Maus

Foto: Profimedia

Prvobitno ime lika trebalo je da bude Mortimer, ali je supruga Volta Diznija smatrala da ime zvuči prepotentno.

Miki uživa u društvu Šilje i Horacija, ne odvaja se od svog psa Plutona, a ljubav njegovog života je Mini.

Miki često zanemi kada je u situaciji da vidi Minino nervozno ponašanje, i tada počinje da joj ugađa i da joj tepa rečima “najbolja devojka na svetu”. Njihova ljubav je velika i obostrana. Iz iskustva, Miki veruje da u svačijem srcu postoji barem mala doza dobrote, što je rezultiralo da Miki lako prašta. On je pun razumevanja i saosećajan je.

MIki Maus

Foto: Profimedia

Miki i Mini Maus debitovali su u kratkometražnom crtanom filmu Ludi avion, prvi put prikazanom 15. maja 1928. godine.

Crtać su režirali Volt Dizni i Ab Ejverks. Ejverks je takođe bio glavni animator ovog crtaća i navodno je proveo 6 nedelja radeći na njemu. Hju Harman i Rudolf Ajzang su kreditovani kao pomoćnici Aba Ejverksa, njih dvojica su već uveliko potpisali ugovore sa Čarlsom Mincom, ali u tom periodu je Minc tek otvarao studio, tako da su oni još uvek bili Diznijevi zaposlenici.

Ovo je poslednji crtać koji je rađen u ovakvoj nezgodon situaciji.This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Danas slavi 89. rođendan! Ovo su manje poznate činjenice o Mikiju Mausu

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×