Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Milica je pobedila rak dojke, a njenu poruku mora da čuje svaka žena!

Tags: kada milica aumle

Ovo je poruka koju Milica Miškulin (34) želi da uputi svim ženama nezavisno od toga koliko godina imaju.

Ona je žena koja je pobedila opaku bolest, kancer dojke, a sve zahvaljujući tome što je redovno išla na kontrole.

– Moja mama je otkrila rak dojke 2015. godine i prošla je kroz procedure od zračenja, do operacije i Kada je napokon odahnula i rekla: “E gotove su ove terapije”, ja sam ubrzo otkrila da i ja imam rak dojke – počinje svoju priču Milica.

Poučena svojim iskustvom, želi da skrene pažnju svim ženama da su redovne kontrole ključ zdravlja. Ona je znala da ima predispozicije da i jednog dana može da oboli od iste bolesti kao i njena majka, pa zbog toga nijednu kontrolu kod doktora nije propuštala.

Kažu da dojenje utiče na smanjenje rizika nastanka kancera dojke, da ta bolest najviše pogađa žene od 40 godina pa nadalje, da postoje određeni faktori koji će izazvati ovaj opaki nalaz. Nemojte da vas to ohrabri i da smatrate da ste vi eonima daleko od takvih prognoza, jer u današnje vreme može bukvalno svima da se desi.

– Godinu dana pre nego što sam saznala za dijagnozu bila sam na redovnu kontrolu i bilo je sve u redu. Onda sam se porodila i dojila dete. Kada je beba prestala sa dojenjem, napipala sam nešto na grudi i odmah se obratila lekarima. To mi je pomoglo da održim svoje zdravlje – kaže Milica.

Ona dodaje da je maminu bolest shvatila kao nešto kroz šta je morala da prođe, upravo da bi Milica znala šta je sve čeka i da bi joj bilo lakše.

– To sve deluje mnogo strašnije nego što jeste. Istina je da je to strašna bolest, da je jako opasno, ali je rešivo kada se radi na vreme i to je jako važno da svi znaju i da svi shvate. Velika verovatnoća je da ćete problem rešiti kada se na vreme njime pozabavite – još jednom Milica želi da istakne važnost pregleda.

Kada propustiš trenutak kada je pravo vreme, da li zbog lične nesigurnosti, da li zbog neverice, da li zbog neke zauzetosti, kada promašiš taj jedan trenutak onda je već kasno. Rešivo je, ali mnogo teže.

Osim primera mame, imala je i unutrašnju snagu da se bori protiv najgore dijagnoze.

– Kada su mi rekli od čega bolujem bilo je strašno i uplašila sam se. Svi oko mene su bili uplašeni. Šok, strah i neverica su osećanje koja vas preplave. Sve što mi se dešavalo delila sam sa najbližima, kada pričate o problem on se nekako čini manjim. A onda sam dijagnozu doživela kao nemilo stanje iz kojeg treba da izađem, a postoji tačno receptura kako se iz tog stanja izlazi. Bogu hvala živimo u vreme kada je medicina toliko napredovala da je prosto rezultat i učinkovitost tih terapija izuzetno velika kada se rade stvari na vreme – priča Milica.

Njen put ka uspehu trajao je od februara do septembra i za tih devet meseci prošla je kroz najgore stvari, ali svesna da je krenula proces na vreme i da će uskoro sve to bili “lani”.

–  Nakon neverice i šoka došao je trenutak kada treba da kontaktiram sa stručnim ljudima, trenutak kada odlazim na Institutu. Zahvaljujući stručnosti naših doktora, njihovim blagim rečima, objašnjenima i odgovorima na sva pitanja, ja sam se nekako smirila. Objasnili su mi kroz šta ću da prođem i zašto moram da prođem kroz sve to. Tada sam videla da nisam sama u svemu tome i onda se i strah smanji – priseća se Milica.

Imala je operaciju, hemoterapiju pa kasnije i zračenja. Danas je na hormonskoj terapiji i jedino što je podseća da je nekada i ona bila redovan pacijent na Institutu jesu posledice hormonske terapije. Što se svih ostalih stvari tiče – Milica je danas zdrava žena.

Kad pomislite ili posumnjate da vam je zdravlje ugroženo, odmah zakažite pregled. Neka vam i kažu: “Luda si što si došla, nemoj da umišljaš!”. Imajte organizovan odnos prema svom zdravlju, osvestite ga, brinite se o njemu, jer vas to doslovce može spasiti od najgoreg.

Sama terapija nije laka, šta više grozna je. Neko je preživljava super, neko preživljava teško. Ali to sve prođe. Sve se završi.

Mnogim ženama je hemoterapija najgora noćna mora jer znaju da će tada i kosa početi da im otpada. Neke to uzdrma toliko da im se čini da se ceo svet ruši. Milica je tu da ohrabri žene i da im objasni da je to zapravo znak da su na putu ka izlečenju.

– Kosa je jedna nebitna stvar jer ako si u nešto siguran, siguran si da će ta kosa da izraste. Nije prijatno. Međutim, vrlo brzo se ta neprijatnost prevaziđe. Kosa mora da otpadne zbog posledica hemioterapije, odnosno zbog otrova koji ubijaju sve ćelije koje se brzo reprodukuju. Kosa strada, a sama pomisao da ne strada i da ostane  bi značila da terapija nema efekta. Kada tu nemilu situaciju “okrenete” na taj način – kosa će da otpadne jer to znači da lek deluje – ubrzo shvatite koliko je gubitak kose manje važan problem, a ponajviše prolazan – zaključuje Milica i savetuje žene da nabave što više marama kojima će ukrašavati glavu. To će pomoći da se stvori dojam da je u pitanju neki poseban stil koji prate, a ne znak da se bore sa opakom bolešću.

Pročitaj još:

Budite odgovorne prema sebi, naučite same da pregledate grudi

Nije lako suočiti se sa dijagnozom karcinoma, ovaj tekst će vam barem malo pomoći u tome

Priča jedne Jasmine: Mislila sam da rak meni ne može da se desiThis post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Milica je pobedila rak dojke, a njenu poruku mora da čuje svaka žena!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×