Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Prolazite kroz vantelesnu oplodnju? Postoje žene koje su slične vama, podelite sa njima problem!

Tags: kojima koji koje

Mnogi parovi bore se protiv steriliteta, pa tako traže najbolje načine kako bi se ostvarili kao roditelji. Najčešće se o tome informišu na internetu, a mediji danas mnogo pišu o ovom problemu kako bi uputili parove da rešenje uvek postoji.

Pored dosta informacija Koje pruža internet, ali i emisija na televiziji, na Kojima se mogu čuti izlaganja stručnih lica na ovu temu, postoje i udruženja koja se bore da pomognu svima kojima je takva vrsta pomoći neophodna.

Jedno od tih udruženja je i “Šansa za roditeljstvo”, a sve što oni rade, tiče se poboljšanja uslova za VTO na račun RFZO za sve parove koji se bore protiv infertiliteta u Srbiji.

– Neki od najvažnijih zahteva su povećanje broja pokušaja na račun RFZO, podizanje starosne granice za žene sa 42 na 45 godina, rešavanje pitanja donacije reproduktivnih ćelija i embriona, uključivanje u proces VTO parova gde muškarac samo punkcijom testisa može dobiti odgovarajući uzorak, donošenje novog Zakona o BMPO, sveobuhvatna i lako dostupna dijagnostika, i mnogi drugi. Sve to su bitni zahtevi da bi najveći deo od procenjenih 400.000 parova koji imaju problem da se ostvare kao roditelji to i postali. To je potencijalnih 400.000 beba koje čekaju da se rode u Srbiji – kaže Sandra Jovanović, predsednica Udruženja.

Kako se nositi sa birokratijom i administracijom? Da li država ima sluha za ove probleme?

– Na sreću, pomaka ima. Jednim delom i zahvaljujući radu Udruženja “Šansa za roditeljstvo” od skoro je pomerena starosna granica za žene sa 40 na 42 godine na državnom nivou. To je naravno odlična stvar za one parove kojima je to upravo dalo presudnu mogućnost da postanu roditelji, i mi kao udruženje tu odluku pozdravljamo. Ali, tu nikako ne možemo stati, još puno parova postoji kojima treba dati šansu za roditeljstvo. Pomeranje kriterijuma ka boljim je preduslov za to. Moramo da spomenemo i mnoge lokalne samouprave (Ruma, Kruševac, Čačak, Valjevo…) koje imaju sluha za probleme svojih građana i finansiraju im određeni broj pokušaja VTO, i to čak i po povoljnijim kriterijumima nego Republika Srbija. Apelujemo i nadamo se da će i grad Beogad već za sledeću godinu naći sredstva u budžetu za te namene i da nas neće ponovo odbiti. Svi bi morali da prepoznaju značaj tema kojima se bavimo i za koje se zalažemo. Da ponovimo, zarad budućih 400.000 beba – objašnjava Sandra.

Ovo Udruženje je nedavno organizovalo tribinu, na kojoj su doktori iz nekoliko bolnica kao i psiholog razgovarali sa građanima na temu vantelesne oplodnje.

Podršku udruženju daju parovi koji su u istoj borbi kao i oni, ali i od svih ostalih koji shvataju koliko je važno da svi parovi koji žele da postanu roditelji, mogućnost za to i dobiju. Ukoliko želite da postanete član udruženja, formular za učlanjenje možete naći na njihovom sajtu.

Pročitaj još:

Vi niste problem, vi imate problem! Psihološki aspekti ličnosti u procesu vantelesne oplodnje

Autobusom do sreće: Ovo je priča samohrane majke koja nikad nije upoznala oca svoje ćerke

Kada je trenutak da se odlučite za vantelesnu oplodnju?This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Prolazite kroz vantelesnu oplodnju? Postoje žene koje su slične vama, podelite sa njima problem!

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×