Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Spasite nekome život: Sve što treba da znate o doniranju organa

Transplantacija je jedina oblast medicine koja zahteva aktivno učešće građana. Ukoliko nema donora, nema ni transplantacija, a kako se povećava broj donora, tako se povećavaju i šanse da ljudi koji čekaju na organ budu spaseni.

Članstvo u Evrotransplantu povećava mogućnost da pacijent pre dobije organ, a organi se raspoređuju u zemlje članice po prioritetu i hitnosti.

Srbija je postala članica za sada probno na jednu godinu, a u međuvremenu Srbija će morati da ispuni određene zahteve kako bi potpisala ugovor na godinu dana, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

– Očekuje se da mi možemo za dva do tri meseca da uskladimo sve naše procedure, odnosno liste čekanja, pravne i duge stvari koje već postoje u Euroransplantu i potpišemo ugovor od godinu dana- rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar za Rts.

Novim zakonskim rešenjem o transplantaciji Organa i tkiva, koja treba ove godine da bude usvojen u Srbiji, predviđena je pretpostavljena saglasnost o donorstvu, ali će i dalje porodica da daje posledenju reč, da daje saglasnost.

Doktor

Foto: Profimedia

Srbija je u tome skoro uspela 2013. godine kada je imala skoro šest donora na milion stanovnika a to se postiglo, između ostalog, i zato što su transplantacioni timovi dobijali stimulaciju za svoj rad.

– Ovo je prvi korak ka velikom napretku. Kada sam ja pre deset godina imao transplataciju srca u Gracu, nisam imao šansu ili priliku kao ovu koja nam je sada data. Moramo da radimo na tome da za dve do tri godine da budemo primljeni u članstvo. Nažalost naša svest o ovom problemu išla je unazad. Pred nama su dva zadatka, a to je da svakoga dana na svakom mestu pričamo o potpisivanju donorskih kartica i širimo svest o doniranju organa. Pozivam sve građane da potpišu Donorske Kartice, jer da ja nisam dobio srce od jednog nemca čija je porodica potpisala, ne bih dočekao da vidim svoje sinove koji su postali doktori, oženili se i sada imam unuke- rekao je prof Dušan Šćepanović za Prvu televiziju.

Svako može da bude donor organa i tkiva, starosna granica ne postoji.

Postoji slučaj gde je novorođenče od samo nekoliko dana dobilo organ i zahvaljujući tome dobilo šansu za život, kao i slučaj gde je veoma stara osoba donirala svoje organe. Isto tako, moguće prisutne bolesti ne predstavljaju prepreku da doniramo organe, jer će lekari testovima u trenutku smrti odrediti koji se organi i tkiva mogu donirati.

Pvenstveno je jako važno da izgradimo svest o važnosti transplantacije i plemenitosti donorstva unutar svoje porodice i životne zajednice. Jako je važno da porodica zna našu odluku da želimo da budemo donori organa i tkiva jer je ona prva koja potvrđuje našu odluku lekarima u trenutku moždane smrti.

Od jednog donora, teoretski, pomoć može primiti više od 50 pacijenata, u praksi je taj broj manji, ali i jedan život spašen transplantacijom predstavlja novi život za primaoca.

Donorsku karticu trenutno u našoj zemlji ima oko 150.000 ljudi, a ukoliko želite da je potpišete možete to uraditi u bolnicama, domovima zdravlja i u Vojno medicinskoj akademiji.

Donorska kartica predstavlja pristanak osobe da u slučaju moždane smrti želi biti donor organa. Donorska kartica se dobija na vrlo jednostavan način. Dovoljno je pozvati jedan od sledećih brojeva telefona:

Vojno-medicinska akademija u Beogradu
011/367-07-84 (od 8h do 20h)

Klinički centar Vojvodine u Novom Sadu
021/520-141 (od 8h do 14h)

Klinički centar u Nišu
018/4530-856 (od 8h do 14h)

Doktor

Foto: Profimedia

Prilikom poziva jednog od ovih centara ostavljaju se lični podaci, a dalja komunikacija se obavlja poštom.

Svi podaci koje ostavite prilikom komunikacije sa donorskim centrom za Dobijanje Donorske Kartice će biti strogo poverljivi i dostupni samo za procenu da li Vi možete da budete donor. Pošto tim putem ostavljate samo osnovne podatke, kao što su ime i prezime, datum rođenja i matični broj, možete da budete sigurni. Ovi podaci se neće deliti sa drugim organizacijama ili pojedincima

Dok za doniranje organa i tkiva ne postoji starosna granica, za dobijanje donorske kartice postoji. Naime, maloletne osobe (ispod 18 godina) ne mogu postati vlasnici donorske kartice, ali oni mogu da upoznaju svoje bližnje sa svojom plemenitom željom da postanu potencijalni donori organa i tkiva.This post first appeared on Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica, please read the originial post: here

Share the post

Spasite nekome život: Sve što treba da znate o doniranju organa

×

Subscribe to Aska - Kad Portal Postane Najbolja Drugarica

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×