Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Droga za džihadiste hara Srbijom, pojačava „hrabrost“, Zarubica je prvi pravio

Droga Za Džihadiste Hara Srbijom, Pojačava „hrabrost“, Zarubica Je Prvi Pravio

Džihad Droga, droga za ratnike, hemijska hrabrost – sve ovo su ulični nazivi za drogu kaptagon, tačnije jedinjenje fenetilina i hidrohlorida, koja je pre nekoliko dana zaplenjena na Kosovu i Metohiji, a stigla je direktno iz Irana. Po svemu sudeći, sporadične zaplene ove droge jasno ukazuju da je narkotik koji je planetarno postao popularan kao droga koju konzumiraju sledbenici terorističkih grupacija ISIL i ISIS, i te kako prisutan na srpskom tržištu, piše Nova.rs.

Kosovska policija je, tokom akcije kodnog naziva „Gropa“, zaplenila oko 80 kilograma droge tipa kaptagon u vrednosti od oko milion evra i uhapsila je 14 osumnjičenih, od kojih šest turskih državljana, saopštio je glavni tužilac u Uroševcu Šukri Jašari (Shukri Jashari), koji je rekao da je tokom akcije pretreseno sedam lokacija.

Pojasnio je da vrednost droge premašuje vrednost od najmanje milion evra na lokalnom tržištu, ali i da je stigla iz Irana, kamuflirana u komercijalnu robu.

„Osumnjičeni su doneli sirovinu ove narkomanske supstance kamufliranu u komercijalnoj robi iz Irana, preko Turske na Kosovo, zatim su osumnjičeni sa Kosova obezbedili lokaciju u rejonu Štprca u nenaseljenoj kući, obezbeđujući odgovarajuću opremu za obradu i dodatne supstance koje su potom pretvarane u drogu“, rekao je on.

Tužilac je još rekao i da se vrše pretresi na još dve lokacije, za koje se veruje da su laboratorije za proizvodnju ovog narkotika.

“Pretresane su laboratorije u kojima se sumnja da je obavljana obrada jer je ovo došlo iz Turske, zatim je raspoređeno na dve lokacije, u selima Siroj i Varoš gde su bile dve laboratorije sa sofisticiranijom opremom za preradu ovih narkotika“, rekao je.

Jeftina „zanimacija“ džihadista

Droga „kaptagon“, iako do sada široj javnosti u Srbiji nije bila toliko poznata, zapravo postoji od šezdesetih godina prošlog veka.

Kao i mnogi psihostimulansi koji su se nekoliko decenija kasnije našli na listi zabranjenih, koristila se u borbi protiv narkolepsije, umora i poremećaja pažnje, a kao alternativa za amfetamin i metamfetamin.

U to vreme, vojska je već koristila feksamfetamin da bi vojnicima omogućila da ostanu budni tokom dužeg vremenskog perioda i da bi pojačala „hrabrost“.

Sa proizvodnjom „kaptagona“ kao leka prestalo se osamdesetih godina i tada je dodata na listu zabranjenih supstanci.

Samim tim, ilegalna proizvodnja ove droge doživela je procvat na crnom tržištu, a poslednjih nekoliko godina široko je rasprostranjena na Bliskom istoku.

U pojedinim izveštajima međunarodnih agencija za monitoring droge navodi se da je kaptagon postao jedan od najpopularnijih narkotika među bogatom omladinom na na Bliskom istoku, posebno u Saudijskoj Arabiji.

S tim u vezi, nacionalna policija Saudijske Arabije saopštila je da su u toj zemlji uživaoci ovog narkotika mahom u starosnoj dobi od 12 do 22 godine, te da je 40 odsto zavisnika tog uzrasta.

U istim izveštajima navodi se da je svoju naširu upotrebu stekla među islamskim ekstremističkim grupama, a njeni korisnici bili su sledbenici ISIS-a i ISIL-a, kako bi se poboljšala fizička sposobnost vojnika.

Pored dva osnovna sastojka, u ilegalnoj proizvodnji verovatno se kombinuje nekoliko stimulansa koji izazivaju zavisnost, a ova droga, najčešće proizvedena u formi tablete, smanjuje sposobnost rasuđivanja i racionalnog razmišljanja.

„Kaptagon“ brzo razvija fizičku i psihičku zavisnost ali i hronične psihijatriske poremećaje – psihozu, agresiju.

Zarubica pionir na Balkanu

Upravo zbog kaptagona, između ostalog, uhapšen je i doktor Milan Zarubica u Severnoj Makedoniji decembra 2017. godine.

Tada je u Tetovu policija pronašla više laboratorija, kao i mašine za proizvodnju ovih tableta.

Zaplenjeno je oko 910.000 „kaptagon“ tableta, odnosno oko 155 kilograma, kao i 52 kilograma čistog amfetamina i velike količine supstanci koje se koriste za proizvodnju narkotika.

Milan Zarubica, inače bivši zet ministra rudarstva i energetike u Vladi Srbije Aleksandra Antića, osuđivan je nekoliko puta zbog proizvodnje droge, a tokom izdražvanja ranijih kazni, izlazio je na vikende, na kojima je takođe proizvodio sintetičke narkotike, zbog čega je ponovo osuđen 2015. godine.

Sudija kojem je nestalo 13 predmeta danas je glavni baja i dobija samo Vučićeve slučajeve

The post Droga za džihadiste hara Srbijom, pojačava „hrabrost“, Zarubica je prvi pravio appeared first on Luftika.This post first appeared on Luftika, please read the originial post: here

Share the post

Droga za džihadiste hara Srbijom, pojačava „hrabrost“, Zarubica je prvi pravio

×

Subscribe to Luftika

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×