Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Novi zatvor u Pancevu

U Srpskim Zatvorima trenutno boravi oko 10.900 osuđenih i pritvorenih lica, što je preko 800 ljudi više nego tokom 2015. godine, dok je broj lica koja se nalaze u kućnom pritvoru, odnosno kućnom zatvoru - dupliran u odnosu na dve godine ranije.


Prema nedavnom izveštaju Saveta Evrope o stanju srpskim zatvorima ukupan broj osuđenih i pritvorenih lica u toku 2015. godine iznosio 10.064, dok podaci Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije kažu da taj broj trenutno iznosi oko 10.900 ljudi.
Iako se i dalje može govoriti o prenatrpanim zatvorima, Savet Evrope je Srbiju pohvalio zbog koraka koje preduzima na povećanju kapaciteta i poboljšanju uslova, s obzirom da je samo u toku prošle godine Ministarstvo pravde, radilo na rekonstrukciji adaptaciji niza zatvorskih objekata, a počela je i Izgradnja Novog Zatvora u Pančevu.
Inače, prema podacima Saveta Evrope, ukupan broj osoba u sprskim zatvorima je od 2005. godine porastao za više od 30 odsto. Tada ih je bilo 7.775 pritvorenika i osuđenika u zatvorima.
Prema podacima Uprave, u srpskim zatvorima muskarci trenutno čine 96.16 procenata, a žene 3.84 procenata, tako da je u odnosu na prethodnu godinu broj žena neznatno povećan za oko 0.24 odsto.
U Srbiji je u toku prošle godine dupliran broj lica koja su u kućnom pritvoru odnosno zatvoru.
U toku 2015. taj broj je iznosio 514 lica, dok se trenutno u kućnom pritvoru nalazi 183, a u kućnom zatvoru 911 lica.
U odnosu na nedavni izvrštaj SE o stanju u srpskim zatvorima tokom 2015. godine, sveži podaci za 2016. odnosno 2017. godinu govore u prilog napretku kada su u pitanju zatvorski kapaciteti, uslovi boravka u pritvoru, odnosno zatvoru, kao i sve većoj primeni alternativnih sankcija (kućni pritvor, ili kućni zatvor).
U toku prošle godine, pored rekonstrukcija pojedinih delova zatvora, Ministarstvo pravde odnosno Uprava za izvršenje krivičnih sankcija radila je i na adaptaciji objekata u cilju poboljsanja uslova za pritvorenike ili osuđenike.
Tako su renovirani delovi Kazneno-popravnog zavoda u Nišu, Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu, Okružni zatvor u Beogradu, Kazneno-popravni zavod u Sremskoj Mitrovici, Kazneno-popravni zavod za maloletne u Valjevu.
Takođe, počela je izgradnja novog zatvora u Pančevu, koji bi trebalo da bude zavrsen do kraja ove godine.
Pančevački zatvor će imati kapacitet za smestaj 300 osuđenika i 200 pritvorenika, a njegovim zavrsetkom značajno će biti poboljsani i kapaciteti zatvora u Srbiji.

Sto bi rekao S.Milosevic, bog da mu dusu prosti, napravicemo jos veci i lepsi zatvor. A sad drugarice i drugovi svako na svoj rani zadatak. :)
This post first appeared on I Zatvor Je Za Ljude, please read the originial post: here

Share the post

Novi zatvor u Pancevu

×

Subscribe to I Zatvor Je Za Ljude

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×