Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Ahli Perniagaan Mati Ditembak Baharu Dilepaskan Dengan Ikat Jamin

Anggota polis meneliti kelongsong-kelongsong peluru yang bertaburan berhampiran kereta yang dipandu seorang lelaki berusia 46 tahun yang maut di tempat kejadian di Jalan Dato Keramat, Awal Pagi Khamis. Mangsa dipercayai ditembak dari jarak dekat dalam kereta yang dipandunya. Kejadian berlaku kira-kira pukul 2.30 pagi. Siasatan awal mendapati dua lelaki terlibat dalam kejadian itu dan melepaskan beberapa das tembakan ke arah mangsa. -fotoBERNAMA
PETALING JAYA: Ahli perniagaan yang mati ditembak di Hadapan Sebuah Kedai motosikal berkuasa tinggi di Pulau Pinang awal pagi Khamis baharu dibebaskan dengan ikat jamin kerana menuduh pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) terlibat rasuah dengan videonya pernah tersebar di media sosial.

Video enam minit yang menjadi viral akhir tahun lalu menunjukkan Syed Amin Jainul Abidin, 46, berada di luar cawangan JPJ, tidak puas hati apabila tidak dapat  memperbaharui cukai jalan untuk keretanya walaupun  mendakwa semua dokumen sudah disediakan.Syed Amin, yang menguruskan sebuah restoran nasi kandar dan Pusat Cuci Kereta, mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di George Town pada 31 Disember,dengan mengucapkan kata-kata kesat dan berkata “You all semua makan rasuah” kepada pegawai JPJ Asymal Mansur, 41, .

Kejadian didakwa berlaku di luar lobi cawangan JPJ Batu Uban di Gelugor kira-kira jam 4.45 petang pada 26 November.

Syed Amin, dari Jalan Tun Dr Awang Bayan Lepas, menjawab 'ya' apabila ditanya sama ada dia memahami pertuduhan terhadapnya.

Dia didakwa mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara sehingga lima tahun atau denda, atau kedua-duanya.

Peguam Syed Amin, Rosli Ismail berkata anak guamnya memiliki beberapa buah kenderaan dan mendapati dia tidak dapat memperbaharui cukai jalannya.

"Saya kemudian menasihatkannya pergi ke JPJ untuk menyiasat mengapa cukai jalan kenderaannya  tidak dapat diperbaharui.

"Apabila dia pergi ke JPJ, pegawai di sana memberitahunya bahawa salah sebuah daripada kenderaan itu telah ditempah pada tahun 2013 di Baling, Kedah, dan kenderaan yang sama juga telah disita oleh JPJ pada tahun 2003," katanya.

Majistret L. Umma Devi membenarkan tertuduh diikat jamin RM3,000 dengan seorang penjamin dan menetapkan 17 Februari depan untuk sebutan semula kes penyerahan dokumen.

Syed Amin mati ditembak dari jarak dekat di hadapan Sebuah Kedai Motosikal di Jalan Datuk Keramat selepas diekori dua lelaki.

Beliau telah ditembak dua kali di kepala, dua kali di dada dan sekali di lengannya.

Syed Amin didakwa menerima beberapa ancaman bunuh sejak kebelakangan ini.

Pada 13 November  2014, salah sebuah keretanya telah dibakar di Pusat Cuci kereta selepas tengah malam.

Sepucuk pistol ditinggalkan dalam kenderaannya pada tahun 2012 dan dia mendakwa dua kali menerima ancaman di pusat cuci keretanya selepas kejadian itu.

Mangsa mendakwa ia dilakukan oleh pengedar dadah yang mahu menggunakan pusat cuci kereta itu sebagai pusat transit.

-Mstar

PERHATIAN: "Semua artikel dalam blog ini dikongsikan untuk tujuan ilmu pengetahuan dan masih boleh dibincangkan dan dipersoalkan kebenarannya. Ketepatan dan kesahihan maklumat dalam blog ini perlu dibandingkan dengan sumber-sumber lain agar tidak terjadi anggapan penyebaran maklumat palsu atau fitnah. Sebarang maklumbalas berkaitan boleh diajukan kepada kami di kitabantaiinfo [at] gmail [dot] com"


This post first appeared on Berita Online Terkini Malaysia | Berita Online T, please read the originial post: here

Share the post

Ahli Perniagaan Mati Ditembak Baharu Dilepaskan Dengan Ikat Jamin

×

Subscribe to Berita Online Terkini Malaysia | Berita Online T

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×