Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

#HARAPAN ~ Plasma darah pesakit yang sembuh boleh diguna lawan coronavirus (Covid-19) — Penyelidik

KUMPULAN Syarikat Biotech Kebangsaan China, pada hari Khamis dilapor mengumumkan bahawa antibodi yang Telah berjaya menyahaktifkan virus yang dikesan dalam plasma darah pesakit yang telah sembuh dari jangkitan Covid-19 boleh membunuh virus itu.


Sumber berita tempatan Beijing News pada hari Jumaat melaporkan, ujikaji yang dibuat membuktikan bahawa ia boleh membunuh virus dengan berkesan.

Menurut syarikat itu, pihaknya telah berjaya menyediakan plasma untuk rawatan klinikal selepas melakukan ujian keselamatan biologi darah yang ketat, diikuti dengan ujian penyahaktifan virus dan ujikaji antiviral.


Plasma itu telah digunakan untuk merawat 11 orang pesakit yang berada pada tahap kritikal, dan menghasilkan keputusan memberangsangkan katanya.

Fasa pertama rawatan telah dijalankan terhadap tiga orang pesakit kritikal di Wuhan, pada 8 Februari, dan plasma itu kini sedang digunakan untuk merawat lebih dari 10 orang pesakit-pesakit yang kritikal.

Ujikaji klinikal menunjukkan bahawa selepas 12 hingga 24 jam rawatan, petunjuk utama keradangan di makmal menurun dengan begitu ketara, kadar nisbah limfosit meningkat, petunjuk-petunjuk penting seperti kadar ketepuan oksigen dan kehadiran virus bertambah baik, selain tanda-tanda klinikal dan simptom bertambah baik secara drastik.

"Produk yang diguna untuk merawat coronavirus novel itu dihasilkan dari plasma darah dipenuhi dengan antibodi-antibodi yang didermakan dari pesakit-pesakit yang telah sembuh."
"Ia telah melalui proses menyahaktifan virus, dan telah diuji untuk melawan virus yang menaturalkan antibodi serta beberapa lagi mikroorganisma yang patogenik," kata syarikat itu seperti yang dipetik oleh sumber berita berkenaan.

Dalam pada itu, Menteri Luar China, Wang Yi menyatakan keyakinan bahawa ekonomi negara itu akan kembali kukuh sebaik sahaja wabak Covid-19 berjaya dikawal.


Dalam satu sidang media di Berlin, menurut Wang kesan ekonomi terhadap China akibat virus berkenaan hanyalah sementara dan negara itu akan berusaha sedaya upaya untuk meminimakan impaknya.

"Saya yakin sebaik sahaja wabak ini berakhir, tekanan terhadap permintaan pengguna akan dikembalikan segera, dan momentum ekonomi akan melonjak kembali dengan asas yang kukuh," katanya.


Sumber — https://www.milosuam.net 

Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner
This post first appeared on Blog Sensasi, please read the originial post: here

Share the post

#HARAPAN ~ Plasma darah pesakit yang sembuh boleh diguna lawan coronavirus (Covid-19) — Penyelidik

×

Subscribe to Blog Sensasi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×