Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

#TOP 20 ~ Jambatan yang paling menakutkan di dunia

Anda mungkin pergi melancong lebih dari satu destinasi tetapi anda mungkin tidak dapat menikmati keanehan dan kehebatan fenomena alam yang menakjubkan ini.

Di sini kami memaparkan TOP 20 jambatan yang mungkin menakjubkan bagi anda tetapi menjadi igauan anda seandainya pernah merasai sendiri berada diatasnya kerana ia dikategorikan sebagai 20 jambatan paling menakutkan di dunia.

20. Royal Gorge Bridge, Colorado


Bukan sahaja jambatan ekstrem ini jambatan penggantungan tertinggi di Amerika Syarikat ia juga mempunyai sedikit sejarah menarik.

Ia dibina pada tahun 1929 tetapi sebenarnya tidak menstabilkan kabel angin lebih daripada 50 tahun kemudian, kini ia akan menjadi agak pelancong dan juga mempunyai persimpangan kereta kabel yang sangat berani.

19. Monkey bridges, Vietnam


Sekarang ini bukan hanya sebuah jambatan tunggal, terdapat pelbagai yang melintasi Delta Mekong, sementara ia kelihatan seperti hanya monyet yang dapat menyeberang, mereka sebenarnya merupakan titik persilangan yang popular untuk penduduk tempatan.

Dibuat biasanya dari sekeping buluh, nama jambatan monyet berasal dari postur lucu yang harus diadopsi semasa menyeberang.

18. Hussaini Hanging Bridge, Pakistan


Selalunya digelar jambatan yang paling berbahaya di dunia, berjalan melintasi jurang ini diisi jembatan berayun bukan sesuatu yang lemah hati.

Apa yang menjadikan jambatan ini salah satu yang paling menakutkan di dunia, bukan sekadar jatuh ke dalam Sungai Hunza di bawah jika anda melepaskan retak tetapi juga jambatan terakhir jambatan terakhir masih digantung oleh pihaknya.

17. Seven Mile Bridge, Florida


Walaupun secara teknikal jambatan tujuh batu terbaru adalah jenis kedua, yang pertama dipecat kerana ia duduk secara langsung di dalam air dan tidak membenarkan bot berlalu.

Walaupun ia tidak kelihatan terlalu menakutkan, bayangkan memandu di seluruhnya semasa ribut taufan Florida.

16. Deception Pass Bridge, Washington State


Memandu kereta melepasi jambatan kabus mungkin tidak terlalu menakutkan tetapi bagaimana pula jika anda berjalan di lorong pejalan kaki, mengintip hampir 180 kaki?

Kedua-dua jambatan itu menghubungkan Pulau Whidbey dan Pulau Fidalgo tetapi sebelum pembinaan pulau-pulau itu hanya boleh diakses dengan feri, saya pasti sesetengah orang lebih suka lebih suka menaiki bot santai daripada jambatan goyuk ...

15. Lake Pontchartrain Causeway, Louisiana


Jambatan terpanjang di dunia untuk menyeberangi air monstrositi ini hanya 16 kaki di atas ombak di bawah dan apabila anda menjelajah selamat tinggal di tanah di belakang anda.

Dibina pada tahun 1950-an untuk menghubungkan Mandeville dengan Metairie, ia tetap sebagai salah satu jambatan paling menakutkan di dunia sejak itu.


14. Canopy Walk, Ghana


Ini bukan perjalanan purata anda melalui hutan hujan yang ditangguhkan 40 kaki di udara, orang-orang secara harfiah mendapat peluang untuk berjalan melalui pokok-pokok! Dari burung ke monyet, itu bukan hanya jambatan yang menakutkan!

Anda juga tidak boleh menghidupkan semula dan berjalan jika anda menjadi takut, jambatan itu lebih dari 1,000 kaki panjang!

13. Langkawi Sky Bridge, Malaysia


Melangkah 400 kaki di atas tanah jambatan langit telah ditutup beberapa kali untuk penyelenggaraan tetapi kini boleh diakses sepenuhnya oleh orang ramai. Kenapa ia ditutup selama dua tahun?

Khabar angin berputar-putar di sekitar kawasan bercuti kecil Langkawi yang disebabkan oleh potensi jambatan terpaksa runtuh ...

12. Mount Titlis, Switzerland


Adakah idea bergoyang dengan lembut di angin yang menghadap ke Pegunungan Alpen Switzerland dengan 3.000 meter di atas tanah menakutkan anda? Baik kerana anda akan gila jika tidak!

Walau apa pun, ramai pemain ski dan pengunjung ke gunung yang terkenal menyeberangi jambatan setiap tahun dan nampaknya jambatan itu adalah yang paling selamat di dunia.

11. Vitim River Bridge, Russia


Jambatan rejak ini hanya mempunyai beberapa orang yang berjaya menyeberanginya, dengan serius. Tidak ada rel pengawal, sepanjang masa tertentu tahun itu adalah ais dan anda tahu, terdapat banyak papan yang hilang.

Ia sebenarnya mempunyai banyak pecandu adrenalin yang banjir ke Siberia untuk menjadi salah satu dari beberapa untuk membuat persimpangan.

10. Puente de Ojuela, Mexico


Sebaik sahaja sebuah perkakas untuk bandar perlombongan di bawahnya, jambatan kini hanya digunakan oleh pejalan kaki kerana jika sebuah kereta atau trak hendak menceburkan diri, mereka mungkin tidak dapat menyeberang.

Ia telah menjadi tarikan pelancong yang popular kerana ia baru-baru ini dinamakan salah satu jalan yang paling berbahaya di dunia.


9. Quepos Bridge, Costa Rica


Anda tahu jika penduduk tempatan telah memberikan jambatan ini julukan "Jambatan Kematian" itu adalah perangkap kematian yang serius.

Papan-papan itu tidak mengalir ke seluruh struktur, meninggalkan jurang besar-besaran di kedua-dua sisi!

8. Sunshine Skyway Bridge, Florida


Dibina pada tahun 1987 untuk menggantikan salah satu yang musnah apabila sebuah kapal tangki besar bertembung dengan sebuah pier membunuh 35 orang pada tahun 1980.

Selepas bencana, jambatan itu mengalami banyak stigma, menjadi lebih teruk apabila dilaporkan bahawa sejak dibina lebih daripada 200 orang telah melakukan bunuh diri.

7. Eshima Ohashi Bridge, Japan


Rasanya seperti sedang naik rollercoaster di dalam kereta anda? Itulah yang kelihatan seperti anda akan lakukan jika anda pergi untuk pelayaran jambatan Jepun ini.

Walaupun ia hanya kelihatan curam dengan kecerunan 6.1% dan pada ketinggian 144 kaki tinggi, ia pasti kelihatan menakutkan.

6. The Bridge of Immortals, Huang Shang China


Jika anda cukup berani untuk menjelajah jambatan pergunungan ini, anda tidak hanya akan diperlakukan dengan pemandangan gunung yang menakjubkan tetapi juga peluang untuk melihat ke bawah dari atas awan, seperti tuhan.

Walau bagaimanapun, untuk mencapai jambatan jejambat, masa kini mungkin menjadi menakutkan.

5. Montenegro Rainforest, Costa Rica


Apa cara yang lebih baik untuk mengalami salah satu daripada hutan hujan yang paling pelbagai di dunia daripada di kalangan pokok-pokok?

Berhati-hati di mana anda melangkah walaupun atau anda boleh tersandung salah satu papan yang hilang dan berakhir di tingkat hutan hujan.

4. U Bein Bridge, Myanmar


Tiada jambatan ini tidak berada di tengah-tengah pembinaan, itulah yang kelihatannya.

Dengan tiang-tiang yang datang terus dari air dan menjangkau lebih dari 1km, tidak hairanlah jambatan ini menjadi tarikan pelancong.

3.Storseisundet Bridge, Norway


Sekiranya anda menikmati perasaan tenggelam di perut anda ketika anda hendak menurunkan bukit rollercoaster yang curam, maka anda akan menyukai jambatan Norway yang unik ini.

Dari sudut tertentu ia kelihatan seolah-olah jambatan hanya turun tetapi ia tidak ... tidak percaya kita? Cubalah untuk diri sendiri.

2. Carrick-a-Rede Rope Bridge, Northern Ireland


Suspend 30 meter di udara di atas batu, pantai dan air jambatan ini amat mengerikan bahawa ada yang menyeberang untuk melihat pulau yang indah di sisi lain enggan kembali melalui jambatan.

Untuk mengatasinya, untuk menggunakan jambatan, anda perlu membayar bayaran penyeberangan!

1. Sidu River Bridge, China


Pembinaan keluli teetering ini mempunyai tajuk jambatan tertinggi di dunia dan menghubungkan Shanghai dengan Chongqing.

Dibina untuk hanya $ 100 juta USD pada tahun 2009 jambatan ini bukan sahaja mempunyai pemandangan lembah yang luar biasa tetapi juga salah satu jambatan yang paling kuat yang pernah dibina.

sumber: ViralXFiles


Masukkan emel anda disini untuk melanggan terus posting terbaru kami ke emel anda:


Ditaja oleh FeedBurner


This post first appeared on Blog Sensasi, please read the originial post: here

Share the post

#TOP 20 ~ Jambatan yang paling menakutkan di dunia

×

Subscribe to Blog Sensasi

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×