Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Telenovela Politica

Daca ar fi sa discutam despre politica cu siguranta nu ne-ar ajunge timpul oricat de mult am avea la dispozitie. In schimb, o sa discutam despre telenovela politica.

In era tehnologiei, informatia este prezenta peste tot, atat de multa si diversificata incat problema cea mai mare este, de fapt, in a identifica informatia utila. Am putea invoca argumentul subiectivitatii, considerand ca fiecare poate alege informatii diferite ca fiind utile. Totusi, vom incerca sa generalizam si sa identificam daca informatiile primite azi din media, tv  sunt utile sau nu. Si, desigur, vom argumenta raspunsul oferit.

Personal, pot sa spun ca accesul meu la TV sau ziare a fost auto restrictionat acum 4 ani cand am decis sa filtrez informatiile primite. Am decis atunci ca tv-ul imi prezenta diversi indivizi sau individe care mai de care lipsiti de educatie pentru a fi batjocoriti in reteaua nationala. Necesitatea mea de informatie trecea peste barfe, scandaluri si alte “picanterii” din “lumea mondena”.  Prea putine televiziuni prezentau emisiuni cu scriitori, oameni de stiinta, inventatori, elevi medaliati.

Am identificat ca am o scara diferita de valori fata de cea care se incerca a fi indusa de TV, ziare. Decizia de a renunta la TV-ul din camera si adoptarea noului obicei de ma informa singur despre orice subiect dorit prin intermediul internetului mi-a adus doar beneficii si o mare liniste psihica.

De cativa ani este la moda telenovela politica, diverse episoade transformate sub forma unui serial tv politic. Personajele vin si pleaca, apar tirani noi insa publicului i se pastreaza in continuare ideea ca odata ce Tiranul actual va fi inlaturat, va urma numai lapte si miere deoarece acesta este cauza tuturor relelor din societate. Mare fericire mare, ajungem la sfarsitul primului sezon iar Tiranul este inlaturat de la putere.

Un individ nou, aparent curat cel putin in ce priveste numele sau, il inlocuieste. Sezonul doi se anunta plin de sperante si decizii luate spre o dezvoltare durabila. Nimic mai fals, apar informatii noi conform caruia Noul Conducator este, de fapt, mai rau decat predecesorul sau. Avem de a face acum cu un nou Tiran. Se instaureaza legea martiala, Tiranul porneste la Razboi impotriva altor state…

Tot asa in continuare, publicul ramane lipit cu ochii de TV pentru ca altfel “nici nu ar sti ce pierde” … neintelegand ca de fapt acolo nu e vorba de un serial TV.  Viata li se decide in fata ochilor iar ei raman simpli observatori. Pana la urma, nu uitam ca exista si serialele de “divertisment” atunci cand publicul se amuza in fata diverselor scenarii de scandaluri bine regizate anterior.

Asadar, plictisit de aceste seriale TV deloc pe gustul meu am ales sa-mi scriu singur PROGRAMUL filmelor pe care le privesc. Doar traim in era tehnologiei.

Televizorul provine deja dintr-o era depasita. Programul este mereu facut de altcineva. Ti se ofera o lista limitata de domenii si emisiuni. Veti spune da, dar eu privesc Discovery sau National Gegraphic, etc. Aici intervin prin a pune sub semnul intrebarii utilitatea si veridicitatea informatiilor prezentate acolo. Puteti sa cautati documentarul Discovery despre daci si romani, si veti afla cu stupoare ca romanii i-au nimicit pe daci, acestia fiind stersi de pe fata pamantului nemai ramanand unul. Prin urmare poporul roman nu este dac. Cei din urma fiind exterminati. O ipoteza uimitoare, desigur.

Inca un lucru care ma deranjeaza la canalele de “stiinta” este faptul ca imi pierd timpul urmarind cum se fabrica o bata de baseball sau o surubelnita. Iar cand vine vorba despre evolutie, creatie, spatiu, se prezinta cum a fost creat pamantul, oamenii, etc. Cand aceste lucruri de fapt sunt doar ipoteze dragilor, ei prezentandu-le ca pe un adevar exact, absolut.

Probabil atunci a aparut celebrul argument al pseudo educatilor “am vazut la Discovery”sau “a spus la Discovery”.  Observati, oare, aici cum se produce schimbarea perceptiei? O distorsiune a informatiei, iar la un asa nivel nu pot sa cred ca pur si simplu este o intamplare. Nu cred in coincidente.

Mai jos va prezint doua fragmente interesante care consider, eu, ca au relevanta in argumentul nostru.

“Merleau-Ponty a dedicat o lectura posibilitatilor interpretarilor fenomenologice ale cinema-ului, in care a descris filmul nu ca pe o suma de imagini, ci ca pe un fenomen temporal. Termenul central in abordarile lui Merleau-Ponty este ideea de imersiune. In fenomenologie, omul este aruncat intr-o lume de care ramane atasat in cel mai natural si imperceptibil mod. Filmul ofera o experienta fenomenologica deoarece, in film, constiinta umana este parte integranta a lumii.

[…]

“Ca si Mitry, Deleuze a considerat ca filmul, ca reprezentant si ilustrator al timpului, nu este compatibil cu limbajul. Mai mult decat atat, el a sustinut ca filmul ne poate altera perceptia si gandirea asupra timpului si spatiului.”

(Omul si tehnologia: realitate, imaginar, discurs – Stefan Viorel Ghenea)

Probabil, oamenii din epoca noastra nu au inteles ca cel mai de pret bun care-l au este TIMPUL.

Asadar, in cazul in care nu sunteti un critic politic, lider de sindicat sau politician, parasiti acest miraj al telenovelei politice, al TV-ului care va consuma timpul vostru, va destabilizeaza psihologic si va schimba perceptia asupra lucrurilor importante.

Zic eu, ocupati-va de domeniul vostru, de afacerea voastra, de pasiunea voastra, de Viata voastra.


Postat în:constientizare, documentare, rationament, televizor Tagged: analiza politica, era tehnologiei, schimbarea perceptiei, telenovela politica, televizorul


This post first appeared on Nodul Gordian Blog | Exista Legaturi Mai Puternice, please read the originial post: here

Share the post

Telenovela Politica

×

Subscribe to Nodul Gordian Blog | Exista Legaturi Mai Puternice

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×