Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

7 πρακτικές συμβουλές για να πετύχεις τους στόχους σου το 2020

Αν έχεις βαρεθεί να βάζεις τους ίδιους στόχους κάθε χρόνο γιατί κάποια στιγμή τα παρατάς, διάβασε αυτό το άρθρο. Φέτος ήρθε η ώρα να μάθεις πώς να πετυχαίνεις τους στόχους που θέτεις.

Για να σε βοηθήσω ακόμα περισσότερο, έχω φτιάξει ένα σχετικό βίντεο που θα σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου και μπορείς να το δεις στο τέλος αυτού του άρθρου.




Πώς να πετύχεις τους στόχους σου

1. Προτεραιότητες

Ξεκίνα με το να σκεφτείς ποιες είναι οι προτεραιότητές σου σε αυτήν την περίοδο της ζωής σου. Δεν γίνεται να αντιγράψεις τα resolution της περσινής χρονιάς. Οι συνθήκες της ζωής σου ήταν διαφορετικές ακόμα κι αν φαινομενικά δεν έχουν αλλάξει πολλά. Εσύ ο ίδιος είσαι διαφορετικός ως άνθρωπος, επομένως πρέπει να σκεφτείς εκ νέου τι είναι σημαντικό για σένα σε αυτή τη φάση.

Οι προτεραιότητές σου αλλάζουν κι αυτό δεν είναι κακό. Πρέπει να λάβεις υπόψιν σου αυτή την αλλαγή για να μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου. Αν ο στόχος σου δεν σε εκφράζει σε αυτή τη φάση της ζωής σου, τότε δε θα έχεις την ίδια όρεξη να κάνεις αυτά που απαιτούνται για να τον φτάσεις.


2. Λίγοι στόχοι

Δεύτερο βήμα είναι να επιλέξεις έναν με δύο στόχους με τους οποίους θα ασχοληθείς το επόμενο διάστημα. Δεν σημαίνει ότι όλη τη χρονιά θα πετύχεις μόνο δύο στόχους, αλλά το να συγκεντρώνεις την ενέργειά σου σε λίγους στόχους τη φορά για μικρά διαστήματα σίγουρα θα σε βοηθήσει. Διάλεξε τους πιο σημαντικούς στόχους για σένα και αφοσιώσου σε αυτούς για τους επόμενους μήνες.

Αργότερα, ανάλογα με την πρόοδό σου θα αποφασίσεις αν μπορείς να προσθέσεις κάποιον καινούριο στόχο. Αλλά, για αρχή, καλό είναι να μη φορτώσεις υπερβολικά τον εαυτό σου. Η πίεση θα είναι υψηλή ούτως ή άλλως και πρέπει να θυμίζεις στον εαυτό σου ότι το να κάνεις πρόοδο σε έναν ή δύο στόχους δεν είναι λίγο πράγμα. Συγκράτησε λοιπόν τον ενθουσιασμό σου και προς το παρόν ασχολήσου μόνο με έναν ή δύο στόχους από τη λίστα που έχεις στο μυαλό σου.

3. Βραχυπρόθεσμοι στόχοι 

Για να μπορείς πιο εύκολα να μετρήσεις την πρόοδό σου καλό είναι να κόψεις τον στόχο σου σε μικρότερα κομμάτια, ειδικά αν πρόκειται για έναν στόχο δύσκολο, περίπλοκο ή αρκετά μακροπρόθεσμο. Ανάλογα με τη δυσκολία και με το χρόνο που υπολογίζεις ότι χρειάζεται, σπάσε τον στόχο σε μικρότερους. Αυτό θα σε βοηθήσει να έχεις περισσότερη όρεξη για να προσπαθείς για τον στόχο σου όταν το αποτέλεσμα δεν βρίσκεται δώδεκα μήνες μακριά αλλά τρεις μήνες μακριά, αφού έχεις θέσει ένα μικρότερο χρονικό όριο για αρχή.


Μάθε πώς να διατυπώνεις σωστά έναν στόχο για να έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας. Κατέβασε δωρεάν το workbook που έχω φτιάξει.

4. Ανταμοιβή

Μπορείς να επιλέξεις έναν τρόπο με τον οποίο θα γιορτάσεις όταν φτάσεις αυτό τον μικρότερο στόχο. Πρέπει να βρίσκεις τρόπους να κινητοποιείς τον εαυτό σου. Τι καλύτερο λοιπόν από το αποφασίσεις ότι θα κάνεις κάτι ιδιαίτερο όταν φτάσεις τον στόχο σου; Μπορείς είτε να γιορτάσεις μόνος είτε με φίλους είτε να ανταμείψεις τον εαυτό σου με κάτι.

Ωστόσο, πρόσεξε καλά τι θα περιλαμβάνει αυτή η ανταμοιβή! Μην βάλεις σε κίνδυνο την πρόοδό σου σε αυτό τον στόχο για να γιορτάσεις την μέχρι τώρα επιτυχία σου. Επέλεξε κάτι που θα σε κάνει να νιώσεις καλά χωρίς να έρχεται σε αντιπαράθεση με τα αποτελέσματα του στόχου σου. Το πιο απλό παράδειγμα για να καταλάβεις τι εννοώ είναι το εξής: Αν ο στόχος σου είναι να αποκτήσεις καλύτερες συνήθειες όσον αφορά τη διατροφή ή συγκεκριμένα να χάσεις βάρος, μην επιλέξεις σαν ανταμοιβή κάποιο φαγητό/επιδόρπιο.

5. Προετοιμάσου

Κάτι που είναι πολύ σημαντικό και πολλοί από μας ξεχνάμε να κάνουμε είναι να προετοιμαστούμε ψυχολογικά. Μην ξεχάσεις, λοιπόν, αυτό το βήμα. Μην ξεχνάς ότι δεν είσαι ρομπότ κι ότι η διάθεση και η ενέργειά σου δεν είναι πάντα στα ίδια επίπεδα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να σε επηρεάσουν. Πρέπει επομένως να είσαι προετοιμασμένος ότι αυτός ο αρχικός ενθουσιασμός που σε κατακλύζει όταν σκέφτεσαι ποιους στόχους να επιλέξεις, κάποια στιγμή θα ξεθωριάσει και εσύ θα πρέπει να βρεις τρόπους να συνεχίσεις παρόλα αυτά. Το να είσαι ψυχολογικά προετοιμασμένος γι’ αυτή τη στιγμή που δεν θα έχεις όρεξη θα έχει τεράστια διαφορά στην πρόοδό σου και στην τελική επίτευξη του στόχου σου.


6. Βάλε πρόγραμμα

Είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζεις πότε θα ασχοληθείς με το στόχο σου και να είσαι απόλυτα σαφής ως προς το τι πρέπει να κάνεις κάθε φορά. Το να πεις απλά «Θα ασχοληθώ με το στόχο μου 3 φορές αυτή τη βδομάδα» δεν είναι αρκετό. Πρώτα πρέπει να διευκρινίσεις ποια ακριβώς βήματα απαιτούνται σε αυτή τη φάση για να πετύχεις το στόχο σου. Μπορεί ήδη να τον έχεις κόψει σε κομμάτια και να έχεις θέσει έναν μικρότερο στόχο για αρχή, αλλά αυτό είναι διαφορετικό. Τώρα καλείσαι να βρεις τα συγκεκριμένα βήματα που θα σε οδηγήσουν στην επίτευξη αυτού του μικρότερου στόχου. Μπορεί να πρέπει να κάνεις ένα μόνο βήμα αλλά το πιθανότερο είναι ο στόχος σου να είναι πολύπλοκος και να χρειάζεται πολλά διαφορετικά βήματα που θα δουλέψουν συνδυαστικά. Γι’ αυτό, βρες τα συγκεκριμένα βήματα που απαιτούνται για να πετύχεις αυτό που θέλεις.

Έπειτα, πρέπει να προγραμματίσεις αυτά τα βήματα μέσα στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά σου. Πότε έχεις ελεύθερο χρόνο μέσα στη βδομάδα; Πότε μπορείς να ασχοληθείς με τον στόχο σου χωρίς περισπασμούς; Είναι σημαντικό ο χρόνος που διαθέτεις να είναι πραγματικά αφιερωμένος στον στόχο σου. Πέρασε η εποχή που το multitasking ήταν της μόδας. Είναι ασύγκριτα πιο αποτελεσματικό να συγκεντρώνεσαι σε ένα πράγμα κάθε φορά. Βρες πότε σε βολεύει να κάνεις αυτά τα βήματα και προγραμμάτισέ τα. Κι όταν το πρόγραμμά σου λέει ότι είναι ώρα να κάνεις κάτι, κάνε το.


7. Κάνε αναθεώρηση

Τέλος, μην ξεχάσεις να κάνεις αναθεώρηση ανά τακτά διαστήματα. Όταν προσπαθείς να πετύχεις ένα στόχο, πρέπει να ελέγξεις πώς τα πας πριν περάσει το χρονικό όριο που έχεις θέσει για το στόχο σου. Δώσε αρκετό χρόνο στον εαυτό σου για να προσπαθήσει και να κάνει κάποια πρόοδο με το στόχο και τα βήματα που απαιτεί, αλλά φρόντισε να κάνεις μια ανασκόπηση της προόδου σου αρκετά νωρίς. Μπορεί ο τρόπος που οργανώνεις την προσπάθειά σου και το πότε θα ασχοληθείς με τον στόχο σου να αποδειχθεί προβληματικός ή απλά ελλιπής και να μην σε βοηθάει να πετύχεις. Μπορεί να υπάρχει βαθύτερο πρόβλημα με τον ίδιο τον στόχο σου και να πρέπει να τον τροποποιήσεις. Αλλά δεν θα μάθεις ποτέ αν κάτι πάει στραβά ή αν κάτι θα μπορούσε να πάει πολύ καλύτερα αν δεν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να κάνεις μια αναθεώρηση.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί ή να σε απογοητεύει. Δεν είναι κακό να κάνεις αναθεώρηση των στόχων σου ή να κάνεις τροποποιήσεις όπου χρειάζεται. Μόνο μέσα από την πράξη και την ενασχόληση με το στόχο σου θα καταλάβεις τι πραγματικά σε βοηθάει, τι σε δυσκολεύει και τι είναι απλά εμπόδιο που πρέπει να βρεις τρόπο να απομακρύνεις.

Αν ακολουθήσεις αυτές τις συμβουλές σίγουρα θα δεις καλύτερα αποτελέσματα και δεν θα παρατήσεις στη μέση τους στόχους σου.



Δώσε την απαραίτητη προσοχή στους στόχους σου αν είναι κάτι που πραγματικά θέλεις να πετύχεις. Μην σκέφτεσαι τι έγινε πέρυσι ή άλλες χρονιές. Συγκεντρώσου στο τώρα. Ποιους στόχους θέλεις να πετύχεις φέτος; Μην βιαστείς. Πάρε τον απαραίτητο χρόνο που χρειάζεται η στοχοθεσία και η οργάνωση, αλλά πέρνα στην πράξη. Μόνο έτσι θα δεις πρόοδο και τελικά θα πετύχεις τους στόχους σου.

Αν είδες το βίντεο σίγουρα έχεις καταλάβει ότι το workbook (τετράδιο εργασιών) είναι ένα πραγματικά πολύτιμο και απαραίτητο εργαλείο για να μπορέσεις να πετύχεις τους στόχους σου τη νέα χρονιά. Συμπλήρωσε το email σου εδώ για να σου το στείλω εντελώς δωρεάν. Free workbook.




This post first appeared on Blog-άριθμος, please read the originial post: here

Share the post

7 πρακτικές συμβουλές για να πετύχεις τους στόχους σου το 2020

×

Subscribe to Blog-άριθμος

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×