Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Dovleacul are foarte multe calitati apreciate de oameni

Dovleacul are foarte multe calitati apreciate de oameni

De veacuri, daca nu chiar de milenii. Desigur, cele mai importante sunt cele culinare. Binecunoscuta placinta cu dovleac este cu totul speciala, delicioasa si consistenta.
Totusi, cele mai pretioase sunt semintele dovleacului, care pot fi consumate ca atare sau, prin presare la rece, pot fi transformate intr-un ulei deosebit de sanatos. Dovleacul este originar de pe continentul american – in Mexicul de astazi s-au descoperit seminte ale unor specii de dovleac vechi de sapte-opt milenii. In orice caz, dovleacul este mentionat pe acest continent de secole. Acolo creste si acum, la fel ca odinioara, nu doar cultivat, ci si in mod liber.
Amerindienii numeau dovleacul isqoutm squash. In Mexic, semintelor de dovleac li se spune pepita. In expresia pepita de calabaza, acest cuvant s-ar traduce prin "samanta mica de bostan". Numele de pepene in limba romana vine din greaca, unde pepon inseamna "bostan mare". Deoarece francezii nazalizeaza sunetele, la ei pepon a devenit pompon.
Englezii au transformat apoi pompon in pumpion. In piesa Nevestele vesele din Windsor a lui Shakespeare apare acest cuvant, pumpion. Europenii care au colonizat apoi America au transformat termenul pumpion in pumpkin, cuvant care apare in Legenda calaretului fara cap (The Legend of Sleepy Hollow), in Peter, Peter, Pumpkin Eater si in Cenusareasa.
Cuvantul dovleac din romana se pare ca provine din limba turca, din devlek (in dialect, dovlek).
Triburile de amerindieni din nordul continentului aveau un adevarat cult pentru dovleac si mai ales pentru semintele sale, pretuindu-le mai ales pentru exceptionalele lor calitati culinare si tamaduitoare. Practic, dovleacul reprezenta elementul principal al meniului lor.
In acele vremuri, dovleacul nu era asa cum il cunoastem astazi, galben si sferic, umflat, ci avea o forma mai alungita si incovoiata. Exista o specie de dovleac, cultivata de indienii din tribul Sioux, care avea forma de para, iar coaja avea desenate modele in culori vii: rosu, portocaliu si verde.
Astazi, dovleacul este una dintre cele mai cultivate legume de pe glob. Este foarte bogat in antioxidanti si in vitamine, precum si in minerale: cupru, calciu, fosfor, potasiu. Contine putine calorii (26 calorii la 100 de grame) si contine mari cantitati de vitamina A, C si E, de potasiu si antioxidanti polifenolici, precum luteina, zea-xanthina si caroteni (care se transforma in vitamina A in interiorul organismului).
Contine cea mai multa vitamina A dintre cucurbitacee: 7.384 mg la 100 g. Aceasta reprezinta un foarte cunoscut antioxidant, care mentine integritatea pielii si a mucoaselor din organism, este o vitamina esentiala pentru o buna vedere, iar studiile recente sugereaza ca ea protezeaja corpul uman impotriva cancerului de plamani si oral.
Contine si vitamine din grupa B, precum folati, nicacina, vitamina B6 (pyridoxina), thiamina si acid panthotenic. Zea-xanthina este un antioxidant natural care filtreaza razele ultraviolete in retina ochiului, mai exact in macula lutea, ceea ce inseamna ca ar putea ajuta in cazurile de degenerescenta maculara cauzate de inaintarea de varsta.
Dovleacul nu contine grasimi saturate sau colesterol si este bogat in fibre. De aceea, face parte din multe programe si diete recomandate pentru scaderea in greutate.


This post first appeared on Ochiu Mintii Vede Tot, Stiri Online Din Sanatate R, please read the originial post: here

Share the post

Dovleacul are foarte multe calitati apreciate de oameni

×

Subscribe to Ochiu Mintii Vede Tot, Stiri Online Din Sanatate R

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×