Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ: ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ BLOGGER!

   Γράφουμε. Ακούμε. Μαθαίνουμε. Συλλέγουμε σκέψεις, λέξεις, νοήματα, κάποια εξ' αυτών δίχως να έχουν κάτι ουσιώδες να μας πουν. Κι έτσι το blogging αποκτά ένα μυστήριο...
Πόσο όμως μας βοηθά το να έχουμε τον απόλυτο έλεγχο των λέξεων που χρησιμοποιούμε;
Απόλυτα! Είναι όπως στην πραγματική ζωή, εκεί που ο άνθρωπος ο φαφλατάς θα πει μεγαλόστομες έννοιες μόνο και μόνο για να τον θαυμάσουν ή για να προκαλέσει την προσοχή.
Κι εδώ; Ω, εδώ... Εδώ, στον χώρο των Ιστολογίων, καλύτερα να ξέρουμε τι λέμε!
Ορολογίες λοιπόν! Το λεξιλόγιο του καλού blogger, στη διάθεσή σας από το Jajala Majala.gr!

  • Πρότυπο ή αλλιώς Template : Πρόκειται για μία βασική πηγή κώδικα γραμμένη σε γλώσσα υπολογιστών που "φορούν" τα blogs και τα sites είτε ως έχει, είτε επεξεργασμένη τεχνικά κι αισθητικά από προγραμματιστές/σχεδιαστές. Το σύνηθες είναι να απαιτείται επεξεργασία του Προτύπου κάθε φορά που αυτό αλλάζει, έτσι ώστε να εφαρμόσει στα δεδομένα του κάθε blog/blogger
  • Gadget - Widget : Μικρό (συνήθως) μέρος κώδικα που προστίθεται σε συγκεκριμένη θέση του προτύπου και επιτρέπει στον χρήστη να παρέμβει τεχνικά κι αισθητικά  στην λειτουργικότητα του blog/site
  • Dropdown Menu : Είναι το Μενού στην κορυφή του blog/site με μία βάση περιεχομένων που περιλαμβάνει Ενότητες και Υποενότητες. Οι τελευταίες εμφανίζονται με το "άγγιγμα" του κέρσορα, όλες δε περιέχουν  συνήθως σύνδεσμο που ανοίγει με  κλικ.
  • Sticky menu : Πρόκειται για το βασικό μενού, είτε στην κορυφή του blog/site είτε κάτω από τον τίτλο του. Η ένδειξη Sticky κάνει τη διαφοροποίηση, δίνοντας τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μην χάνει επαφή με τις βασικές πληροφορίες/περιεχόμενα  του blog/site επειδή στο scrollαρισμα δεν χάνει τη θέση του, αντίθετα παραμένει "κολλημένο" στην κορυφή της οθόνης.
  • Devider : Έτσι αποκαλούμε το οποιοδήποτε διαχωριστικό [εικόνα, γραφικό] τοποθετείται σε διαφορετικά μέρη του Προτύπου για να κάνει ευκρινέστερες συγκεκριμένες περιοχές και να οριοθετήσει χώρους
  • Headings : Είναι η ονομασία των επικεφαλίδων, στο σύνολό τους. Ανάλογα μέσα στο Πρότυπο, αυτές έχουν και διαφορετική, κωδική, ονομασία [h1,h2,h3 κλπ] που επιτρέπει τη διαμόρφωσή τους στον σχεδιαστή.
  • Footer [ Footer-outer - post-footer] : Η γενική έννοια footer αναφέρεται στο κάτω μέρος της σελίδας ενός blog/site. Το footer-outer είναι το σύνολο του κάτω μέρους το οποίο μπορεί να περιέχει χώρους για gadget/widget ή όχι, και είναι πάντα κάτω από τον χώρο των άρθρων. Το post-footer είναι το μέρος που βρίσκεται κάτω από την κάθε ανάρτηση και συνήθως περιλαμβάνει τον χώρο των σχολίων, τις ετικέτες και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία θέλει να δώσει ο συγγραφές μετά από κάθε άρθρο του.
  • jump-link : Πρόκειται για την "Μεταπήδηση Κειμένου", αυτό δηλαδή που εμφανίζεται στην αρχική σελίδα ενός blog/site ως "Διαβάστε Περισσότερα", "read more", "continue reading" κλπ. Μπαίνει συνήθως χειροκίνητα όταν ακόμη βρισκόμαστε στον επεξεργαστή των αναρτήσεών μας, όταν γράφουμε δηλαδή τα άρθρα μας. Κάποια πρότυπα το τοποθετούν αυτόματα, ενώ τα χειροποίητα πρότυπα που στηρίζονται σε βασικά πρότυπα του blogger συνήθως δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα. Προτιμότερο είναι να μπαίνει χειροκίνητα, γιατί έτσι επιλέγει ο γράφων την ακριβή τοποθέτησή του. Συνήθως, επιλέγουμε να τοποθετείται αμέσως μετά την πρώτη παράγραφο.
  • sidebar : Το δεξί ή/και αριστερό πλάγιο μενού. Είναι μία στήλη συγκεκριμένου φάρδους που επιτρέπει στους blogger να τοποθετούν βοηθητικούς κώδικες τρίτων που συνήθως παρέχουν λειτουργικότητα κι αλλάζουν την αισθητική ενός blog/site
  • custom theme : Έτσι ονομάζουμε το πρότυπο που έχει υποστεί επεξεργασία ή έχει φτιαχτεί εξ' ολοκλήρου από την αρχή. Μπορεί να βρεθεί έτοιμο (αλλά μία επεξεργασία για να έρθει στα δεδομένα του εκάστοτε blogger πάντα θα χρειάζεται) στο ίντερνετ δωρεάν ή προς αγορά ή να φτιαχτεί κατά παραγγελία. Σας εφιστώ εδώ την προσοχή στα Πρότυπα που βρίσκεται δωρεάν στο ίντερνετ γιατί πολλά από αυτά περιέχουν κακόβουλα λογισμικά
  • Ετικέτες - tags : Εδώ είναι μεγάλο το θέμα μας... Το λάθος των περισσοτέρων blogger είναι πως μπερδεύουν τις Ετικέτες με τις Λέξεις κλειδιά. Όχι. Οι ετικέτες πρέπει να αναφέρονται στα περιεχόμενα του blog/site στο σύνολό του, δηλαδή να προσδιορίζουν ουσιαστικά και περιεκτικά ένα σύνολο των περιεχομένων του blog/site. Φανταστείτε την στήλη περιεχομένων ενός βιβλίου, ενός περιοδικού, ενός καταλόγου. Την κοιτάς και ξέρεις τι θα συναντήσεις μέσα στο έντυπο που κρατάς. Για παράδειγμα : Βλέπεις στα περιεχόμενα Αστρολογία, Βιβλιοπροτάσεις, Αληθινές Ιστορίες, Κινηματογράφος και ξέρεις αμέσως πως θα βρεις ακολουθώντας τον σύνδεσμο που παρέχεται, αυτά ακριβώς που υπονοούν οι λέξεις ή οι φράσεις. Όσο λιγότερες ετικέτες έχει ένα blog τόσο πιο εύκολα προσδιορίζεται το συνολικό περιεχόμενό του, τόσο από τις μηχανές αναζήτησης όσο και από τους αναγνώστες. Επίσης, οι ετικέτες πρέπει να μην υπερβαίνουν τις 2-3 σε κάθε άρθρο, για τον ίδιο λόγο.
  • #Hashtags - λέξεις κλειδιά : Οι λέξεις-κλειδιά βοηθούν στο SEO; Φυσικά! Οι λέξεις-κλειδιά πρέπει να αντικαθιστούν τις ετικέτες; Όχι, για κανένα λόγο! Τις λέξεις-κλειδιά τις χρησιμοποιούμε ως εξής:
- Μέσα στα άρθρα μας, φροντίζοντας να είναι απολύτως σχετικές με την γενική εικόνα αυτού που θέλουμε να μεταφέρουμε στους αναγνώστες μας.
- Κάτω από τα άρθρα, με τη μορφή #hashtag
- Μέσα στο πλαίσιο "Περιγραφή Αναζήτησης" που μας παρέχει ο blogger στο δεξί μενού του επεξεργαστή κειμένου. 

Η τελευταία λύση είναι και η προτιμότερη.

UPDATE!→ Όπως πολύ σωστά επεσήμανε η φίλη Syros2js στο σχόλιό της παρακάτω, ενδέχεται να μην έχετε όλοι στο blog σας την "Περιγραφή Αναζήτησης" όπου προσθέτουμε τις λέξεις-κλειδιά, οπότε και να πρέπει να την προσθέσετε ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Πίνακας Ελέγχου
  2. Ρυθμίσεις
  3. Προτιμήσεις Αναζήτησης → μετα-ετικέτες
  4. Περιγραφή → Ενεργοποίηση


Λοιπόν; Βοήθησα λέτε στο να γίνουν κάποια πράγματα με τα οποία ασχολείστε ως blogger περισσότερο κατανοητά; Αν ναι, μοιραστείτε αυτό το άρθρο κι αφήστε μου ένα σχόλιο. Αν όχι, πολύ ευχαρίστως να απαντήσω στις απορίες σας ;)




This post first appeared on Jajala Majala ‖ Life.Blog.Design, please read the originial post: here

Share the post

ΟΡΟΛΟΓΙΕΣ: ΤΟ ΛΕΞΙΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ BLOGGER!

×

Subscribe to Jajala Majala ‖ Life.blog.design

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×