Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Δικαιοσύνη: Ανεξάρτητη ναι, ανεξέλεγκτη όχι

Τις τελευταίες μέρες έχει ανοίξει η δημόσια συζήτηση σχετικά με το κατά πόσο είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη και αν στέκεται στο πλευρό των πολιτών. Η αρχή έγινε με το Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδας που κατέθεσε στην Επιθεώρηση Δικαστών του Αρείου Πάγου, αναφορές κατά δικαστών, οι οποίοι εξέδιδαν αποφάσεις κατά των δανειοληπτών και υπέρ των τραπεζών, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους το Νόμο.

Μετά τις ενέργειες του Συλλόγου Δανειοληπτών Β. Ελλάδος, σημειώθηκαν απανωτές παρεμβάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι που έκανε δήλωση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι “όταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι τελείως αντίθετες με το περί δικαίου αίσθημα, του μέσου Έλληνα πολίτη, εγώ ως πολίτης έχω το δικαίωμα της κριτικής. Όταν βλέπω φαινόμενα όπου οι δικαστές επιχειρούν ή επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους, που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα, ή όταν επιθυμούν ή επιχειρούν και σπεύδουν προκειμένου να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέση ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ.”

Είχε βέβαια, προηγηθεί η σύγκρουση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου, σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση συγκεκριμένων αποφάσεων. Παράλληλα, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΠΑΜ Δημήτρης Καζάκης κατήγγειλε στο radio1d.gr και την εκπομπή “Εκλεκτικές Συγγένειες” με τον Ανδρέα Σταματόπουλο ότι αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου περιοδεύει όλη την Ελλάδα προκειμένου να πιέζει τους δικαστές να μην εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των δανειοληπτών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επικεφαλής του Κινήματος Δικαιοσύνης Γιάννης Σακκάς, ο οποίος στην ίδια εκπομπή δήλωσε πως δεν είναι τυχαία η αλλαγή στις αποφάσεις των δικαστών, οι οποίοι πλέον εκδίδουν αποφάσεις υπέρ των τραπεζών και όχι υπέρ των δανειοληπτών, παραβιάζοντας στην ουσία το νόμο. Ο κ. Σακκάς προχώρησε περισσότερο και ζήτησε να αποταχθούν από το δικαστικό σώμα όλοι οι δικαστές που βγάζουν αποφάσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τους αυτά που πρέπει.

Δυστυχώς, ενώ όλοι ήξεραν τι επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, κανείς δεν μιλούσε. Μόνο όταν άνοιξε το δημόσιο διάλογο ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος, άρχισαν να γίνονται και άλλες καταγγελίες και κριτική στη Δικαιοσύνη. Όμως τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός Δικαιοσύνης αποδεικνύονται για άλλη μια φορά κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς ο μεν Αλέξης Τσίπρας περιορίζει την κριτική του στη Δικαιοσύνη στο ότι το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικούς κάποιους νόμους της κυβέρνησης, ο δε Σταύρος Κοντονής μιλάει για το γεγονός της δικαστικής καθυστέρησης στην υπόθεση Μαρινάκη. Ακόμα και αν δεχτούμε πως έχουν δίκιο Τσίπρας και Κοντονής, δεν είναι δυνατόν να παραβλέπουν τις κατ’ εξακολούθηση άδικες αποφάσεις που εκδίδουν τα δικαστήρια εις βάρος των 3/4 του ελληνικού λαού που είναι δανειολήπτες και να σιωπούν. Δεν είναι δυνατόν να τους ενδιαφέρει η Δικαιοσύνη μόνο όσον αφορά τα μικροκομματικά συμφέροντα της κυβέρνησης και να μην ζητούν απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα που θέτει ο λαός.

Η αδιαφορία των πολιτικών για τη Δικαιοσύνη που είναι ανεξάρτητη, αλλά όχι ανεξέλεγκτη δημιουργεί ένα κενό, μια έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και Δικαιοσύνης. Προκειμένου, λοιπόν, να ξανακερδίσει η Δικαιοσύνη τη χαμένη εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος έχει ξεκινήσει τις αναφορές κατά των δικαστών που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να κάνουν τα κόμματα και η κυβέρνηση. Η αδράνεια των πολιτικών κομμάτων και της κυβέρνησης ίσως και να εξυπηρετεί αυτήν την κατάσταση, της ανεξέλεγκτης δικαιοσύνης. Αυτή η κατάσταση σταματάει εδώ, καθώς πλέον οι δικαστές θα πρέπει να απαντήσουν για τις άδικες αποφάσεις τους και η Δικαιοσύνη θα ξαναβρεί τη χαμένη της αξιοπρέπεια. Ο Σύλλογος Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Β. Ελλάδος στέλνει το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν μέχρι να αναφέρουν και τον τελευταίο δικαστή που αποφασίζει παράνομα και μέχρι να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαράλαμπος Περβανάς δηλώνει με νόημα προς όλες τις πλευρές: “Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα.”

Share the post

Δικαιοσύνη: Ανεξάρτητη ναι, ανεξέλεγκτη όχι

×

Subscribe to Ειδήσεις, επικαιρότητα νέα από Θεσσαλονίκη – Έναντι News – Radio1d.gr

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×