Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Muzica si "muzica" din Romania



Saituri, bloguri , pareri , critica muzicala , stim ce e prost , stim ce e bun , stim ce ne place , stim ce nu ne place , credem ca suntem lideri de opinie , vrem sa fim formatori de opinie , sau pur si simplu strigam ce nu ne convine. Mai departe nu se intampla nimic. Cainii latra ursul merge, dar parca am uitat sa ascultam si ne place sa ne auzim vorbind, oricum criticand. De FACUT ceva nu face nimeni nimic, in schimb comentam, dam sfaturi, injuram si mai ales facem misto, facem CATERINCA…cel mai iubit sport al poporului roman,intr-un clasament in care nu lipseste smecheria,pacaleala,   egoismul, violenta, prostia.
Cred ca este in gena poporului roman aceasta tendinta in a nu face daca se poate nimic si de a primi totul de-a gata, daca se poate cat mai mult si de cea mai buna calitate. Suntem in stare sa nu facem nimic ptr a obtine ceva,iar daca cineva ne da ceva gratis reusim cu un talent unic sa criticam ceea ce primim ca nefiind bun sau potrivit si oricum ne manifestam nemultumirea pe modelul “muieti is posmagii”…
Suntem intr-o stare de emergenta de mai bine de 2000 de ani. Am fost emergentii ungurilor,mongolilor,polonezilor,rusilor,turcilor,nemtilor,americanilor,francezilor,englezilor fie politic,economic,militar, fie social,cultural si nu in ultimul rand muzical. Totul este de import. Acum ne indreptam catre o societate de tip american,cu ingrediente balcanice si rurale romanesti.De ce sa credem sau sa vrem ca muzica sa fie o exceptie de la aceasta regula?
 Modernizarea poporului roman s-a facut practic de la 1860 si pana undeva aproape de 1940, dupa care, in perioada comunista s-a construit mult si prost, maximum 25 % din ceea ce s-a facut atunci merita sa ramana, din pacate dupa aceea, n-a mai ramas nimic. tot ei comunistii si securistii din perioada aceea sau urmasii lor au demontat si vandut, bucata cu bucata tot ce s-a facut atunci, repet, mai degraba prost decat bine. Dar revin la modernizarea Romaniei din perioada 1870-1939.
Au inceput-o niste tineri ,copii de boieri trimisi in occident la studii,toti luminati la minte si aproape toti francmasoni, a continuat-o un neamt mai mult cu biciul…dupa care,fatalitate,a inceput razboiul. In fine,a urmat experienta comunista in care am fost cobaii simulatorilor de progres global si mondial,dupa care a explodat mamaliga,au murit oameni si unii s-au saturat
sa-l vada doar pe Ceausescu stand in palate si au inceput si ei sa-si construiasca palate profitand de schimbarea de macaz a acelor simulatori care s-au plictisit de jucaria comunista si s-au gandit sa mai castige niste bani vazand iluzii de libertate. Cu ce ne-am ales din toate astea? Cu ceea ce se vede astazi…nici mai mult si nici mai putin. Cei care au fost puternici sunt in continuare puternici, cei care au fost la butoane sunt in continuare la butoane,cei care au fost saraci sunt in continuare saraci si mai ales vor fi saraci si aici nu ma refer doar la saracie materiala sau spirituala. Ce au facut altii? Pai universitatea din Heidelberg este datata,daca nu ma insel de pe la 1200…sa fii trecut vreo…800 de ani? Revolutia industriala a inceput la Manchester si nu la Baicoi. Se intampla pe la 1600. Sa fii trecut vreo 400 de ani? Cum sa nu devii cel mai puternic stat din lume cand in doua, cele mai mari conflagratii cunoscute de istorie la inceput ai stat “cuminte” si ai vandut tuturor combatabtilor de la sireturi pana la bombe ,tancuri si avioane, dupa care vazandu-i pe toti la capatul puterilor ai intervenit alaturi de cine a facut mai frumos si ai inclinat balanta istoriei in primul rand spre sfera intereselor tale, facand dupa aceea jocurile si dictand de pe pozitii de putere…si aici ma refer la marele popor de la apus,caci daca vreme de 50 de ani lumina a venit de la rasarit ptr jumatate de planeta acum lumina vine de la apus de la o doamna incoronata purtand o torta a libertatii conditionate in mana…Citeam candva un articol in cotidianul spaniel El pais care spunea ca dupa 20 de ani de libertate in Romania 63 % din economie este controlata de oameni care inainte de decembrie 1989 au avut legaturi mai mult sau mai putin stranse cu institutia desfiintata si updatata numita securitate.
Va invit la un exercitiu de pseudo-statistica. Jumatate din populatia Romaniei traieste in mediul rural, la tara. Ce muzica se asculta la tara? Se asculta Bach si Beethoven? Se asculta Miles Davis sau John Coltrane? Se asculta Yes sau Pink Floyd? Nu…se asculta folclor mai mult sau mai putin,mult prea putin autentic si manele…doar atat…Mai raman 50% din care cel putin jumatate o reprezinta orasele mici si mijlocii. Ce se asculta la Tandarei,Fieni,Zimnicea,Ramnicu-Sarat,Falticeni sau Fagaras? Aproape acelasi lucru,poate cu un plus de ceva Smiley, Inna, Akcent,  Angela Similea, Hi-Q sau Aurel Tamas. Au ramas 25% din care scoatem iarasi o jumatate insemnand copii pana in 12 ani sau batrani peste 65 de ani. Au ramas orasele mari. Cu populatie romma,cu o gramada de stramutati de la tara de pe vremea industrializarii fortate a lui Ceausescu,cu oameni care,in mare parte nu fac nici o diferenta intre Schonberg si Guta ptr ca muzica inseamna ptr ei una si acelasi lucru in ambele cazuri,adica ceva care gadila urechile in mod placut dupa posibilitati culturale,sociale,educationale, economice etc. iar daca ne mai gandim si la milioanele de romani care au ales sa traiasca sau sa munceasca in lumea larga va intreb ce mai ramane?...concluziile sunt lesne de inteles.
Avem modele? Muzicale,sociale,spirituale? Sunt cumva Cioran,Eliade,Tutea,Brancusi,Enescu, Ionescu si altii de teapa lor cumva, toata ziua la televizor sau la radio? Nu…ii avem insa pe Becali, avem emisiunile lui Maruta si Capatos(ca cica asta vrea poporul) s.a.
Despre ce ne vorbesc televiziunile? Despre cum a dat fiul cu sapa in cap tatalui,despre cum si-a violat tata fetita vreme de 4 ani si are si doi copii cu ea, despre cum niste elevi si-au batut profesoara sau despre cum profesoara a avut o relatie sexual cu un elev care ulterior s a sinucis. Si mai facem un concurs si mai dam niste firmituri pe gratis si mai facem putina caterinca,dupa care mergem la somn ca a doua zi inca de dimineata avem de furat,de mintit, trebuie sa ne descurcam,sa fim primii si la semafor si in general peste tot si nu conteaza daca ii deranjam pe ceilalti...
Alergam dupa bani,respectiv audienta fara nici o minima morala, fara nici o tresarire spirituala sau de constiinta,mai bagam niste arginti in buzunar,ne consideram de succes si ne miram daca mai suntem in stare ca Romania, tarisoara noastra, patrisoara noastra ptr care ne-am da si viata e un wc de servici de la marginea imperiului in care toti ne facem doar nevoile si uitam sa facem curat dupa aceea. Dar ce e mai grav este ca la nivel declarativ suntem toti plini de cele mai bune intentii se spune ca suntem responsabili , ca luptam , ca vom face si vom drege,iar in realitate nimanui nu-I pasa decat de propria piele,de interesele proprii fie ele inferioare sau superioare,iar in rest afisam un adevarat avatar in spatele caruia este un chip schimonosit.
Dar haideti sa ne uitam putin si in staulul artistilor autohtoni. Ce vedem acolo? Pai vedem multe maimute,mai exact babuini. Indragostiti de popularitate, de camera de luat vederi, de petrecerile cu prezente celebre,cat mai celebre, imbracate neaparat cu textile de marca, cu dezinteres total catre zona superioara ca corpului si cu interes crescut cu cat imaginea coboara la nivelul diverselor podoabe daruite generos de bietul Dumnezeu care a hotarat ca daca nu le da prea mult creier macar sa le dea ceva ptr care sa merita sa existe. Apoi avem porci,iar porcii asa cum am vazut si cu alte ocazii isi doresc foarte tare sa conduca ptr ca ei,nu-I asa sunt mai egali decat altii. Porcii au un foarte bun discurs,pacalesc celelalte animale mai slabe de inger,le promit marea cu sarea si de fapt ei nu-si doresc decat o tavaleala in noroiul primordial sau cel mult niste grohaituri pe care evident le ridica la rang de simfonie. Apoi sunt gastele. Ele sunt foarte vizibile si mai ales foarte audibile. Discursul lor incepe iremediabil cu “auzi fata!” sau cu “in puii mei!” si au constiinta maxima inchisa in cutiuta cu machiaje. Mai sunt si multe oi,care daca ciobanii cu batele lor de hertzi ,audienta sau publicitate le spun sa o ia la dreapta ele o iau la dreapta,daca aceiasi ciobani sau altii le spun sa o ia la stanga ele o iau la stanga,ba mai mult,dupa o vreme au senzatia ca a fost chiar ideea lor sa o ia la dreapta sau la stanga si uite cum v-am descries intr-un mod specific romanesc,mioritic chiar,circuitul hitului in natura…
Trebuie sa recunosc insa ca mai sunt si ceva lei sau cai de rasa insa ori sunt rapciogosi ori sunt foarte batrani si la propriu si la figurat. Toata aceasta fauna destul de pestrita si destul de meschina are insa un principiu comun. Nepasarea,adica egoismul,apararea propriei piele,ignoranta si dezinteresul. Se inlocuieste “arderea” artistic de pe scena cu “frecarea” nurilor din dotare.
Se inlocuieste filozofia unor texte cu interjectii si strigaturi mai aproape de campii decat de scena. Cu cat e mai simplu cu atat e mai bine. Ce ma priveste pe mine ca indobitocesc si mai rau oile care ma asculta?
Se inlocuieste notiunea de dragoste cu aceea de sex. Preferam sa ne dezbracam decat sa cantam. Cu cat mai multa electronica si calculatoare cu atat mai putina muzica si emotie.
Din pacate traim intr-o tara care are un destin greu de suportat. S-a furat si se fura...din pacate se va mai fura. De aici saracia , de aici prostia , de aici manipularea si lipsa modelelor de calitate. De aici morala si respectul aflate la minus infinit. In acest context muzica devine "muzica" iar artistul devine orice altceva sau isi construieste o realitate paralela...sau emigreaza.


This post first appeared on Parerea Mea, please read the originial post: here

Share the post

Muzica si "muzica" din Romania

×

Subscribe to Parerea Mea

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×