Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

#Medw17: De 4 fascinerendste stellingen

Wanneer ik gisteren Mijn twitter opende stootte ik tweet per tweet op éénzelfde hashtag: #Medw17. Iets gemist! Spijtig genoeg te laat om nog in te schrijven maar dankzij de goed georganiseerde tweetchat kon je met veel gemak alles volgen vanuit je sofa.
Eén minpuntje? van mijn groot netwerk vrijwel geen enkele patiënt die op de hoogte was; misschien volgend jaar wat meer patiënten betrekken?
Voor de rest: top georganiseerd en geweldige onderwerpen!

Een volledige dag samenvatten in één  blog gaat niet, daarom 4 stellingen die me fascineerde. Drie conclusies staan in het groen omdat ik ze top vindt, eentje in het rood.

  • “Verplichting om je in te schrijven bij een huisarts. Net als leerplicht een gezondheidsplicht”  @LievenAnnemans

Ik studeer health sciences in Nederland. De huisarts is er een gatekeeper. Je dient steeds naar huisarts te gaan vooraleer een specialist te kunnen bezoeken. Kritiek op dit systeem is dat de specialistische zorg minder bereikbaar is. Al bij al denk ik dat het goed is de huisarts verplicht te maken. Huisarts kan als casemanager gaan functioneren. Dit maakt de zorg effectiever en efficiënter voor zowel patiënt als zorgverlener. Echter is er een voorwaarde aan dit systeem. De huisarts dient enorm veel kennis te hebben om een correcte doorverwijzing te kunnen doen. Reden? Een verkeerde doorverwijzing kan in sommige gevallen voor een verkeerde diagnose zorgen want vervolgens leidt tot adverse events. Als patiënt met type 1 diabetes heb ik mijn huisarts mijn type diabetes moeten uitleggen. Steeds is het duidelijk dat ik als patiënt van veel op de hoogte moet zijn zodat geen dingen over het hoofd worden gezien. Een andere opleiding huisartsgeneeskunde is dus nodig wanneer we dit in België willen doorvoeren.

Conclusie: Uit praktijkervaring is het me duidelijk dat veel behandelingen en hun impact niet voldoende begrepen zijn in het geval je een chronische ziekte hebt en dan een zorgvraag. Idee is wel goed. Aanpassing opleiding huisartsgeneeskunde is cruciaal voor slagen van dit concept. 

  • “We moeten ons sociaal model kwaliteitsvol en toegankelijk houden en daarbij de patiënt centraal stellen.” @Maggie_DeBlock

Deze uitspraak vind ik ironisch. Constant wordt er gezegd(!) dat de patiënt centraal staat maar nooit zie je De Block een debat voeren mét patiënten. De patient staat dus centraal maar dan zonder de patiënt. Klopt niet echt. Als patiënt zelf heb ik steeds goede hoop gehad in haar beleid maar ik moet toegeven dat er van “de patient centraal” niet veel meer overblijft. Mijn noden worden niet beantwoord en mijn gezondheid gaat erop achteruit. Voorbeeld: elke persoon met type 1 diabetes kon vroeger relatief onbeperkt zijn bloedglucose meten. Nu krijg ik 5 teststrips per dag. Onmogelijke verwachtingen van deze regering…Wanneer ik een perfect dag heb(wat nooit gebeurt) zou ik al 5x moeten checken. Wanneer ik dan hypo’s en/of hypers heb kan ik per strip zelf betalen. MAW niet functioneel zijn(wat maatschappij ook geld kost) of zelf betalen. En dan een suikertaks die ervoor zorgt dat ik per cola nog extra geld betaal. Die snelle suikers heb ik nodig om te overleven. Dat is geen genotsmiddel waarvan gebruik afgestraft moet worden dmv taxatie!

Conclusie: Best nog veel werk om de patiënt centraal te plaatsen. Lees mijn stuk voor British Medical Journal over hoe ik een patiënt centraal beleid functioneel zie worden. 

  • “Patiënt die betrokken is gaat efficiënter mee in de eigen zorg” @eeckman

Ok, deze klonk als muziek in de oren! In mijn blog voor BMJ heb ik samen met Paul Buchanan dit ook aangehaald.

Actie gevraagd: Mijn vraag aan de organisatie van Medische Wereld is het mogelijk om meer patiënten te betrekken komende jaren?

  • “Arts in nood: élke arts verzuipt momenteel letterlijk in ‘de administratie'” @kpermen

Dit is geen geheim meer en toch blijven we, HCP en patiënten, aan de alarmbel trekken. Een systeemfout?  In Februari schreef ik een stuk in Knack met de oproep meer de nadruk te leggen op interpersoonlijke aspecten van de zorg ipv de administratie.

Conclusie: Patiënten noch artsen worden beter van de administratie. En dit wordt steeds meer duidelijk. 




This post first appeared on Just Simply Put, please read the originial post: here

Share the post

#Medw17: De 4 fascinerendste stellingen

×

Subscribe to Just Simply Put

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×