Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

İçerik Pazarlama Nedir?

Makale İçeriği

İçerik pazarlama

Mevcut müşterileriniz, potansiyel müşterileriniz ve hedef kitleniz işletmenizden değerli içerikler istiyor. Diğer yandan bu içeriğin okuyuculara rahatsız edici ve yapay olmaktan çok doğal ve organik hissettirecek şekilde ulaşması gerekiyor. İçerik pazarlaması, işletmelerin bunu yapmasına yardımcı olur ve hedef pazarlarınızın ilgisini çekme, onlarla etkileşim kurma ve onları memnun etme sürecini tanımlar.

Dijital içerik pazarlamasına odaklanarak bunu yapabilirsiniz ve akabinde dönüşümleri ve marka bilinirliğini artırabilir, geliri artırabilir, kendinizi bir sektör lideri olarak konumlandırabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz!

İçerik pazarlama, ister yeni bir strateji oluşturmaya başlıyor olun, ister mevcut stratejinizi yeniliyor olun sürecinizi yeniden değerlendirmek ve hedef kitlenizin istediği içeriği oluşturmak ve paylaşmak için yeni yollar keşfetmenize yardımcı olacaktır. Gelişmiş bir ijital içerik pazarlama stratejisi için bir SEO ajansı ile çalışmanız faydanıza olacaktır. Content marketing içeriğimizi inceleyin ve yapmanız gerekenleri öğrenin!

İçerik pazarlaması nedir?

İçerik pazarlaması aslında aklınıza gelen her şeydir. Dijital içerik pazarlama; içeriği sosyal medya, bloglar, web siteleri, podcast’ler, uygulamalar; content marketing ise bunlar dahil olmak üzere ek olarak basın bültenleri, basılı yayınlar ve daha fazlası gibi kanallar aracılığıyla planlama, oluşturma, dağıtma, paylaşma ve yayınlama sürecidir. Burada asıl amacımız hedef kitlenize ulaşmak ve marka bilinirliğini, satışları, etkileşimi ve bağlılığı artırmaktır.

İçerik pazarlaması neden önemlidir?

Content marketing neden bu denli önemlidir gelin birlikte inceleyelim:

  • Potansiyel müşterilerinizi sunduğunuz ürün ve hizmetler hakkında bilgilendirirsiniz
  • Dönüşümleri artırın
  • Müşterileriniz ve işletmeniz arasında sadakatin artmasıyla sonuçlanan ilişkiler kurarsınız,
  • Hedef kitlenize ürünlerinizin ve hizmetlerinizin dijital içerik pazarlaması ile ilgili sorunları nasıl çözdüğünü gösterirsiniz,
  • Markanızın etrafında bir topluluk duygusu yaratırsınız ve sadık kullanıcılar elde edersiniz.

İçerik Pazarlama Türleri

Content marketing türlerini gelin birlikte inceleyelim:

1. Çevrimiçi İçerik Pazarlaması

Online content marketing, online olarak yayınlanan herhangi bir materyale karşılık gelir. Spesifik olarak web sayfalarınız birer içeriktir. İyi kurgulanmış bir dijital içerik pazarlaması ile SERP’lerde üst konumlarda sıralanabilir, doğru anda doğru kullanıcıların önüne çıkabilirsiniz.

2. Sosyal Medya İçerik Pazarlaması

Sosyal medyanın aktif global 4,2 milyar kullanıcısı olduğunu göz önünde bulundurursak dijital içerik pazarlamasının neden bu kadar ses getirdiğini anlayabiliriz. Çeşitli sosyal medya kanalları ve bu kanalların kullanıcı kitlelerine dair yaklaşımlar bizi farklı içerik türlerine götürüyor.

3. İnfografik İçerik Pazarlaması

Bilgi grafikleri de diyebileceğimiz infografikler; içeriği, bilgileri ve verileri anlaşılması kolay bir grafik biçiminde görüntülememize yardımcı olur. Basit ve kısa ifadeler ile net görsellerden oluşan infografikler, içeriğinizi etkili bir şekilde aktarmanın en kolay yoludur. Eğitici ve karmaşık bir konuyu tüm okuyucuların anlayabilmesi için ayrıştırmaya çalışıyorsanız tercih edeceğiniz en mantıklı yol infografik kullanmaktır.

4. Blog İçerik Pazarlaması

Dijital içerik pazarlaması içinde ele alınan bu bloglar, güçlü içerik türleridir ve yaratıcılığa alan tanırlar. Bir blog sayesinde bağlantılar aracılığıyla diğer dahili ve harici içeriği ve blog makalelerini tanıtma, sosyal paylaşım düğmeleri ekleme ve ürün bilgilerini dahil etme gibi birçok şeyi yapabilirsiniz.

5. Podcast İçerik Pazarlaması

Spotify ve Apple Podcasts gibi platformlarda 60 milyondan fazla kullanıcı aktif olarak podcast dinliyor. Bu nedenle birçok işletme ve medya kuruluşu kendi podcast’lerini oluşturmaya ve paylaşmaya başladı.Bu podcastlerin bilinirlik kazanmasında ise dijital içerik pazarlaması aktif rol oynuyor.

Podcast’ler herhangi bir konu hakkında olabileceğinden yaratıcılığa çok fazla alan tanıyor.

6. Video İçerik Pazarlaması

İnternet tüketicilerinin %73’ü bir markanın ürünü veya hizmeti hakkında video aracılığıyla bilgi almayı tercih ediyor. Ek olarak video content marketing, dönüşümleri artırabilir, yatırım getirisini artırabilir ve hedef kitle üyeleriyle ilişkiler kurmanıza yardımcı olabilir. Çünkü video içerikler kullanıcılara daha samimi ve etkileşimli bir içerik ortamı sunuyor. Video içeriğinizi sosyal medya platformlarınızda ve web sitelerinizde paylaşabilirsiniz.

7. Ücretli Reklam İçeriği Pazarlaması

Ücretli reklamlar, geniş bir kitleye ulaşmanıza yardımcı olabilir ve görünmek istediğiniz her alanda web sitenizi, ürün ve hizmetlerinizi konumlandırmanıza olanak tanır. Ücretli reklamlar, gelen pazarlamayla birlikte kullanıldığında çok daha fazla faydalıdır.

İçerik Pazarlama Örnekleri

1. Instagram İçerik Pazarlama Örneği

Dijital içerik pazarlamasında birçok Instagram hesabı çeşitli markalara bağlıdır ve logolar, renk paletleri, içerik türü gibi etkenler o gönderinin o markaya ait olduğunu anlamamıza yardımcı olur. Üzerinde hamburger fotoğrafı bulunan ve turuncu ile kırmızı renklerden oluşan bir gönderinin Burger King’e ait olduğunu anlamamız bu konuya bir örnektir.

2. İnfografik İçerik Pazarlama Örneği

İnfografik içerikler markalara uygun ve iyi kurgulanmış olmalıdır ki okuyup yorumlamak kolay olsun. Bu içerikler, hedef kitleye pazara nasıl erişebileceklerini ve onu kullanmaya nasıl başlayabileceklerine dair değerli iç görüler sunar.

3. Blog İçeriği Pazarlama Örneği

Dijital içerik pazarlamasında önemli bi yere sahip olan bloglar, okuyuculara araştırdıkları konular hakkında pek çok bilgi sağlar. Örneğin dijital imzanızı oluşturabileceğiniz bir firma ile anlaşmak istiyorsunuz fakat aklınızda soru işaretleri var diyelim, dijital imza hizmeti sağlayan bu firmanın okuyucuların ilgisini aktif tutmak ve yeni müşteriler elde etmek için bu tarz içeriklere yer vermesi gerekmektedir.

4. Podcast İçerik Pazarlama Örneği

Podcastler markaya uygun olmalıdır ve insanların ilgisini cezbetmelidir. Bu anlamda birçok firma, content marketing stratejisi olarak geleneksel yöntemlerin dışına çıkarak podcast pazarlama yönetime yöneliyor.

5. Video İçerik Pazarlama Örneği

Markalar, vizyon ve misyonlarını videolar ile ifade edebililer. Üstelik videolar, kullanıcıları harekete geçirme konusunda son derece başarılıdır.

6. Ücretli Reklam İçeriği Pazarlama Örneği

Sponsorlu reklamlar ya da içerik reklamları, hedef kitle üyelerini web sitelere çekmek ve umarım onları potansiyel müşterilere dönüştürmek için bazı ürünlerinin yanı sıra ücretsiz gönderim ve iade politikalarıyla ilgili ayrıntıları içerir.

7. Twitter İçerik Pazarlama Örneği

Birçok firma ürün ve hizmetleri pazarlamak ve müşteriler, hedef kitle, sektör liderleri ve uzmanları arasında bir topluluk oluşturmak için Twitter’ı kullanıyor.

Firmalar, Twitter’da ürün bilgilerini, sektör bilgilerini ve ipuçları ile orijinal araştırmaları paylaşıyor.

8. TikTok İçerik Pazarlama Örneği

TikTok dijital içerik pazarlamasına vereceğimiz en güzel örnek Duolingo’nun TikTok hesabı olacaktır. Duolingo, Z jenerasyonuna hitap eden eğlenceli video ve yorumları ile binlere takipçi kazanarak son günlerde TikTok pazarlamasında adını tarihw yazdırdı.

9. Viral İçerik Pazarlama Örneği

En poüler  viral içerik pazarlama örneği, bir TikTok videosundan doğdu. Nathan Apodaca isimli kullanıcı, orijinal TikTok videosunda kaykay yaparken Ocean Spray kızılcık suyunu içiyor ve Fleetwood Mac’in “Dreams” şarkısını dinliyordu.

Viral video sonucunda TikTok, Apodaca’nın videosunun bir bölümünü, Ocean Spray ise Apodaca’yı reklamlarında kullandı. Ocean Spray satışlarda ve marka bilinirliğinde bir artış gördü, Fleetwood Mac’in “Dreams”i iTunes’da bir numara oldu ve kızılcık suyu satın alan ve Apodaca’nın orijinal videosunu yeniden oluşturan diğer TikTok kullanıcıları tarafından yayınlanan binlerce video meydana geldi.

İçerik Pazarlama Stratejisi

1. SMART hedefleri belirleyin.

Content marketing stratejinizin ilk kısmı gerçekten de “Akıllı” hedefler belirlemektir. Bun hedefler işletmenize özel olmalıdır.

Bazı örnekler aşağıdaki gibidir:

  • Marka bilinirliğini geliştirme
  • Geliri artırma
  • Dönüşümleri artırma
  • Marka sadakatini geliştirme
  • Müşteri katılımını artırma
  • Olası müşteriler ve güven oluşturma
  • Stratejik ortakların ilgisini çekme.

2. KPI’larınızı belirleyin.

SMART hedefleriniz için temel performans göstergelerini (KPI) ayarlayın. KPI’lar, hedefinize göre gerçek performansınızı ölçmek için kullanabileceğiniz ölçülebilir veri noktalarıdır. Bunlar marka bilinirliği, dönüşümler, sadakat, müşteri katılımı, güven ve stratejik ortaklar gibi bileşenlerden oluşur.

3. İçeriğin türüne karar verin.

İçerik türünüze karar vererek kullanıcılara hangi noktalarda nasıl içerikler sunacağınızı belirleyebilirsiniz. Burada, kullanıcıların sizin hizmetinizden beklentisi ve zorlukların üstesinden gelmeleri için hangi ürün ve hizmetlere ihtiyaç duydukları önemlidir.

4. İçerik kanallarınızı seçin.

İçerik türünüze uygun içerik kanalları belirlemelisiniz. Instagram görselin, Twitter içeriğin, LinkedIn ise profesyonelliğin önde olduğu bir platformdur. İçeriklerinizi yayınlarken bu kanalları iyice gözden geçirmenizi öneririz.

5. Bir bütçe belirleyin.

Bütçenizi belirleyin ve oluşturduğunuz içeriğin türünü ve bu içeriği hangi kanallarda pazarladığınızı düşünün.

Ardından, bütçenizi belirlemek için kendinize aşağıdaki soruları sorun:

  • İçeriği oluşturmak için herhangi bir yazılım veya teknoloji satın almanız gerekiyor mu?
  • Herhangi bir içerik pazarlamacısı veya tasarımcısı tutmanız gerekiyor mu?
  • Reklam alanı için ödeme yapmanız gerekiyor mu?
  • Özel içerik türünüzü geliştirmek veya ölçmek için belirli araçlara veya kaynaklara erişmeniz mi gerekiyor?

6. İçeriği oluşturun ve yayın.

Son bir adımınız kaldı, o da içeriği oluşturmak ve yayına almak! Elbette markanızın aktif bir profil çizmesi gerektiğini ve içerik paylaşımlarının belirli bir zaman çizelgesi içerisinde yapılması gerektiğini unutmayın.

7. Sonuçları analiz edin ve ölçün.

Son olarak, içerik pazarlama çalışmalarınızı geliştirmek ve daha fazla hedef kitleye ulaşmak için gerekli değişiklikleri yapabilmek adına sonuçlarınızı analiz edin ve ölçün.

İçerik pazarlama stratejinizin başarısını belirlemek için SMART hedeflerinize ve KPI’larınıza bakın. Hedeflerinize ve KPI’larınıza ulaştınız mı? Onlara ulaşmaya yakın mıydınız yoksa tahminlerinizin dışında mıydınız? Bu soruları cevaplandırın.

Etkili İçerik Pazarlamasının Özellikleri

1. Ürün tekliflerinizin ötesinde değer sağlar.

Dijital içerik pazarlaması, müşterilerin en acil ihtiyaçlarına çözüm sağlayan içerikler oluşturmaktır. Ürününüz bir çözüm olabilir, ancak açık bir şekilde bir ürün sayfası yazmıyorsanız yalnızca anlamlı oldukları takdirde ürün açıklamalarını dahil etmelisiniz. Yani bir kozmetik markasıysanız ve iki farklı kremi kıyaslıyorsanız basitçe ürünlerinden farklarından ve etkilerinden bahsedebilirsiniz.

2. Okuyucuların özel satın alma yolculuğu aşamasını hedefler.

Değer sağlamak ve müşterinin ihtiyaçlarına cevap vermek işinizin sadece bir parçasıdır. Genel olarak, satın almanın üç aşaması vardır: Farkındalık, değerlendirme ve karar. Farkındalık aşamasında alıcılar hala sorunlarını araştırıyorlar. Değerlendirme aşamasında çözümleri araştırıyorlar ve karar aşamasında, bir çözüm seçmek üzereler.

Eğer bir “X nedir?” sayfası yayınlıyorsanız o makaleyi okuyan kişi muhtemelen satın alma kararını henüz vermemiştir.

Diğer yandan bir ürün sayfası yazıyorsanız, o sayfayı ziyaret eden okuyucu zaten potansiyel ürünleri araştırmış ve olası bir satın alma kararında zaten sizi bulmuştur. Bu, ürününüzü her fırsatta tanıtmanız, değer teklifinizi yinelemeniz ve kendinizi rekabette farklılaştırmanız gerektiği anlamına gelir. Ürünlerinizin en değerli özelliklerinden işte tam da burada bahsetmelisiniz.

3. Tutarlı bir marka sesi ve imajı sergiler.

Bir blog gönderisi ya da bir web sayfası fark etmez, ziyaretçileriniz içeriğinizi tükettikten hemen sonra kim olduğunuzu söyleyebilmelidir. Markanız, on farklı telden çalan bir içerik anlayışına ya da görsel tasarıma sahip olmamalıdır. (Öyle olsa bile!)

Bu nedenle hem bir iletişim dili hem de bir marka stili oluşturmak çok önemlidir.

4. Doğru zamanda hazırlanır ve ilgi çekicidir.

Müşterinizin yıl boyunca davranış ve harcama modellerini biliyorsanız bundan yararlanmak çok önemlidir. Onları doğru zamanda yakalayan ve acil ihtiyaçlarını karşılayan blog gönderileri ve teklifler yayınlayın. Daha sonra benzer içerikler yayınlayan şirketlerin muhtemelen önünde olacaksınız ve çoğu zaman burada bir müşteriyi kazanmak için ihtiyacınız olan tek şey bunu ilk yapan kişi olmak.

En İyi İçerik Pazarlama Kaynakları

  • Nasıl etkili bir içerik pazarlamacısı olunacağına dair ücretsiz eğitime ulaşmak için HubSpot Academy
  • İçerik pazarlama stratejinizi yukarı taşımak için HubSpot’un Free Content Creation Resources.
  • Bugün mevcut olan en iyi içerik pazarlama çevrimiçi eğitim, baskı ve etkinliklerinden bazılarına erişim için Content Marketing Institute
  • Sektör uzmanlarından içerik pazarlaması, trendler, stratejiler ve ipuçları hakkında blog makaleleri
  • İçerik pazarlama stratejinize ilham vermek için This Old Marketing
  • İçerik pazarlaması gibi geniş kapsamlı konulardaki eğilimleri ve dijital içerik pazarlamasındaki niş konuları aramanıza olanak tanıyan Google Trends
  • İçerik pazarlaması ve belirli dijital içerik pazarlama stratejileri hakkında e-kitaplar ve vaka çalışmaları
  • Statista gibi saygın bir veritabanı kaynağından en son içerik pazarlama istatistikleri
  • Canva gibi kullanımı kolay görsel içerik ve tasarım yazılımları
  • İçerik pazarlama stratejinizi planlamak ve düzenlemek için Trello veya Asana gibi ücretsiz veya ücretli içerik ve proje yönetimi araçları
  • İlgili trendleri tartışmak, birbirinizin sorularını yanıtlamak ve geri bildirim sağlamak veya istemek için sektörünüzdekilerle bağlantı kurabileceğiniz Twitter veya LinkedIn gibi platformlardaki ağınız

LinkedIn’de Takip Edilecek 3 Pazarlamacı

1. Luvvie Ajayi Jones

Luvvie Ajayi Jones çok satan bir yazar, dijital stratejist, podcast sunucusu ve konuşmacıdır. Pazarlama, iletişim ve yeni medya alanındaki deneyimleri ve geçmişiyle mizahı birleştirmesiyle tanınır. Kültür, özgünlük, liderlik, içerik, pazarlama stratejisi ve daha fazlası hakkında düşünüyo olsanız da, onun içerik pazarlama stratejisi ve LinkedIn’i size ilham verecektir!

2. Zontee Hou

Zontee Hou bir dijital pazarlamacı ve stratejist, konuşmacı ve danışmandır. Kendi benzersiz hedefleri ve hedef kitleleri için işe yarayan etkili pazarlama stratejileri oluşturmalarına yardımcı olmak için şirketlerle birlikte çalışır. Hou, LinkedIn profilinde içerik pazarlaması, sosyal medya pazarlaması, pazarlama analitiği ve dijital pazarlama konusundaki uzmanlığını paylaşıyor.

3. A. Lee Judge

  1. Lee Judge, Content Monsta’nın kurucu ortağı ve dijital pazarlama stratejistidir. Aynı zamanda bir podcast ve video yapımcısı ve konuşmacıdır. LinkedIn profilinde potansiyel müşteri yaratma, sosyal medya pazarlaması, pazarlama analitiği ve verilerinin nasıl uygulanacağı, dijital deneyimler, çok kanallı pazarlama, satış ve pazarlama uyumunun önemi ve daha fazlasıyla ilgili çok çeşitli konuları ele alıyor.

Twitter’da Takip Edilecek 3 Pazarlamacı

1. Ann Handley

MarketingProfs’ta İçerik Başkanı olan Ann Handley, çok satan bir yazar ve konuşmacıdır. İşletmelerin öğrenebileceği ve uygulayabileceği pazarlama konusunda eğitim ve öğretim sağlar. Şirketlere içerik pazarlaması, hikaye anlatımı, içerik pazarlama, potansiyel müşteri yaratma ve markalaşma konularında yüz yüze ve sanal eğitimler vermekte.

2. Neil Patel

Neil Patel çok satan bir yazar, pazarlama uzmanı, konuşmacı, web sitesi ve SEO danışmanıdır. İçerik ve dijital pazarlamada bir düşünce lideri ve endüstri uzmanıdır. Twitter sayfası, eğitimleri ve hizmetleri, sektör trendleri, pazarlama stratejisi ipuçları ve kaynakları ve takipçilerin ve diğer sektör uzmanlarının ilgisini çekmeyi amaçlayan sorular ve sohbet konuları hakkında bilgiler içerir.

3. Guy Kawasaki

Guy Kawasaki bir pazarlama stratejisti, yazar, girişimci, risk sermayedarı, podcast sunucusu ve Canva’nın baş kurucularındandır. Kawasaki, Twitter hesabında takipçilerine düşündürücü iş soruları sormanın yanı sıra yeni podcast bölümleri, sektör trendleri, pazarlama stratejisi ipuçları ve deneyimlerine dayalı içgörüler hakkında bağlantılar ve bilgiler sağlıyor.

İçerik Pazarlama ile Hedef Kitlenizi Etkileyin

Etkili içerik pazarlaması ile hedef kitlenize ulaşabilir, dönüşümleri artırabilirsiniz. Yukarıdaki adımları izleyin ve uzmanların size ilham olmasına izin verin! Alanında yetkin bir SEO uzmanı ile çalışmaya başlayın ve içerik stratejilerinizi şahlandırın.



This post first appeared on Ä°ÅŸ Adresim, please read the originial post: here

Share the post

İçerik Pazarlama Nedir?

×

Subscribe to Ä°ÅŸ Adresim

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×