Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Världens mest sålda böcker – topp 10-listan!

Att det har sålts miljarder böcker genom åren (från stentavlorna och framåt!) är solklart. Men, vilken är världens mest sålda bok? Och vilket verk kommer på andra plats?

Du kan nog räkna ut att Bibeln är ohotad etta på topplistan över världens mest sålda böcker. Den har sålts i flera miljarder exemplar sedan den kom till. Övriga topptitlar inkluderar flera från JRR Tolkien och J K Rowling.

Men, nog med teasers – här är topp 10 på världens mest sålda böcker genom alla tider!

Innehåll

1 Bibeln

Den kristna trons ramverk, Nya testamentet, och Gamla testamentet, som är central för både kristendomen, judendomen och islam, är en bästsäljare av rang och definitivt en av världens mest sålda böcker.

Det finns såklart ingen exakt siffra på hur många biblar som har sålts genom åren, men i Guinness Rekordbok från 1995 går det att läsa att antalet nog är över 5 miljarder. Då är det både ”hela” Bibeln och bara Nya testamentet som räknas.
Best-selling book | Guinness World Records

2 A Tale of Two Cities

I Sverige är Charles Dickens storverk A Tale of Two Cities kanske inte så känd, men det är den i hela den engelskspråkiga världen. Sagan, som kretsar kring den franska revolutionen, kom i 1859 i form av olika avsnitt. Det var ett sätt att publicera som var vanligt på den tiden. Du kan tänka dig att du prenumererade på kapitel efter kapitel. Tydligen ett utmärkt sätt att ta sig in på listan över världens mest sålda böcker genom åren.

3 Le Petit Prince

På plats nummer tre på topplistan över de mest sålda böckerna i världen hamnar faktiskt en barnbok! Det är Den lille prinsen av Antoine de Saint-Exupéry som tar bronsplatsen. Sagan handlar visserligen om en liten pojke, men den handlar också om mänskligheten i stort. Det sägs att boken är den näst mest översatta i världen näst Bibeln.

Finns det någon svensk bok som har sålt i miljoner exemplar?

Den mest sålda svenska boken är Män som har kvinnor av Stieg Larsson. Den släpptes 2005 och har sålts i omkring 30 miljoner exemplar. Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren och Millennium (Stieg Larsson igen) är andra kioskvältare.

4 Harry Potter och den Vises Sten

Nummer ett i den långa serien av böcker om Harry Potter och hans vänner intar fjärdeplatsen på världens mest sålda böcker genom tiderna. Boken, med den svenska titeln Harry Potter och den Vises sten, sägs ha sålts i över 120 miljoner exemplar och den går fortfarande som smör i och med att nya generationer hittar på J K Rowlings historier.

5 And Then There Were None

Agatha Christie har förmodligen sålt upp emot en miljard böcker sammanlagt genom åren. Den av hennes deckarmysterier som har sålt bäst är And Then There Were None. Hur många exemplar? Omkring 100 miljoner sålda! Det räcker till en femteplats på topplistan på världens mest sålda böcker!

6 Dream of the Red Chamber

Den äldsta boken (förutom Bibeln) på topp 10 och kanske också topp 100 över de mest populära böckerna genom världshistorien, är kinesisk. Den kom ut 1791 för första gången och den är en episk berättelse om en familj i Kina på 1700-talet.

På hur många språk finns Bibeln?

Den internationella föreningen United Bible Societies beräknar att Bibeln, hela eller delar av den, finns på över 3400 språk.

7 The Hobbit

Enligt Wikipedia är Tolkiens The Hobbit från 1937 nummer sju på listan över världens mest sålda böcker. Den här fantasy- och äventyrsromanen har alltså sålt i fler exemplar än någon av böckerna i Sagan om Ringen-trilogin. Trilogin som helhet har dock sålts i fler ex.

8 Häxan och Lejonet

Det är något med fantasy, mysterier och drömmar som fascinerar och leder till miljoner sålda böcker. På god åttonde plats kommer C S Lewis historia om Häxan och Lejonet som utspelar sig i det mytomspunna landet Narnia. Även de andra böckerna i serien har sålts i miljoner exemplar genom åren.

När kom pocketboken?

Pocketboken, som numera är nummer ett framför den inbundna boken, lanserades på 1930-talet som ett billigare och enklare alternativ för att nå fler läsare.

9 Da Vinci-koden

Dan Browns Da Vinci-koden slog ner som en bomb 2003. Den lämnade ingen oberörd och det blev en hel del rabalder kring innehållet. Som mystisk thriller och deckare lockar den miljoner läsare världen över och enligt uppgift har den sålts i över 80 miljoner exemplar. De andra böckerna om Mr Langdon har också sålt riktigt bra så totalt tillhör Dan Brown en av världens mest sålda författare.

10 Harry Potter och Hemligheternas Kammare

J K Rowlings andra bok i serien om Harry Potter, den med undertiteln Hemligheternas kammare, har sålt i nästan 77 miljoner exemplar världen över. Eftersom den lille trollkarlen och hans vänner fortsätter att vara populär kommer boken säkerligen spränga 80-miljonersvallen inom kort.

Världens mest sålda böcker – Sammanfattning

Hur många av böckerna på topplistan över världens mest sålda böcker genom tiderna har du läst? Du har i alla fall med säkerhet ganska bra koll på vad böckerna handlar om, kanske genom de filmer som de är bakgrund till. Visst är det fascinerande hur vissa böcker kan säljas i ett sådant enormt antal och då är inte lån från vänner och lån från bibliotek inräknade!

Uppgifterna är i stort hämtade från Wikipedia om inget annat anges.This post first appeared on Web Magazine With Articles About Travel, Top Lists And Games, please read the originial post: here

Share the post

Världens mest sålda böcker – topp 10-listan!

×

Subscribe to Web Magazine With Articles About Travel, Top Lists And Games

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×