Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

De ce se schimba ora toamna si primavara

De două ori pe an, România își modifică ora, probabil deja știți asta și ne pregătim să o facem încă o dată, în ultima duminică a acestei luni.

Deși această practică este acum familiară pentru majoritatea dintre noi, puțini se opresc să reflecteze asupra motivului real din spatele acestui fenomen. Schimbarea orei înainte primăvara și înapoi toamna are rădăcini adânci în istorie și motive practice.

Istoricul schimbării orei

Primul care a sugerat o astfel de schimbare a fost Benjamin Franklin în 1784. Ideea a fost pusă în practică abia în timpul Primului Război Mondial, când unele țări au încercat să economisească cărbune prin extinderea orelor de lumină naturală.

După ce războiul s-a încheiat, unele țări au păstrat practica, în timp ce altele au renunțat la ea.

Unul dintre principalele argumente în favoarea schimbării orei este economisirea energiei. Se presupune că oamenii vor folosi mai puțină iluminare și încălzire, reducând astfel consumul de energie.

De ce se schimba ora toamna si primavara? – Impactul asupra corpului uman

Schimbarea orei are și efecte asupra ritmului circadian al oamenilor. Acesta este ritmul natural al corpului care reglează somnul și trezirea. Deși schimbarea orei are scopul de a se alinia cu ciclul natural al luminii solare, ajustarea la aceasta poate dura câteva zile pentru unii oameni.

De ce înainte primăvară și înapoi toamna? Simplu spus, ideea este de a beneficia cât mai mult de lumina zilei. Primăvara, când zilele încep să se alungească, dăm ceasurile înainte pentru a avea mai multă lumină seara.

În schimb, toamna, când zilele se scurtează, dăm ceasurile înapoi pentru a avea mai multă lumină dimineața.

Exista și o veste bună pentru somnorosi, dormim cel mai mult când trecem la ora de iarnă, in noaptea respectivă, sambată spre duminică.

Comisia Europeană a avansat o propunere pentru a pune capăt practicii de ajustare sezonieră a orei. Deși fiecare stat membru va avea posibilitatea de a decide asupra orei standard, conform acestei propuneri, ora aleasă ar rămâne constantă pe tot parcursul anului.

Potrivit Comisiei, motivele originale legate de economisirea energiei, care au stat la baza schimbării orei, nu mai sunt relevante.

Această recomandare a fost formulată pe baza feedback-ului primit în urma unei consultări publice din 2018 și vine ca răspuns la întrebări adresate de cetățenii UE, de Parlamentul European și de un crescut număr de țări membre care se gandesc la păstrarea acestei practici.



This post first appeared on Stiri Din Brasov, please read the originial post: here

Share the post

De ce se schimba ora toamna si primavara

×

Subscribe to Stiri Din Brasov

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×