Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Προς Κορινθίους Β' επιστολή Παύλου (δ' 6-15) - Απόδοση και Ερμηνεία


Απόδοση στη νεοελληνική

Αδερφοί μου, ο Θεός που είπε να λάμψει το φως από το σκοτάδι, έλαμψε και μέσα μας για να φέρει στο φως τη γνώση της δόξας του Θεού στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού.
Έχουμε δε το θησαυρό αυτό  της γνώσης μέσα στα σώματά μας που είναι εύθραυστα σαν όστρακα, για να φανεί ότι αυτή η υπερβολική δύναμη είναι από το Θεό και δεν προέρχεται από εμάς. (Αυτό εξηγεί τη νίκη μας απέναντι στα τεράστια εμπόδια που συναντάμε στο δρόμο μας) Πιεζόμαστε με κάθε τρόπο αλλά δεν φτάνουμε σε αδιέξοδο, βρισκόμαστε σε αδυναμία αλλά δεν απελπιζόμαστε, διωκόμαστε αλλά ο Θεός δεν μας εγκαταλείπει, καταβαλλόμαστε αλλά δεν χανόμαστε.
Πάντοτε φέρουμε στο σώμα μας τον θάνατο του Ιησού, για να φανερωθεί στο σώμα μας και η ζωή του Ιησού. Διότι ενώ ζούμε παραδινόμαστε στο θάνατο πάντοτε (δηλαδή κινδυνεύουμε διαρκώς) για χάρη του Ιησού, για να φανερωθεί και η ζωή του Ιησού στο θνητό μας σώμα (επειδή μας σώζει). Ώστε ο μεν θάνατος συμβαίνει σε εμάς, η δε ζωή σε εσάς συμβαίνει (επειδή μέσα από τους κινδύνους που περνάμε εμείς, αποδεικνύουμε σε εσάς τη Χάρη και τη δύναμη του Κυρίου ενισχύοντας τη δική σας πίστη)
Αλλά επειδή έχουμε κοινό πνεύμα πίστεως απέναντι σε ό,τι είναι γραμμένο, πίστεψα και γι' αυτό μίλησα, και εμείς πιστεύουμε γι' αυτό και μιλάμε, διότι γνωρίζουμε ότι Εκείνος που ανέστησε τον Κύριο Ιησού, θα αναστήσει και εμάς μέσω του Ιησού και θα μας τοποθετήσει μαζί με εσάς ενώπιόν Του.
Όλα γίνονται για το καλό σας, ώστε καθώς η χάρη Του επεκτείνεται σε περισσότερους ανθρώπους, να ευεργετηθείτε όλοι και να πλεονάσει έτσι και η ευχαριστία προς δόξα Θεού. (Β' Κορ. δ' 6-15)

Λίγα λόγια πριν την ερμηνεία

Εδώ ο Παύλος θέλει να αποδώσει μεγάλες θεολογικές έννοιες και να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερα αντιληπτός, από ποιούς; Από τους Κορίνθιους μεταξύ του 54 μ.χ και 55 μ.χ.  Προτού εξηγήσουμε τα λόγια του Αποστόλου, καλό είναι να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την εποχή που γράφτηκαν, την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή, ποιοι ήταν το ακροατήριό του και για ποιο λόγο θέλησε να τους αφυπνίσει μιλώντας τους για τόσο βαθιές θεολογικές έννοιες.

Την εποχή εκείνη η Κόρινθος ήταν μία πόλη όπου κυριαρχούσε η διαφθορά, κι ο απόστολος Παύλος έκανε δεύτερες σκέψεις για το αν θα έμενε να κηρύξει εκεί. Όμως του αποκαλύφθηκε (Πράξεις ιη' 9-10) η επιθυμία του Κυρίου να συνεχίσει διότι εκεί (στην Κόρινθο) υπήρχαν και πολλοί Ιουδαίοι και ειδωλολάτρες που δεν είχαν διαφθαρεί και διψούσαν να γνωρίσουν τον Λόγο Του. Έτσι ο απόστολος Παύλος έμεινε και άρχισε να κηρύττει. 
Γύρω στο 52 μ.χ., έφυγε από την Κόρινθο λήγοντας το δεύτερο αποστολικό οδοιπορικό έργο του με σκοπό να κατευθυνθεί στα Ιεροσόλυμα κι έπειτα στην Αντιόχεια της Συρίας όπου θα ξεκινούσε το τρίτο οδοιπορικό του αποστολικό έργο. Μαζί του στο ταξίδι ως την Έφεσο πήρε και τον Ακύλα και την Πρισκίλλη, το ζευγάρι με το οποίο πρώτα από όλους σχετίστηκε στην Κόρινθο. Εκείνοι, προσέλκυσαν στην πίστη τον Ιουδαίο Απολλώ, ο οποίος ταξίδεψε στην Αχαΐα και εγκαταστάθηκε στην Κόρινθο για να συμπληρώσει το έργο του Παύλου. 
Ο Απολλώς ήταν δεινός ρήτορας και συνέπαιρνε τους χριστιανούς τόσο που από θαυμασμό στο πρόσωπό του αντί να ενώσουν την εκκλησία και να συνεχιστεί το έργο του αποστόλου, κατάφεραν να τη διαιρέσουν σε ομάδες και να δημιουργηθεί σχίσμα.

Γι' αυτό λοιπόν έχουμε τις δύο επιστολές του αποστόλου Παύλου στην Κόρινθο. Για να τους ψέξει για τις αταξίες, να δώσει λύσεις σε διάφορα ζητήματα που προέκυψαν (συμπεριφοράς των πιστών αλλά και οργάνωσης), να τους συνεφέρει από τα σκάνδαλα και τις έχθρες που είχαν συμβεί μεταξύ τους βγάζοντάς τους από τον Θείο δρόμο που τους είχε διδάξει ο ίδιος και τέλος, (στη Β' επιστολή του της οποία απόσπασμα διαβάζουμε σήμερα στην εκκλησία μας)  για να τους ενθαρρύνει και να τους ευχαριστήσει τονώνοντας την πίστη τους.

Ερμηνεία

Ο Θείος Απόστολος θέλει να επιστήσει την προσοχή στο μεγαλείο της γνώσης του Θεού. Αναφέρει το πόσο σπουδαίο είναι για εκείνους (συνεπώς και για εμάς μέσα στους αιώνες) που ο ίδιος ο Θεός, διά μέσου των αποστόλων του, επιθυμεί να λάβουν γνώση οι άνθρωποι για Εκείνον, θέλει να "χωρέσει" στα εύθραυστα ως πήλινα αγγεία και ως όστρακα, σώματά τους όλο Του το μεγαλείο, όλη Του η γνώση, κι έτσι να δοξάζουν αυτό που γνωρίζουν και όχι μέσα στην άγνοια, με περισσή ευχαρίστηση και για εκείνους που προσφέρουν τις δοξασίες και για Εκείνον που τις λαμβάνει.

Ας μην ξεφεύγει της μνήμης μας ότι οι απόστολοι εκείνο το καιρό ήταν κυνηγημένοι. Κηρύττοντας σε έναν ειδωλολατρικό κόσμο γεμάτο διαφθορά, γίνονταν συχνά έρμαια μίσους και καχυποψίας και δέχονταν κατακρίσεις, συκοφαντίες και θάνατο.
Επισημαίνει όμως στους πιστούς Κορινθίους ότι την ίδια μοίρα μοιράζονταν με εκείνον και τους άλλους αποστόλους και οι ίδιοι, διότι την ίδια πίστη στον Ιησού "κουβαλούσαν" μέσα τους και διακονούσαν. Τους τάζει έτσι αυτό που όλοι επιθυμούσαν: την αιώνια ζωή στη Βασιλεία του Θεού, ενώπιον μάλιστα του Ιησού Χριστού.
Τι άλλο θα ήθελε ο κάθε πιστός Χριστιανός, αλήθεια;
Μέσα  στη ζωή τους λοιπόν, τους τονίζει πως κουβαλάνε έτσι κι αλλιώς τον θάνατο, οπότε να μην φοβούνται και να μην δειλιάζουν αλλά να συνεχίζουν και με την πίστη τους να διανέμουν και να επικοινωνούν τον λόγο Του ώστε όταν θα έρθει το τέλος τους, δεν θα είναι πραγματικό τέλος αλλά η αρχή της αιωνίου ζωής τους απολαμβάνοντας τη μακαριότητα και το μεγάλο έλεός Του στη Θεία Αυτού Βασιλεία.

Απόδοση Αποστολικού Αναγνώσματος από το πρωτότυπο


Ἀδελφοί, ὁ Θεὸς ὁ εἰπών͵ ἐκ σκότους φῶς λάμψαι͵ ὃς ἔλαμψεν ἐν ταῖς καρδίαις ἡμῶν πρὸς φωτισμὸν τῆς γνώσεως τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ ἐν προσώπῳ Ἰησοῦ Χριστοῦ. Ἔχομεν δὲ τὸν θησαυρὸν τοῦτον ἐν ὀστρακίνοις σκεύεσιν͵ ἵνα ἡ ὑπερβολὴ τῆς δυνάμεως ᾖ τοῦ Θεοῦ καὶ μὴ ἐξ ἡμῶν· ἐν παντὶ θλιβόμενοι ἀλλ΄ οὐ στενοχωρούμενοι͵ ἀπορούμενοι ἀλλ΄ οὐκ ἐξαπορούμενοι͵ διωκόμενοι ἀλλ΄ οὐκ ἐγκαταλειπόμενοι͵ καταβαλλόμενοι ἀλλ΄ οὐκ ἀπολλύμενοι͵ πάντοτε τὴν νέκρωσιν τοῦ Ἰησοῦ ἐν τῷ σώματι περιφέροντες͵ ἵνα καὶ ἡ ζωὴ τοῦ Ἰησοῦ ἐν τῷ σώματι ἡμῶν φανερωθῇ. Ἀεὶ γὰρ ἡμεῖς οἱ ζῶντες εἰς θάνατον παραδιδόμεθα διὰ Ἰησοῦν͵ ἵνα καὶ ἡ ζωὴ τοῦ Ἰησοῦ φανερωθῇ ἐν τῇ θνητῇ σαρκὶ ἡμῶν. Ὥστε ὁ θάνατος ἐν ἡμῖν ἐνεργεῖται͵ ἡ δὲ ζωὴ ἐν ὑμῖν. Ἔχοντες δὲ τὸ αὐτὸ πνεῦμα τῆς πίστεως͵ κατὰ τὸ γεγραμμένον͵ Ἐπίστευσα͵ διὸ ἐλάλησα͵ καὶ ἡμεῖς πιστεύομεν͵ διὸ καὶ λαλοῦμεν͵ εἰδότες ὅτι ὁ ἐγείρας τὸν κύριον Ἰησοῦν καὶ ἡμᾶς σὺν Ἰησοῦ ἐγερεῖ καὶ παραστήσει σὺν ὑμῖν. Τὰ γὰρ πάντα δι΄ ὑμᾶς͵ ἵνα ἡ χάρις πλεονάσασα διὰ τῶν πλειόνων τὴν εὐχαριστίαν περισσεύσῃ εἰς τὴν δόξαν τοῦ Θεοῦ.


Σημείωση: Αποφάσισα να δημοσιεύω νωρίτερα της Κυριακής την απόδοση και ερμηνεία του Αποστόλου, έτσι ώστε όλοι εσείς που εκκλησιάζεστε και δεν κατανοείτε συνήθως τι αναγιγνώσκει ο ιερέας (στην προκειμένη ο ψάλτης), να πηγαίνετε προετοιμασμένοι και με γνώση των Θείων λόγων. Ελπίζω να βοηθώ κι εγώ, από το δικό μου μετερίζι διακονώντας, να γιγαντώσει η πίστη και η αγάπη σας για τον Κύριο...


This post first appeared on Lia In Vivo·:*✧*:·, please read the originial post: here

Share the post

Προς Κορινθίους Β' επιστολή Παύλου (δ' 6-15) - Απόδοση και Ερμηνεία

×

Subscribe to Lia In Vivo·:*✧*:·

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×