Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

WERELD VOL VEREN biedt stof tot nadenken

Nog t/m 5 maart 2017 te zien in Museum Volkenkunde te Leiden

De tentoonstelling WERELD VOL VEREN in Museum Volkenkunde te Leiden gaat de laatste maand in. Nog tot en met 5 maart kunnen bezoekers genieten van de kleurrijkste verenobjecten uit de hele wereld en de verhalen erachter. Overal dragen mensen veren en het is ook iets van alle tijden. Waarom mensen veren dragen en wat de betekenis ervan is, staat centraal in deze spectaculaire expositie. Bijzondere voorwerpen uit de eigen collectie, afgewisseld met haute couture vol veren, zoals ontwerpen van Jean Paul Gaultier en de Nederlandse Fong Leng staan garant voor een fascinerende ontdekkingstocht.

Stof tot nadenken
Een bijzonder actueel thema in de tentoonstelling is 'culturele toe-eigening', ook wel aangeduid met de Engelse term 'cultural appropriation'. Wie heeft er als kind niet rondgelopen met een kleurige verentooi op het hoofd, strepen op de wangen en bijpassend indianenpak? En wie kent ze niet, de modellen, muzikanten en voetbalsupporters die zich uitdossen met indianentooien?

Kopiëren
Het lijkt onschuldig, maar zo ervaren Veel Native Americans dit niet. Zo'n tooi mag alleen gedragen worden door mensen die bijzondere daden hebben verricht. De Amerikaanse overheid verbood Native Americans jarenlang deze tooien te dragen, omdat ze vond dat zij zich moesten aanpassen aan de westerse cultuur. En nu draagt iedereen deze gerespecteerde tooien.

Dit dragen en kopiëren is voor veel Native Americans pijnlijk en getuigt van weinig respect. Die toe-eigening geldt voor meer volken en culturen. In de tentoonstelling wordt dit thema geïllustreerd aan de hand van indianentooien. Maar de actuele discussies in de media gaan ook over bijvoorbeeld rastakapsels en metalbandshirts die je nu volop bij H&M kunt kopen. Metalfans zijn helemaal niet blij met deze in hun ogen oppervlakkige modegril die niks met liefde voor de muziek te maken heeft.

Inspireren
De andere kant van de medaille is dat contacten tussen culturen vaak leiden tot de introductie van nieuwe ideeën, materialen en technieken. Zo maakten inheemse volkeren nieuwe dingen met kralen en stoffen uit Europa en waren westerlingen onder de indruk van de prachtige tooien en materialen die inheemse volken droegen. Die wederzijdse inspiratie gaat tot op de dag van vandaag door en is ook terug te zien in het werk van hedendaagse modeontwerpers. Zo zijn er fraaie hoofdversieringen van de Belgische ontwerpster Florence Coenraets te zien die zijn geïnspireerd op hoofdtooien van de Papoea's van Nieuw-Guinea.

WERELD VOL VEREN reist door naar het Afrika Museum in Berg en Dal, waar de tentoonstelling van 11 mei t/m 25 september 2017 te zien is.

Het bericht WERELD VOL VEREN biedt Stof Tot Nadenken verscheen eerst op Altijd Blijven Leren.



This post first appeared on Altijd Blijven Leren, please read the originial post: here

Share the post

WERELD VOL VEREN biedt stof tot nadenken

×

Subscribe to Altijd Blijven Leren

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×