Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

10.000 de romani isi dau intilnire pe blog


Cum ai putea sa te faci cunoscut intr-un timp relativ scurt, sa publici ginduri si fragmente din viata ta si mai apoi sa comunici cu cititorii tai? Foarte simplu. Iti creezi o pagina web care sa vorbeasca despre tine. Ai nevoie doar de citeva secunde, si o adevarata pasiune pentru scriitura de calitate ca sa devii un personaj celebru in rindul "internautilor". Intr-o lume in care tehnologia cistiga amploare, blogul a devenit o modalitate de a socializa si – de ce nu? – o sursa de venit.

Denumit generic jurnal online, un weblog (prescurtat blog) este, de fapt, o colectie de informatii diverse, un amalgam de fotografii, eseuri, stiri sau anunturi al caror continut poate fi in permanenta reactualizat. In Romania, blogosfera s-a format relativ recent, odata cu aparitia WeBlog.ro in 2003, care ofera astazi servicii dintre cele mai variate. Crearea unui blog personal, feed-uri extinse RSS (un protocol deschis de publicare a informatiei pe Web), trafic nelimitat, sistem de notificare la adaugarea de insemnari noi, upload de fisiere indiferent de tip sint doar citeva exemple de facilitati pe care WeBlog.ro le ofera.

In tara noastra exista astazi aproximativ 10.000 de astfel de pagini web. Mai mult, exista o comunitate a celor care semneaza materialele publicate, organizatie ce pare a fi destul de unitara, avind in vedere ca unii dintre membrii ei se intilnesc si in lumea reala pentru a-si impartasi informatii importante din domeniu.

Majoritatea weblog-urilor sint interactive si permit vizitatorilor sa-si faca publice opiniile. Altele sint pur personale, aparute doar din nevoia de a face insemnari, si nu pentru a comunica.

Calitatea materialelor, o conditie importanta

Inainte sa dai un click pe „create blog” trebuie sa stii ca e important sa publici informatii interesante care aduc elemente de noutate in lumea celor care navigheaza pe Internet.

Pentru a avea un trafic mai mare, iar vizitatorii sa adauge blogul tau in feed reader sau blogroll, e important sa redactezi materiale de calitate (cantitatea lor ramine cumva in planul secund), dar si sa deschizi dialoguri si provocari.

De asemenea, o alta modalitate de a te face cunoscut ca blogger este sa comentezi (intr-un mod pertinent, bineinteles) articolele celorlalti.

Ca sa iti creezi propriul tau jurnal online, cel mai simplu este sa intri pe http://www.blogger.com/ sau pe http://www.ablog.ro si sa iti faci un cont. Mai apoi, aceste site-uri iti vor da posibilitatea de a deveni autorul unui numar nelimitat de pagini web personalizate (indicat este sa iti alegi un serviciu gratuit cum este mai sus mentionatul WeBlog.ro). Dupa ce ai parcurs aceste etape, alege un nume pentru „jurnalul” tau, iar dupa ce scrii primul tau post tot ce trebuie sa faci este sa dai click „publish”.

Desi cele mai multe au un caracter strict personal, exista bloguri create pe domenii specifice (cum sint cele afisate pe www.pmedia.ro) si care aduc noutati din arta si cultura, divertisment, moda, afaceri, stiinta, sport sau media. Altele, pe linga faptul ca informeaza, lanseaza in acelasi timp nenumarate controverse, cum este cea legata de etica preluarii de texte de pe diverse site-uri. Un bun exemplu in acest sens este postul de pe www.boioglu.ro si preluat de http://romediablogger.blogspot.com („roMEDIAblogger” fiind prima Asociatie Media a Bloggerilor Romani): „In blogosfera romaneasca a aparut un obicei tare daunator. Se confunda difuzarea stirilor de pe blog cu… altceva. Ultima practica este aceea de copy/paste.

Bloggeri cu „renume”, vizitatori multi si pretentii, citeaza un mediafax sau un newsIN si dau stirea pe site. Inteleg sa dai o stire (…) atunci cind o ai in exclusivitate sau macar in premiera. Ce rezolvi insa daca ajungi sa copiezi din ziare sau de pe agentiile de presa? Arati celorlalti ca stii sa citesti un flux de agentie?”.

Indiferent de natura lui, blogging-ul iti poate aduce nenumarate oportunitati (ca in luna iulie a anului trecut cind BitDefender a decis sa angajeze specialisti in domeniu) si este, prin intermediul publicitatii, o importanta sursa de venit.

Autorii articolelor – chemati in instanta?

Un aspect interesant in ceea ce priveste „jurnalele online” este raspunderea legala a celor ce semneaza materialele. Pe forumul http://blogoree.ro, bloggerii au ajuns la concluzia ca ar putea foarte bine sa fie dati in judecata pentru comentarii licentioase. „Crezi ca anonimitatea te poate scapa daca cineva vrea neaparat sa te duca la tribunal? Putin probabil”, crede Bobby. „In nu e ca in SUA, unde Google refuza sa dea date. La noi, orice ISP iti da imediat datele de cont. IP-ul tau poate fi cules intr-un fel si… gata… Sigur, poti sa intri prin proxyuri, multiple ISP accounts s.a.m.d.

Blogurile, si cei care le scriu, vor putea fi trasi la raspundere, ca orice site de pe Internet, de altfel (…). Nu este vorba de ceva penal, ci de civil. Exista riscul sa platesti amenda si despagubiri. Deocamdata in Romania nu exista inca site-uri atit de puternice incit sa fie considerate lideri de opinie, dar cind se va intimpla (…) se va auzi de bloggeri dati in judecata.

Recent, din cite stiu, bloggerilor din SUA li s-a acordat un statut oarecum similar cu al jurnalistilor (au voie sa-si protejeze sursa)”, deci vor urma „si alte similitudini, raspunderea pentru ceea ce scrii fiind una dintre ele”. Ei ar putea fi amenintati cu un proces juridic cind intr-adevar ar impartasi celorlalti declaratii false, neverificate din surse multiple (in conditiile in care ei sint deja considerati ca facind parte din breasla ziaristilor).

Un fenomen intr-o continua expansiune

O analiza a blogosferei romanesti efectuata de RoBloggers Survey in vara anului 2006 identifica principalele caracteristici pe care un „jurnal online” ar trebui sa le aiba, dar si avantajele si dezavantajele pe care acesta le poate aduce.

Asa incit „simpla scriere ofera senzatia ca exista un drept la opinie. Drept pe care oricine il are, insa nu toti si-l exercita. Mai mult, este un mijloc de a publica informatii utile altora, dar care te obliga, intr-un sens pozitiv sa fii mai responsabil, mai atent la ceea ce scrii”. Pe de alta parte, exista si o serie de inconveniente: „Fara un management judicios al timpului, bloggingul te poate sustrage de la alte proiecte «mai reale» si mai importante.

De asemenea, pe masura ce devii cunoscut, greselile sau esecurile pot sa fie percepute mai mari decit sint in realitate”. Cit despre feed-back, „uneori e greu de gestionat”. In tara noastra, cel mai citit blog este considerat a fi www.tolo.ro, semnat de jurnalistul Catalin Tolontan.

Referitor la acest subiect, el comenteaza: „Blogurile au pornit ca niste jurnale personale si s-au transformat in forme de socializare. In Romania ele se incadreaza mai degraba in categoria de bloguri-pub, in care oamenii clevetesc, flirteaza, schimba idei si critica autoritatea, indiferent care ar fi aceasta. De la bloggerul care propune topicul pina la administrator si de la presedintele tarii pina la jurnalisti, cu totii sint in centrul dezbaterilor si criticilor”. Mai mult, Tolontan considera ca jurnalistii „se trezesc fata in fata cu opinia publicului lor, in timp real si cu o manifestare de o duritate care-i pune pe ginduri”.

Un dezavantaj al blogurilor este dat de faptul ca cineva ar putea sa se lase „influentat pina acolo incit sa-si nege principiile breslei. Ceea ce e o problema.

Bloggosfera poate dezbate orice tema, dar nu poate schimba principiile dupa care functioneaza presa de peste trei sute de ani”: modul in care informatia este disociata de opinia celui care scrie articolul, verificarea surselor, cit si „serviciul adus comunitatii”.

Cert este ca fenomenul este intr-o continua expansiune. Astazi oricine poate deveni faimos in citeva secunde. Cam cit dureaza o vizita pe World Wide Web.



This post first appeared on Opinia Catalinei, please read the originial post: here

Share the post

10.000 de romani isi dau intilnire pe blog

×

Subscribe to Opinia Catalinei

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×