Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Astenia de primavara si slabiciunea omului la munca

Astenia de primavara nu este o boala, ci un cumul de stari fiziologice, normale, care apar atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care au asociata o alta patologie, insa poate avea urmari dintre cele mai nefaste daca nu este tratata la timp, putand sa duca la depresie, sustin specialistii.

Peste 800 de persoane au fost internate, de la inceputul anului, la Institutul de Psihiatrie Socola, din cauza depresiei. Potrivit reprezentantilor Institutului de Psihiatrie Socola Iasi, pe parcursul intregului an 2017 au fost internate 4.646 de persoane care sufereau de depresie, dintre acestea 3.177 fiind femei, potrivit Agerpres.

Specialistii sustin ca aproape fiecare om s-a confruntat, in momentul trecerii de la iarna la primavara, cu o paleta de simptome greu de specificat, grupate sub denumirea generica de "astenie de primavara". Cand aceste simptome se prelungesc, insa, in timp, vorbim de depresie, o afectiune care poate avea urmari dintre cele mai nefaste daca nu este tratata la timp.

Andreea Nester, medic specialist psihiatru in cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iasi, a declarat ca astenia de primavara "nu este o boala, ci un cumul de stari fiziologice, normale", care apar atat la persoanele sanatoase, cat si la cele care au asociata o alta patologie.

"Este un proces de ajustare al organismului la schimbarea anotimpului. Practic, mintea si corpul nostru depun un efort considerabil pentru a se putea adapta noilor conditii de temperatura si de luminozitate", a declarat dr. Andreea Nester.

Conform acesteia, simptomul cel mai des intalnit in cazul asteniei de primavara este oboseala, care nu se justifica, nu are niciun motiv obiectiv si, de multe ori, este asociata cu cefalee sau banala durere de cap.

"Se mai pot intalni stari de nervozitate, stari de iritabilitate, palpitatii, somn superficial neodihnitor. Pot sa apara si tulburari ale apetitului, cu lipsa totala a poftei de mancare, tulburari de memorie si de concentrare. Astenia de primavara se poate intalni la orice persoana, indiferent de varsta si de sex. Se pare, totusi, ca femeile sunt mai predispuse, 40% dintre acestea dezvoltand astenie primavara. De asemenea, o intalnim frecvent si la persoanele sedentare, dar si la acele persoane care desfasoara activitati solicitante, cu stres psihic si emotional mare", a declarat dr. Nester.

Un factor ce poate influenta aparitia asteniei este reprezentat de modificarea conditiilor atmosferice: modificari de temperatura, de luminozitate, modificari ale presiunii atmosferice.

"in perioada primaverii pot exista variatii mari ale temperaturii, de 10 - 15 grade Celsius, chiar in cadrul aceleiasi zile. Alimentatia poate reprezenta, de asemenea, o alta cauza a aparitiei asteniei. Fiind foarte bogata in grasimi si carbohidrati, alimentatia pe care o avem iarna spoliaza rezervele de vitamine si de minerale ale organismului. Daca astenia este ignorata, iar simptomele ei se prelungesc si cresc in intensitate, putem vorbi despre o depresie. La randul ei, aceasta poate fi usoara, medie sau severa, atunci cand sunt prezente ganduri de suicid. Lucrurile devin, asadar, ceva mai complicate si necesita ajutor din partea unui specialist", a declarat dr. Nester.

Pentru a ne da seama ca suferim de depresie, sustine aceasta, in primul rand este necesara prezenta unui numar de simptome care sa se manifeste pe parcursul intregii zile, pe o perioada minima de doua saptamani.

"Este prezenta dispozitia depresiva, apare tristetea intensa, ne confruntam cu o senzatie de gol, de vid interior; apoi, putem discuta de insomnie, de disparitia pana la lipsa totala a interesului si a placerii pentru orice activitate. Lentoarea fizica si mentala, care nu ne mai lasa sa luam decizii, este asociata cu neincrederea in sine si neincrederea in fortele proprii. Stima de sine este mult diminuata, apar sentimentele de inutilitate, de nesiguranta, si constatam o pierdere a elanului vital. in depresia severa, bolnavul este incapabil sa isi satisfaca rolul social, iar activitatea la locul de munca poate fi realizata numai cu eforturi deosebite", a explicat dr Andreea Nester.

In cazul in care apar astfel de simptome, cea mai buna solutie este ajutorul unui specialist. "Tratamentul include doua tipuri de abordari: terapia medicamentoasa si psihoterapia. Acestea pot fi recomandate separat sau combinat, in functie de natura depresiei. Exista o gama larga de antidepresive eficiente si sigure, cu rezultate bune, folosite in doze adecvate de-a lungul unei perioade corespunzatoare. intreruperea prematura a tratamentului, fara acordul medicului psihiatru, poate duce la recadere. Daca aveti astenie de primavara, este nevoie sa faceti sport, sa va hidratati, sa adoptati o alimentatie corecta si sanatoasa, bogata in legume si fructe. Este nevoie si de odihna de cel putin 7 ore de somn pe noapte, pentru refacerea organismului. Daca cineva sufera de depresie este bine sa uite de reticenta si de rusinea impusa de cei din anturaj si sa se adreseze unui medic specialist psihiatru", a subliniat dr. Nester.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Astenia de primavara si slabiciunea omului la munca

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×