Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Care sunt principalii factor de risc pentru melanom

Skin Cancer Foundation arata ca in fiecare ora, in lume, moare o persoana care are melanom, cea mai agresiva forma de cancer de piele. Incidenta cancerului cutanat este in crestere, in ultimii ani, in intreaga lume, din cauza expunerii repetate la soare, fara protectie solara, a schimbarilor climatice si obiceiului bronzarii artificiale, la solar.

Statisticile medicale arata ca in ultimele decenii, frecventa melanomului a crescut de peste 15 ori, afectand din ce in ce mai multi tineri. De asemenea, 75% dintre persoanele diagnosticate cu melanom in stadiu avansat isi pierd viata in primul an de la diagnostic. Iata care sunt principalii factor de risc pentru melanom:

1. Daca ai ochi albastri sau verzi si par blond sau roscat ai mai multe sanse sa faci cancer de piele.
2. Daca pielea te ustura si doare, face pistrui si alunite, nu se bronzeaza si se inroseste usor dupa expunerea la soare esti de asemenea mai predispus.
3. Arsurile solare din perioada copilariei sunt un factor important de risc pentru cancerul de piele.
4. Expunerile masive la ultraviolete fara sa existe o adaptare anterioara treptata dar si frecventa acestora sunt la randul lor factori ce inclina balanta.
5. O utilizare constanta si frecventa a solarului, chiar daca s-a produs in trecut, creste probabilitatea de a face cancer de piele.
6. Acelasi risc apare si daca ai stat la soare in perioada in care luai medicamente ce cresc sensibilitatea pielii la ultraviolete cum sunt unele antibiotice, antidepresive, betablocante, creme si medicamente antiacnee, antiinflamatoare nesteroidiene, antihistaminice, diuretice, statine, hipoglicemiante, sulfonamide, sunatoare etc. Acesta este unul din motivele pentru care este bine sa citesti prospectul medicamentelor.
7. Daca ai multe alunite ai un risc mai mare de a face cancer de piele. In cazul in care ai o alunita neobisnuita, cu margini neregulate, de culoare foarte inchisa, de dimensiuni mari sau cu o jumatate de o intensitate, iar cealalta de o alta intensitate, trebuie sa mergi neaparat la un dermatolog.

8. Geneticul te poate predispune, un indiciu fiind cazurile de cancer de piele la rudele de gradul I.
9. Daca ai mai avut cancer de piele esti, de asemenea, mai predispus sa faci din nou.
10. Expunerea la arsenic este un alt factor de risc. In mod normal orice persoana ingera mici cantitati de arsenic prin apa si alimente, insa in anumite situatii se pot produce contaminari cu concentratii mai mari. In unele locuri de munca muncitorii pot inhala compusi cu arsenic.
11. Daca ai keratoza actinica, xeroderma pigmentosum, HPV, o varsta inaintata, faci tratament pentru psoriazis sau daca ai facut radioterapie ai de asemenea un risc sporit.


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Care sunt principalii factor de risc pentru melanom

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×