Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Simptome si tratament pentru micoza piciorului

Piciorul de atlet sau micoza piciorului este o infectie fungica frecvent întalnita si nu trebuie sa fii atlet pentru a o contracta. Aceasta sacaitoare suferinta apare cel mai adesea la barbati si baieti, insa este destul de frecventa si la femei.

Simptomele micozei piciorului: eruptie pruriginoasa, scuamoasa, rosie, care debuteaza de obicei intre degetele de la picioare; netratata, pielea dezvolta fisuri sivezicule care se pot infecta, piele uscata care se descuameaza usor, pe talpi, miros neplacut al picioarelor, unghii de la picioare albicioase, fragile, carese descuameaza usor.
Cauzele micozei piciorului
Diversele tipuri de fungi (ciuperci) care provoaca micoza piciorului („piciorul de atlet") apartin unui grup numit dermatofiti, care provoaca de asemenea si micoza inghinocrurala (de la articulatia coapsei). Fungii prolifereaza în medii închise, umede, calde si se hranesc cu keratina, o proteina ce se gaseste în par, unghii si piele.

Piciorul de atlet are o contagiozitate usoara; se poate transmite prin contactul direct cu sursa de infectie si prin particule de piele lasate pe prosoape, pantofi, podelele cabinelor de dus si în jurul piscinelor.

Chiar daca mersul în picioarele goale la dus, în sala de sport sau în jurul piscinei va poate mari sansele de a face o micoza a piciorului, este si mai probabil sa contractati infectia daca nu va schimbati sosetele si pantofii transpirati.

Tratamentul micozei piciorului
Micoza piciorului trebuie tratata la primul semn de mancarime sau roseata între degetele de la picioare. Majoritatea cazurilor pot fi vindecate cu o pudra antimicotica eliberata fara prescriptie medicala si prin respectarea masurilor igienice de baza. Trebuie spalate si uscate foarte bine picioarele dimineata si seara si schimbate zilnic sosetele sau ciorapii si nu se recomanda purtarea aceleiasi perechi de pantofi în fiecare zi. Trebuie aplicata zilnic pudra antimicotica pe picioare si în pantofi.

Sunt recomandate picioarele goale sau cu sandale, purtarea de sosete de bumbac si pantofi dintr-un material natural, poros, precum pielea sau panza, nu material sintetic impermeabil. Daca nu este tratata corect si prompt, infectia poate fi foarte persistenta. Chiar tratata cu agenti antimicotici, infectia poate disparea abia dupa mai multe saptamani.

În cazurile rezistente la tratament, medicul poate prescrie un unguent cu terbinafina 1% ce poate conduce la vindecare completa în o saptamana. Totodata, se pot prescrie medicamente antifungice orale în micoza piciorului numai daca remediile locale nu au efect, întrucat tratamentul general poate avea efecte secundare grave, precum toxicitatea hepatica.

Aceleasi optiuni terapeutice sunt valabile si pentru micoza unghiilor de la picioare.

Se recomanda o baie la picioare cu apa calda, sarata timp de 5-10 minute în fiecare zi, apoi se sterg foarte bine picioarele, apoi aplicati între degete o pasta cu bicarbonat de sodiu sau o solutie cu clorura de aluminiu. Totodata, se poate folosi o pudra, crema sau un spray antimicotic. Cele mai eficiente produse contin acid undecilenic sau agentii antifungici clotrimazol sau miconazol.

Nu trebuie rupta pielea care se descuameaza din cauza micozei piciorului, pentur ca se poate traumatiza pielea sanatoasa din jur si astfel extinde infectia. Unghiile trebuie taiate scurt si curatate deseurile de dedesubt si din jurul unghiilor infectate.

Pentru a preveni infectarea cu micoza piciorului, se recomanda în baile publice, piscine sau în vestiare, puratarea de papuci. De asemenea, se recomanda purtarea de sosete de bumbac si pantofi care lasa pielea sa respire; nu trebuie folosite în comun pantofii, sosetele sau prosoapele.
Dupa infectarea cu micoza piciorului, trebuie spalate sosetele si prosoapele în apa cat mai fierbinte.

De asemenea, în cazul în care s-au luat antibiotice timp de 2 saptamani sau mai mult, antibioticele omor bacteriile ce, în mod normal, tin sub control parazitul micotic ce provoaca „piciorul de atlet".


This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Simptome si tratament pentru micoza piciorului

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×