Get Even More Visitors To Your Blog, Upgrade To A Business Listing >>

Scapa de obiceiurile nesanatoase

Fumezi țigară după țigară ori poate îți rozi unghiile? Aceastea sunt doar câteva din obiceiurile care-ți pot afecta sănătatea.
De ce să renunți la fumat

În primul rând, pentru că pe termen lung există riscul de cancer pulmonar, al cavității bucale, gâtului, stomacului sau infarct. În al doilea rând, fă-ți un calcul, cât cheltui pe lună pentru acest viciu? Nu mai bine ai face altceva constructiv cu banii?

Pentru început, dacă te decizi că fumatul nu e deloc bun pentru tine, întreabă doctorul cu ce îl poți substitui, mai exact cu ce medicamente poți porni la drum împotriva tutunului. Se știe că poți intra în sevraj și că poți, după o perioadă, să revii iar la țigări. Nu e ușor să te lași pentru că te poți confrunta cu iritabilitate, frustrare și chiar să te îngrași. Pentru unele persoane este bună, pentru o perioadă, metoda utilizării țigării electronice.

Al doilea pas este să scapi și de obiceiul de a bea, dacă îl ai și pe acesta. Și, nu în ultimul rând, cel de lângă tine ar trebui să te susțină în această luptă. Astfel că, dacă fumează, să se lase, pentru a nu exista riscul să te reapuci din nou, stându-i în preajmă și simțind mirosul de țigară. Fii perseverent și înhamă-te cu multă răbdare.
Scapă de mâncatul compulsiv

De regulă, dacă ești stresat, plictisit sau chiar într-o depresie ai obiceiul să mănânci foarte mult, în special înghețată, ciocolată, prăjituri, chipsuri, fast-food și multe altele. Crezi că dacă îți faci poftele culinare, te vei simți mai bine, însă organismul tău va avea de suferit dacă nu te oprești din mâncat. Caloriile își vor spune cuvântul și vei câștiga în greutate, ba chiar poți ajunge obez. De aici până la probleme ale sistemului cardiovascular și diabet nu mai e mult.

La început ai putea începe să ții un jurnal în care să noteze ce mănânci, când (la ce oră), unde și nu în ultimul rând, de ce. Pentru că ți-e foame, ori ești plictisit, trist, stresat sau pur și simplu, ai nevoie de o pauză, ca să te relaxezi? După aceea, acordă o notă de la 1-10 apetitului tău (cât de foame îți e atunci când mănânci). Astfel vei conștientiza de câte ori ai consumat alimente, deși ție nu-ți era cu adevărat foame. Dacă nici după acest experiment, nu scapi de obiceiurile proaste, poți cere ajutorul unui psiholog sau psihiatru. De asemenea, ai putea să înlocuiești nevoia compulsivă de a mânca cu obiceiuri sănătoase precum, plimbatul, mersul la cinema, sportul.
Renunță la rosul unghiilor

Știi de ce nu ar  trebui să mai practici acest obicei? Unghile roase în mod repetat vor începe să se rupă. De asemenea, stratul exterior al dinților va avea de suferit. Și, foarte important de reținut: știai că bacteriile cum ar fi stafilococul obișnuiesc să-și găsească culcuș sub stratul unghiilor?

În loc să le ronțăi, ai putea să mergi în mod repetat la manichiură, dar să ai grijă ca ustensilele să fie sterilizate. Unghiile le poți purta tot tăiate scurt, și în acest mod, nu vei mai avea în ce să-ți înfigi dinții, iar bacteriile nu vor mai avea atâta spațiu să se dezvolte.

Ai putea să te întrebi de ce faci acest lucru. Nu cumva este un tic nervos? Dacă crezi că nu poți scăpa de el, poți cere sfatul unei persoane avizate. De asemenea, în loc de acest obicei urât, ține la îndemână legume și fructe, dacă simți nevoia să fărâmițezi ceva cu dinții.
Gustările nocturne

Este vorba  despre alimentele bogate în calorii precum pastele, pizza, fast-food-ul. În locul lor mai bine mănânci un măr sau o banană. Pentru cei care sunt predispuși la arsuri la nivelul stomacului, mâncărurile cu multe calorii pot exacerba simptomele arsurilor. De altfel, faptul că imediat după ce mănânci, te întinzi, face ca acidul gastic să ajungă în esofag.

De multe ori, poți mânca târziu pentru că ești plictist, nu pentru că ți-e foame. Desigur nu se exclude nici ultima variantă, în special dacă ai fost în oraș și ai consumat bere ori vin. Mai bine bei un pahar cu apă și te concentrezi asupra unei altei activități, cititul, rugăciunea ori meditația. Pe termen lung, poți începe să ajungi acasă la ore rezonabile, pentru a lua cina. De asemenea, te poți baga la somn mai devreme, astfel nu vei mai fi predispus să mănânci la ore târzii.
Soarele în exces e dăunător

Ești dependent de bronzat? Ți se pare că doar așa arăți bine? Totuși, cu ce preț? E vorba despre sănătatea ta. În afară că statul la soare între orele nepermise, (10.30) 11.00-16.00 (16.30) poate conduce la apariția melanomului, îți îmbătrânește pielea, îți apar pete și alunițe și vei face riduri. Nu pleca de acasă fără să te dai cu factor de protecție solară potrivită tenului tău. Dă-te cu cremă cu 30 de minute înainte de expunerea la soare.

Înainte să pleci în concediu vara, mergi să stai câteva minute la soare. Expunerea trebuie să fie treptată, pentru a nu exista pericolul să te arzi. Evită orele în care nu e indicat să te expui la soare. Poartă haine deschise la culoare din in sau bumbac. Nu uita de pălăria și ochelarii de soare. Pentru a ști cât de mult te poate afecta soarele, consulă un dermatolog.



This post first appeared on Pelecanul Gustos, please read the originial post: here

Share the post

Scapa de obiceiurile nesanatoase

×

Subscribe to Pelecanul Gustos

Get updates delivered right to your inbox!

Thank you for your subscription

×